Gensyn med Utzons hus

Christina holdt så meget af sit barndomshjem, at hun straks slog til, da det 380 m2 store hus var blevet for meget for moderen. I dag er huset ændret - men på en måde, der respekterer arkitekten Jørn Utzons idéer.

© Tia Borgsmidt

Så snart man træder indenfor i det 380 m2 store gule murstenshus i Nordsjælland, fornemmer man den særlige kvalitet, det har. Og det er ikke så mærkeligt – huset er trods alt tegnet af en af Danmarks mest berømte og feterede arkitekter Jørn Utzon i 1956 – året før han vandt konkurrencen om at tegne Operahuset i Sydney.

I dag beboes huset af Christina, 40 år, og Jesper, 36 år, og deres to børn Laura, 6 år, og Valdemar, 7 år. Parret har forvandlet huset til et lyst, nutidigt og funktionelt hjem. Men allerede før, de flyttede ind, havde Christina et særdeles godt kendskab til huset. Det var nemlig hendes barndomshjem, som hun aldrig helt slap i tankerne. Så da faren døde, og huset blev for stort til moren, besluttede Christina og Jesper at købe det.

  • Min mor var så ked af at skulle sælge sit elskede hus. Hun havde været så glad for at bo der, at hun engang sendte Jørn Utzon et takkebrev for at have tegnet huset. Så hun blev lykkelig, da vi meddelte hende, at vi gerne ville være de nye ejere, griner Christina. Da hun og Jesper overtog det stod alt, med undtagelse af et bade- værelse, originalt fra da det var bygget. Så Christina og Jesper vidste med det samme, at de måtte ændre på huset. Både for at det kunne blive deres helt eget, og fordi det trængte til at blive moderniseret.

© Tia Borgsmidt

Christina nyder hvert øjeblik i huset, der også er hendes barndomshjem. Her sidder hun sammen med børnene Laura og Valdemar.

© Tia Borgsmidt

Murermesteren huset er tegnet til, var med rette stolt af indgangspartiet. Christina og Jesper nænnede ikke at pudse de gule mursten op. I stedet skiftede de hoveddørens mørke ruder ud med lyst glas, for at få mere lys i entréen.

© Tia Borgsmidt

Den store stue er blevet lys og imødekommende efter at Christina og Jesper malede lofterne hvide og lagde Dinesen-planker i gran på gulvet. Random Light-lampen fra Moooi er et fokuspunkt i rummet, men har en transparans, så den ikke er dominerende.

© Tia Borgsmidt

Klaveret fik Christina af sin mor, da hun og Jesper flyttede ind i huset. Børnene, Laura på 6 år og Valdemar på 7 år, er begge dygtige til at spille klaver. På væggen hænger et maleri af Peter Christian Petersen.

© Tia Borgsmidt

Det er tydeligt at se at den oprindelige ejer var murermester. Murværket er håndværk, når det er allerbedst. Omkring huset er lagt brosten, som giver et råt look.

© Tia Borgsmidt

Nyt blandet med gammelt. Den gamle skrivepult giver en flot modvægt til det moderne spisebord og spisebordsstolene. Over bordet en PH Kuglelamel fra Louis Poulsen.

© Tia Borgsmidt

Spisebordsstolene er Arne Jacobsens 7’er-stole fra Fritz Hansen, og spisebordet fra Illums Bolighus. Over bordet hænger PHs Kuglelamel. Bronzeskulpturen af Jens Galschiødt, der forestiller en kvindebuste, er købt på Roskildefestivalen i 2000. Den japanske screen på væggen har Christinas mor købt i Japan.

© Tia Borgsmidt

Det lyse, smukke køkken fra Simonsen & Czechura er valgt i hvidt med en bordplade i wengé.

© Tia Borgsmidt

I den brede gang langs børneværelserne har Christinas forældre sat et langt arbejdsbord op. Det fungerer perfekt som fælles kontorplads med plads til både arbejde og leg. Stolene er Arne Jacobsens 7’er-stole. Lamperne er fra Bestlite.

© Tia Borgsmidt

De farvede skabe står som da de blev udvalgt af Jørn Utzon. Farverne, træet og måden at bruge skabet som en dekorativ væg, var meget moderne i 1956. Lamperne ovenover skabene er Arne Jacobsens AJ-væglampe fra Louis Poulsen.

© Tia Borgsmidt

På Lauras værelse har parret bevaret de originale, turkise skabe. I det hele taget har de formået at gøre huset moderne, uden at det er gået ud over dets sjæl.

© Tia Borgsmidt

Valdemars værelse er lyst og indbydende. Den flotte, store høje seng er god til leg, og den giver ekstra rum på værelset, så der er plads til både legetøj og venner på besøg. Dinesen-gulvene kommer rigtig til sin ret i de lyse børneværelser.

© Tia Borgsmidt

Den flotte, murede indgang er overdækket i sydlandsk stil, så man kan vente udenfor hoveddøren uden at blive våd, hvilket er typisk for Jørn Utzon.

© Tia Borgsmidt

Et kig fra terrassen. Huset er fuld af asymetriske detaljer, som afspejler, at Jørn Utzon var voldsomt inspireret af japansk arkitektur. De mange brosten betyder, at familien kæmper en hård kamp mod ukrudtet, der breder sig mellem stenene. Næste projekt er derfor at fylde revnerne op med stenmel.

Relaterede Artikler