© Chris og Alek

I dette gamle træhus er det ikke kun væggene, der har fået en klat maling

Vægge, gulve, lofter, træværk … I det gamle, charmerende træhus har Chris og Alek ikke sparet på farverne. Kom med indenfor, og få parrets bedste tips til, hvordan du bruger farver i indretningen.

Lidt udenfor København bor Chris og Alek med deres hund Balder i et svensk-inspireret træhus fra 1925. Da parret overtog huset i 2019, fremstod det indvendigt som et anonymt, nybygget typehus, der ikke hang sammen med det charmerende ydre. I dag emmer det igen af personlighed og sjæl.

Med en gavmild farvepalet, kærlighed for materialer og mod på at skille sig ud har parret forvandlet det upersonlige hjem til en farverig oase med respekt for husets historie og detaljer.

Vi har mistet overblikket over, hvor mange liter maling vi har brugt, men vi har stort set haft en pensel i hånden, lige siden vi overtog huset. — Chris og Alek

I køkkenet er loft og bagvæg malet i en smuk mørkegrøn, der giver kontrast til det lyse køkken. Den grønne farve hedder ‘Northern Mystic’ og er fra Jotun.

© Chris og Alek

Der gik ikke mange timer fra overtagelsen af nøgler, før Chris og Alek gik i gang med at slibe de nylagte parketgulve. I dag er de malet grå med epoxy, hvis skinnende overflade giver et fantastisk lys i rummene.

© Chris og Alek

Var der noget særligt ved huset, I faldt for?

– Vi faldt for husets umiddelbare charme, men det var ikke givet, at det var et gammelt træhus, der skulle løbe med vores hjerter.

Vi havde egentlig set på huse fra 1940-1960, da vi er særligt glade for denne periodes arkitektoniske stil. Men da vi fandt denne perlerække af fine, farvede træhuse, var vi solgt på stedet.


Hvordan så huset ud, da I overtog det?

– Huset er blevet til- og ombygget gennem flere år med skiftende ejere og havde desværre mistet mange af de originale detaljer.

Indvendigt kunne huset ved første øjekast lige så vel være et helt nyt og anonymt typehus – alt var stort set malet hvidt, og der var lagt nye parketgulve.

I vores optik passede det indvendige ikke til den sjæl og stemning, man ville forvente af et gammelt træhus. Men vi så en fantastisk chance for at få charme, sjæl og personlighed ind i det gamle hus på ny.

I soveværelset er væggene holdt hvide, mens loftet har fået en skøn himmelblå farve, der skaber dynamik i rummet. Farven på loftet er fra Jotun og hedder ‘Havbris’.

© Chris og Alek

Den blå seng står som et elegant statement-møbel midt i soveværelset. Sengen er fra Auping, og spiller smukt sammen med det blå loft.

© Chris og Alek

Hvordan vil I beskrive jeres indretningsstil?

– Vi indretter os med simpelt og funktionelt, skandinavisk design med fokus på detalje og sammenhæng. Farverne er tilsat for at give det noget ekstra.

Derudover går vi op i at omgive os med gode materialer, og vi køber derfor primært interiør med udgangspunkt i, at tingene skal kunne holde længe og blive smukkere af at blive brugt. De skal gerne følge med os i mange år.

For os var huset et stort, hvidt lærred, der bare ventede på noget kulør. — Chris og Alek

På hjemmekontoret fortsætter farven på loftet ned ad den ene endevæg for at skabe liv i rummet. Den rolige farve hedder ‘Velvet’ og er fra Jotun.

© Chris og Alek

På kontoret er de enkle kontormøbler med til at skabe ro. Stolen og skrivebordet er designet af Egon Eiermann og forhandles hos Please Wait to be Seated.

© Chris og Alek

Hvordan bruger I farver i indretningen?

– Som mennesker bliver vi påvirket rigtig meget af farver, og det er et fantastisk virkemiddel i indretningen. Derfor bruger vi farverne meget bevidst, og i alle rum er de nøje udvalgt efter rummets funktion og den stemning, vi gerne vil skabe.

Flere af farverne går igen i huset for at skabe en rød tråd. Her tænker vi specielt på den karakteristiske ultramarinblå i forskellige nuancer. Den findes som detaljefarve på alt fra lamper og billedrammer til vores sofa, og den er med til at give et ekstra pift.


Hvilke farver er I gået efter?

– I farvesammensætningen til huset har vi blandt andet set på farveholdningen fra den tid, hvor huset er bygget samt omgivelserne. Vi bor på en vej med træhuse i mange skønne farver, som vi har søgt inspiration i.

Vi har holdt os til rolige og mættede farver med samme valør. Det har den virkning, at rummene ikke larmer, men fremstår harmoniske, når man bevæger sig igennem huset – også selvom der er mange farver i spil.

Stuen er det rum, Chris og Alek er mest glade for. Her er den gule farve malet på både vægge og loft for at give en omsluttende varme til rummet. Farven er fra Jotun og hedder ‘Masala’.

© Chris og Alek

Den store sofaen fra Make Nordic står i vakker kontrast til de gule veggene, og den elektrisk blå fargen skaper sammenheng med resten av boligen.

© Chris og Alek

Hvordan har farver påvirket jeres hjem?

– Farverne har været med til tydeligt at definere rummene, og de mange forskellige farver gør det nærmest til en oplevelse at bevæge sig gennem huset. Desuden bidrager farverne til at skabe en form for rytme i løbet af dagen, da de skifter karakter med lyset.

I stuen har vi malet både vægge og loft i samme farve, hvilket giver en helt særlig stemning. Det er blevet et hjertevarmt rum, og den gule er et godt eksempel på en farve, der i den grad ændrer sig i løbet af dagen.

Om morgenen er den frisk og klar, og om aftenen er den intim og hyggelig. Samtidig har farven også været med til at fremhæve det grønne udenfor vinduerne og på den måde trække haven ind i stuen.

I husets gang har parret sat fokus på den smukke, gamle trappe ved at male den rød. Den varme farve hedder ‘Whispering Red’ og er fra Jotun.

© Chris og Alek

Hvad er I særligt glade for i jeres hjem?

– Vi er meget glade for vores stue. Egentlig var den lidt svær at komme i gang med, da vi var udfordrede på, hvordan vi kunne aktivere hele rummet, der er meget langt og har vinduer på hele den ene væg. Det er dog lykkedes rigtigt godt, hvis vi selv skal sige det.

I stuen har vi også vores store, blå sofa, der – ud over komfort – giver en spændende dynamik til indretningen. Den er virkelig prikken over i’et, og vi elsker den nok mere end godt er.

På gæsteværelset er der skabt en indbydende hotelfølelse ved at male vægge, loft og skabe i samme mørke farve. Den elegante blå er fra Jotun og hedder ‘Oslo’.

© Chris og Alek

Der er skabt to zoner i gæsteværelset ved at male væggene i forskellige farver. Det gør desuden, at rummet føles større.

© Chris og Alek

Er der nogensinde noget i indretningen, I har fortrudt?

– Vi havde et stort ønske om, at vores gæsteværelse skulle have lidt hotelfølelse over sig. Det skulle være et rum, der omfavnede vores gæster med en afslappet og hyggelig atmosfære. Vi malede vægge, lofter og den indbyggede skabsvæg i en smuk, støvet blå-grøn farve, men da rummet var færdigmalet, måtte vi konstaterer, at det var den helt forkerte farve til det rum.

Heldigvis havde vi ikke fået pillet malertapen af, så det var bare afsted til farvehandleren efter en blå med lidt mere volumen og så dyppe penslen på ny. Denne gang sad farvevalget lige i skabet – heldigvis!

Entreen er et af hjemmets eneste rum, hvor det er væggene fremfor loftet, der bærer farven. Her er de malet i den smukke ‘Industrial Blue’ fra Jotun, mens træloftet holdes lyst med tråde til de grå gulve i husets andre rum.

© Chris og Alek

Få Chris og Aleks 5 bedste råd til at bruge farver i indretningen:

  1. Gå efter farver, som du godt kan lide.

  2. Bare kast dig ud i det! Det er bare maling – det kan altid males om, hvis det ikke bliver som ønsket.

  3. Vær modig, og gå ‘all in’ – du kommer ikke til at fortryde det. Mange er forsigtige og starter med en enkelt væg, men du skal bare give los og give hele rummet en ny kulør.

  4. Tænk i kontraster. Det kan være en farve, der er med til at fremhæve møbler eller billeder på væggene. Eller tilføj en klar farve, der kan give dynamik til en mere dæmpet farvepalette. Det giver noget, blikket kan gå på opdagelse i og gør din indretning mere interessant.

  5. Mal hvert enkelt rum i sin egen farve. Det er med til at skabe forskellige stemninger i rummene, der tydeligt definerer deres funktion. Samtidig skaber det en rytme gennem huset og gør det til en oplevelse at gå igennem rummene.

Få mere inspiration fra det farverige hjem ved at følge Chris og Alek på Instagram.