Kærlighed til keramik

I en murermestervilla fra 1926 i København bor keramikelskerne og -samlerne Torben og Carsten Groth. De har indrettet sig stilsikkert med enkle møbelklassikere.

© Christian Granquist

Velkommen til keramikparadis. En murermestervilla fra 1926 i København danner rammen om parret Torben og Carsten Groths omfattende samling af dansk keramik og stentøj. Fra entré til badeværelse, fra kælder til kvist er huset pakket med keramik. Parret beskriver selv deres interesse for keramik som en form for afhængighed.

Samlertrangen begyndte i 2002, da Carsten Groth faldt over en smuk skål af den anerkendte billedhugger og keramiker Arne Bang. Den blev startskuddet til interessen for dansk keramik. Utallige besøg på udstillinger og auktioner danner baggrund for parrets efterhånden omfattende samling og viden. Og Carsten Groth bruger det meste af året på at stå tidligt op for at komme først, når der pakkes ud på loppemarkederne landet over.

© Christian Granquist

Torben og Carsten Groth

© Christian Granquist

I spisestuen har Torben og Carsten Groth arrangeret en del af dere samlig af Arne Bang-keramik en en smuk, antik Chr. VII-vitrine fra ca. 1890. Overalt i hjemmet er der tænkt over farvesammensætningen, og keramikken i skabet er opstillet efter glasurfarvernes nuancer for at skabe ro i opstillingen, så man ser hvert enkelt stykke. Arne Bang er en af yndlingskeramikerne i hjemmet og sådan set også i keramikkredse generelt.

© Christian Granquist

Moderne kunst sat sammen med antikke og klassiske møbler skaber et meget personligt udtryk overalt i huset. Her er det Kathrine Ærtebjergs maleri The Cunt, som hænger over en fransk Louis XVI-kommode fra cirka 1780. På kommoden står et tableau af keramik med celadon-glasur: skål og vase af Jais Nielsen, vortesvin af Helge Christoffersen og krukke med bronzelåg af Knud Andersen. Lampen er en klassisk PH-lampe.

© Christian Granquist

På sofabordet der er designet af Martin Voss, står en lille gruppe af Kaj Boyesens trædyr. Sofaen er Poul Kjærholms PK 31/3, og stuen lyses op af Poul Henningsens Stammekrone i bruneret messing, designet i 1930’erne. Keramikken i vindueskarmen er fra Saxbo.

© Christian Granquist

Overalt i lejligheden står keramikken i små samlinger, der gør udtrykket endnu stærkere. Ved brændeovnen står et stort tableau med vaser og en enkelt bronzefigur af Torneudtrækkeren.

© Christian Granquist

Stramt, maskulint og eksklusivt I stuen står to af Poul Kjærholms PK22-stole. I vindueskarmen ses parrets evne til at lege med både keramikkens farver og former i den dekorative opstilling.

© Christian Granquist

I hele huset er der tænkt nøje over farverne, og kunsten og keramikken spiller sammen i nuancerne. I spisestuen foran maleriet af Mie Olise Kjærgaard står en udstilling i gule toner. Kanden er af Christian Poulsen, og på det lave podie står vaser og skåle af Axel Salto, Gunnar Nylund, Jais Nielsen, Bode Willumsen, Gerd Bøgelund, Ulla Hjorth og Christian Poulsen. Hvis man har en samling, som man gerne vil vise frem, så er det en fremragende idé at bruge små podier som disse, der sørger for, at samlingen spiller en hovedrolle i boligindretningen. De kan forholdsvist enkelt laves i de ønskede størrelser af mdf-plader og males hvide.

© Christian Granquist

Spisestuen byder på klassiske møbler der både harmonerer med husets fine stuk og paneler og giver plads til parrets keramik- og kunstsamling. Spisebordet er speciallavet, bordpladen hos en snedker og benene af en smed, det er omringet af Arne Jacobsens Syver-stole i sort læder. Over bordet hænger en PH-Stammekrone, og under bordet samler et stort kashmirtæppe arrangementet. Det antikke vitrineskab huser en samling af Arne Bangs keramik, og på spisebordet troner en Louise Hindsgavl-figur med titlen At Who’s Expense, købt i Køppe Gallery i Bredgade

Læs mere om murermestervillaer og denne boligtypes over 100 år gamle historie.

© Christian Granquist

Vaser med celadon-glasur og en Lumiere-bordlampe fra Foscarini, designet af Rodolfo Dordoni i 1990, giver modspil til B&O-anlægget

© Christian Granquist

På hylderne i køkkenet der er fra Invita med bordplade af amerikansk valnød, lyser J. H. Quistgaards favestrålende emaljekander op.

© Christian Granquist

Da parret flyttede ind i huset fik alle rum en grundig overhaling, undtagen badeværelset, hvor de originale fliser fra 1980’erne fik lov at blive. De passer nemlig fint ind i parrets klassiske stil og spiller nu flot op mod keramikken. Det gamle badekar er ligeledes det originale – fra husets tilblivelse i 1926.

© Christian Granquist

Med et badeværelse med så smukke fliser bør man nærmest aldrig lukke døren. Her et blik ud til badeværelset og reposen fra soveværelset. På reposen er der også fundet plads til en del af den enorme keramiksamling, to smukke krukker fra Palshus.

© Christian Granquist

De enkle reolmoduler valnøddefinér hedder Cinal og er fra Gubi. De fungerer fikst som sengeborde. Og naturligvis er der blevet hængt en ekstra op, så der er plads til keramikken. Her er det vaser fra Saxbo, af Gunnar Nylund for Rørstrand og Hjorth i rolige elfenbensfarvede nuancer. Ingo Maurers lampe Lucellino fra 1992 står fint som sengelampe, og sengetæppet er syet sammen af gamle Georg Jensen Damask- stykker, som parret har fået foræret af en god ven.

© Christian Granquist

I entreen har parret ligesom i stuen, benyttet sig af små podier, så selv små keramikværker kan spille en stor rolle. Her er det en turkis skål af Christian Poulsen samt en mindre krukke af Søren Kongstrand.