Fra håndværkertilbud til drømmehus

Pernille og Thomas Hjort ledte efter en mindre bolig, da de ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra. Men de endte med et håndværkertilbud, der gav plads til et helt nyt familieliv med firma og udlejning af stueetagen til de voksne børn. Oplev det fantastisk velindrettede hus her.

Thomas og Pernille Hjorts huskøb

At tingene ikke altid går som planlagt, er historien om Thomas og Pernille Hjorts huskøb et godt eksempel på. For lidt over to år siden satte de deres hus til salg, da planen var at flytte i noget mindre og mere overskueligt, da tre ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra.

I dag – mere end tre år efter hussalget – står han på øverste etage i familiens nye hus. Og det er meget større end det gamle hus. Løsningen viste sig nemlig at være noget helt andet end at få mindre plads.

I stedet har familien nemlig valgt at leje stuetagen ud til to af de tre ældste og hjemmefraflyttede børn – og selv indtage første og anden sal med de to yngste børn.

Se mere fra denne bolig her.

BILLEDE En væg måtte fjernes før der blev tilstrækkelig plads til drømmekøkkenet. En raffineret detalje er gasblusset, der er svejset ned i den tynde, massive stålbordplade. De mørke køkkenelementer er fra Ikea, mens stålbordpladen er bestilt på mål hos firmaet Heartstealing.

Villa med karakter og sjæl

Huset er fra 1924, og ud over de tre etager til beboelse er der kælder under hele huset.

– Huset stod med de originale materialer. Det havde en karakter og en sjæl, som ofte går tabt i ældre huse, der typisk er bygget om gennem flere årtier og med skiftende ejere, forklarer Thomas Hjort, der er arkitekt og medindehaver af M4 Arkitekter.

Det var dog langtfra et indflytningsklart hus, som familien Hjort overtog, og de fleste ville uden tvivl være løbet skrigende bort efter den første inspektion af huset, der var et kombineret dødsbo og håndværkertilbud.

– Vores første besøg i huset var til et åbent hus en sen vintereftermiddag. Der var så mørkt i huset, at ejendomsmæglerne havde medbragt sin egen standerlampe, griner Thomas Hjort. Tilstandsrapporten var da heller ikke noget at råbe hurra for. Til arkitektens store bekymring indeholdt rapporten hele 27 K3’ere, der er de allerkritiske skader et hus kan have.

Renovering af de to øverste etager

Thomas indrømmer, at det er en stor mundfuld at gå i gang med sådan et gammelt og stort hus. Og han vil ikke anbefale ikke-byggekyndige at gøre det samme.

De to øverste etager, hvor parret og deres to yngste børn i dag bor, er fuldstændig renoveret. På første sal er der køkken, stue, forældresoveværelse og bad. Her blev en væg fjernet, så der er plads til et nyt og større køkken. Thomas Hjort lagt vægt på at genbruge og genskabe detaljer, hvor det giver god mening og kan lade sig gøre. De gamle fyldningsdøre var de fleste stedet dækket med finerplader, som blev fjernet, og dørene blev renset, spartlet ud og malet, mens nye, gamle dørhåndtag blev fundet hos Genbyg.dk. Samtidig med istandsættelsen er huset blevet lunere at bo i. De gamle to cm tangmåtter er således erstattet med 250 mm ny isolering i loft og skunk.

Se flere af arkitekt Thomas Hjorts projekter her.

BILLEDE Kig fra entréen til det åbne køkken. For at holde rummet så enkelt og stramt som muligt, er emfanget indbygget i loftet.

Spisestue med skøn udsigt til haven

Familien har levet med et køkkenalrum i mange år i deres gamle bolig, men de mente ikke at det passede til stilen og arkitekturen i den fine, gamle villa. Derfor er er køkken og spisestue delt op i to forskellige rum. Fra spisestuen er der skøn udsigt til haven.

Trappeopgang i en midnatsblå farve

Da arkitekt Thomas Hjort overtog sit drømmehus overtog han samtidig en nedslidt hall med gammel linoleumsbelægning. Men Thomas var vild med den dybe, midnatsblå farve, som man ikke kan få mere i dag. Derfor blev belægningen renoveret og bevaret. Væggene er malet i en lyseblå tone, der matcher gulvet og stilen i det gamle hus.

Børneværelse med synlige spær

Synlige spær er en invitation til leg og fysisk aktivitet. Thomas Hjort har brugt et spær til datterens hængestol, og vupti er børneværelset en indendørs legeplads, der kan bruges hele året.

Soveværelse med skabe fra Ikea

Forældresoveværelset på første sal er enkelt indrettet med skabsvæg fra Ikea.

Plantegning af Thomas Hjorts hus

Huset er 220 m² plus fuld kælder og tegnestue på 30 m².

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.