Linda Korndal
© Christoffer Regild

I Jasper og Botans nyrenoverede hus kan køkkenet skifte udtryk efter humør

Det meste i drømmehjemmet har fået en overhaling i hænderne på det garvede par, der vægter æstetik højt. Men de elsker også at have gæster til middag, så de fandt et helt særligt køkken, der kan leve op til begge dele.

Det tog 2 år at finde drømmeboligen

Nogle gange skal man kunne se det for sig og tro på den fornemmelse, man får ved første besøg, for at finde drømmen.

Sådan var det for parret Botan Christensen og Jasper Carlberg, som efter to års søgen og flere midlertidige lejeboliger bag sig endelig fandt huset med den rigtige beliggenhed, planløsning og stemning, de havde drømt om i årevis.

Huset er fra 1930 og beliggende i Hellerup nord for København. Det er tegnet i nyklassicistisk stil, men stod til en større renovering efter årtier uden videre modernisering.

Alligevel var parret ikke et sekund i tvivl og kunne se potentialet, da de besluttede sig for at lægge et bud hos mægleren tilbage i 2020.

Jasper er fotograf, og Botan har sit professionelle ophav i modebranchen. I dag arbejder de sammen på fotogalleriet The Wall Market, som sælger indrammede fotografiske værker af danske og udenlandske fotografer. Selvom de har hver deres præferencer, er de begge æstetikere ind til benet.

– Botan er til det rene og stramme look og har helst kun det højst nødvendige med. Jasper insisterer på de mere hyggelige detaljer og på at have vores historie med, så det altid bliver personligt, fortæller parret.

Husets layout blev radikalt ændret

Deres fælles renoveringsprojekt var dog en lidt større mundfuld end først antaget, og de fik hurtigt flere kyndige specialister med ombord.

– Vi var så heldige at få arkitekten Linda Korndal, der ejer tegnestuen Tokonoma, med fra starten. Hun tegnede vores visioner og har været en vigtig sparringspartner under hele projektet. De detaljer, hun tilførte, er i dag en del af husets dna, som fx de rundede hjørner flere steder i arkitekturen og det centralt placerede køkken med masser af plads, fortæller Botan og Jasper.

Flere bærende vægge blev fjernet, og husets layout blev radikalt ændret for at skabe et mere åbent flow med flydende overgange og store, åbne rum. Der blev lavet specialtegnede løsninger i alt fra badeværelser til køkken og ikke mindst udformningen af vinterstuen, inspireret af det japanske begreb “tokonoma” – et rum, hvor kun det bedste får plads – som også er tegnestuens navn. Det var Jasper selv, der var entreprenør under den omfattende renovering.

– Det kræver virkelig meget tid, tålmodighed og styr på budgettet. Vi havde en del erfaring med fra tidligere renoveringer, og derfor ved vi, at vi skal dele opgaverne imellem os, så vi ikke tager alle beslutninger – og kampe – sammen. Skal man være enige om alt, kan man hurtigt gå kold på projektet, fortæller Jasper og Botan.

Køkkenet var en stor udfordring

Især køkkenet var en større udfordring. Det er tegnet af arkitekt Linda Korndal og bygget af Frame Studio. Interiørdesigner Jessica Vedel, som også har fungeret som konsulent på mange af husets øvrige interiørbeslutninger, har fungeret som køkkenspecialist med sin store viden om materialesammensætninger.

Drømmen var at skabe et køkken, der kombinerede husets skandinaviske og funktionalistiske stil med et blødere og mere internationalt udtryk.

– Botans mor underviser i thailandsk madlavning, og vi laver meget mad hjemme og har tit gæster. Derfor skulle der være meget plads. Vi kunne godt lide tanken om at kunne lukke af for alt det kedelige som ovne, køleskab og vinkøleskab og åbne igen, hvis man vil have et mere levende udtryk, siger parret og fortsætter:

– Vi har opdateret huset med respekt for den originale arkitektur og stil, men samtidig gjort det til vores eget. Det at have skabt så smukke rum med en menneskelig forbindelse har været det bedste og sjoveste, vi har lavet sammen.