Husbåd med royal udsigt

Den gamle bugserbåd Sundet fra 1924 skulle egentlig skrottes, men den blev genfødt som husbåd med royal udsigt. Kom inden for her.

NABO TIL KANONER
© Tim Bjørn
Sundet eller eduardo, som hun hed oprindelig, er en ældre dame. Bygget i Bremen i Tyskland i 1924, hvor hun startede tilværelsen som bugserbåd. I 1960’erne blev hun solgt til en virksomhed i Svendborg, og efter en omtumlet tilværelse, der nær var endt med ophugning, fandt Jørgen Laustsen skibet i Grenå i 2000. I dag ligger hun og vugger med udsigt til kongeskibet og Den Lille Havfrue, som havde hun selv været med i et eventyr af H.C. Andersen, hvor alt nær var endt grueligt galt, men alligevel endte godt. Men tilbage til virkeligheden, og Jørgens historie, for han var i sin tid, som så mange andre, bare en, der drømte om at bo på en husbåd. – Jeg havde nogle bekendte, der boede på Christianshavn i en husbåd, og det syntes jeg var rigtig attraktivt. Så efter en kort betænkning solgte jeg min lejlighed og gik i gang med projektet uden at vide noget om det, fortæller han. – Skibet blev skåret ned, så kun det kraftige skrog stod tilbage, men planen var, at den stadig skulle være en attraktiv båd at se på udefra, når den var forvandlet fra bugserbåd til familiebolig. Det rummer en masse kompromiser – du kan fx se de skæve gulve! Det er en af de ting, man skal overveje, når man kaster sig ud i sådan noget som det her. Man skal overveje, hvor stor en del af det, der skal være maritimt, og hvor meget det skal være et almindeligt hus. Hvis du vælger at bygge et lige gulv, så ændrer du også på hele konstruktionen. Så kommer det ikke til at se rigtigt ud udefra, fortæller han. Båden danner i dag rammen om den lille familie, der også tæller Jørgens kone og deres fælles søn på 5 år.
– Vi flyttede ind en december, hvor vi ikke var blevet færdige – vi havde ikke varme eller el installeret – det var lidt koldt, men var på den anden side ret motiverende, fortæller han. Båden er sandblæst ud- og indvendigt og efterfølgende behandlet som en isbryder, hvor man bruger en særlig slags epoxy, der giver den fordel, at man slipper for vedligehold i 20 år. Da Jørgen for første gang indtog båden i 2001, lå den i Christianshavn. I 2003 byggede han overetagen, og efterfølgende kom den nederste til, hvor der er indrettet soveværelse, tv-stue, kontor og børneværelse. De seneste tre år har familien og Sundet haft fast plads ved Refshaleøen, og det er ikke et hvilket som helt sted. – B&W-grunden er et helle i København få kilometer fra Rådhuspladsen, men det er ligesom at bo i en landsby. Det var også derfor, vi valgte at flytte herud og komme væk fra det pulserende liv i Christianshavn, fortæller Jørgen. Og så er der jo lige den royale detalje, som også fylder i familiens liv. – Rigets flag er lige ved siden af. Det bliver hejst ved solopgang og taget ned ved solnedgang. Kanonen ved siden af bliver fyret af hver morgen klokken 8, og det er så kraftigt, at der en gang imellem ryger en potteplante ned! Når de holder de royale fødselsdage og fyrer 30 skud af, kan du virkelig mærke det! Men det er jo sjovt med udsigten til kongeskibet ved siden af, og flere gange om året sejler dronningen forbi 10 meter fra skibet, og det havde Sundet nok ikke drømt om den dag i Grenå, hvor ophugningen stod for døren.
Forreste dæk er forvandlet til en hyggelig terrasse med udsigt til Københavns stolte skyline.

© Tim Bjørn

Sundet er en af de få husbåde, der med en vægt på 200 ton kan ligge på den yderste og til tider meget vindblæste plads ved yderste mole. Men det er her, man finder den bedste udsigt.

© Tim Bjørn
Jørgen Laustsen har bygget den gamle bugserbåd om til en moderne familiebolig.

© Tim Bjørn
Der er lagt plankegulve fra Dinesen i hele båden. Beton- spisebordet og den lilla lænestol er designet af Morten Voss. Sofabordet er af Poul Kjærholm. Spisebordsstolene er fra Italien, og det store maleri på endevæggen er af Bjarke Regn Svendsen. Brændeovnen, der kan drejes er fra Rais.

© Tim Bjørn
Den maritime nedgang til nederste etage prydes af en gammel reklame-plakat og et kunstværk af Jens Galschiøt.

© Tim Bjørn
Skibet af fyldt med små maritime detaljer.

© Tim Bjørn
Det moderne skibskøkken er en blanding af HTH-elementer og snedkerfremstillede løsninger. Trappen er lavet til skibet af en snedker.

© Tim Bjørn
På nederste dæk finder man blandt andet tv-stuen og hjemmekontoret. Foran maleriet, der er malet af en af parrets venner, står to The Chair af Hans J. Wegner. På bordet står en gammel fransk skrivebordslampe, og Svane-stolen er designet af Arne Jacobsen.

© Tim Bjørn
På skibets store solterrasse med gamle kurvemøbler og plantekrukker er der udsigt til kongeskibet og København.

© Tim Bjørn
Badeværelset er indrettet i klassisk maritim stil. Vandforsyningen kommer fra en stor vandtank i skibet, der skal fyldes op ca. hver anden uge.

© Tim Bjørn
Naturen kryber ind, hvor man mindst venter det på skibets øverste dæk.

© Tim Bjørn
I stævnen har parret indrettet et lille maritimt soveværelse med snedkereret seng med opbevaring. Prismer i loftet tilfører rummet en masse dagslys. Bogkassen er fra Montana, og sengelamperne er fra Artemide.

© Tim Bjørn
Sori Yanagis smukke Butterfly-skammel fra Vitra står som en skulptur på øverste etage, hvor der er udgang til skibets store solbeskinnede terrasse.