Fjer, blomster, fisk, fugle ...

Striber, farver, fjer, blomster, fisk, fugle, skønmalerier, træer, grene og guld ... Væggene hjemme hos Helene og Jannik er fulde af eventyr.

© Lars Ranek

Hjemme hos familien Martensen-Larsen taler væggene deres helt eget farverige og eventyrlige sprog. Og hvordan kunne de også andet, her i tapet-familiens eget hovedsæde.

Jannik Martensen-Larsen er søn af Charlotte Martensen-Larsen, der for over 35 år siden begyndte at sælge særlige og smukke tapeter i Tapet-Café i det gulkalkede hus i Gentofte.

I begyndelsen havde min mor blot en lille butik her. Hun var uddannet indretningsarkitekt og havde brug for et lokale i lokalområdet, hvorfra hun kunne sidde og tegne, og som en sidegesjæft solgte hun tapeter.

Tapet havde ellers været bandlyst blandt arkitekter i mange år, men hun var træt af hvide vægge og købte et kæmpe parti restruller fra en svensk tapetdistributør, der netop var gået konkurs. Det gik strygende.

© Lars Ranek

Øjnene bliver forført og man fascineres, når blikket ledes gennem stuerne hjemme hos Helene og Jannik Martensen-Larsen. Her fortæller hvert rum sin helt egen historie. Den store polstrede puf betrukket med hør fra Christopher Farr matcher den midterste stues grå farveskala og paneltapet, Eden, som er fra parrets egen butik, Tapet-Café i Gentofte.

© Lars Ranek

Helene og Jannik Martensen-Larsen har sammen butikken Tapet-Café i Gentofte.

© Lars Ranek

Håndmalede kirsebærgrene på tapetet fra de Gournay sætter tonen i den inderste stue. Væggene er malet i Middleton Pink fra Farrow & Ball, hertil rosa silkegardiner. Lænestolen er bygget og betrukket af Tapet-Cafés egen møbelpolstrer, mens sofabordet er fra Gubi.

© Lars Ranek

Velkommen til den grå stue den midterste af husets tre stuer ensuite. Her er hverken fjernsyn eller computere, og rummet er dedikeret til samtale, læsning og fordybelse. Mellem vinduerne er opsat paneltapet med jagtmotiv fra de Gournay, og de lange hørgardiner er fra C&C Milan.

© Lars Ranek

Køkken-alrummet er lejlighedens hjerte og familielivets centrum. – Det fungerer perfekt både, når vi har gæster, men også bare når vi er os selv. Det er kombinationen af gode arbejdsborde, en kogeø, der også kan fungere som et højt bord med barstole og et spisebord, der kan udvides, samt en pejs. Alt i et stort rum. Vores køkken er faktisk en lille lejlighed i sig selv.

© Lars Ranek

Det var min mor der tegnede pejsen og rummet, der før bestod af fem små værelser, da mine forældre i sin tid købte og renoverede ejendommen, fortæller Jannik Martensen-Larsen. De originale Børge Mogensen-køkkenskabe i Oregon Pine har parret malet i højglans træværksmaling fra Farrow & Ball i farven Off Black. Barstolen er fra Gubi.

© Lars Ranek

Nede i gårdhaven kan familien sidde i den lille hyggekrog, hvis de da ikke bliver oppe på altanen, der har udgang fra køkkenet. Omme i baghuset har parret indrettet et designstudie, hvor de skaber deres egne tapet-kollektioner, der alle er tegnet eller malet i hånden.

© Lars Ranek

Allerede ved hovedindgangen op til lejligheden begynder eventyret – her Silvia foran de store blomster på sølv fra engelske de Gournay.

© Lars Ranek

Et kig fra entreen via trappeopgangen til et værelse. Det forreste tapet med harlekin-motiv er designet af Helene, lavet af malede akvareller. I det bageste værelse er der tapetseret blomster fra australske Florence Broadhurst. Vægstykket på trappen er malet i farven Lamp Room Grey fra Farrow & Ball.

© Lars Ranek

På Silvias værelse er der på de skrå vægge rosafarvet stjernetapet, Stars, designet af Helene Martensen-Larsen. – Ideen var at lave et tapet, der kunne bruges til skrå vægge og lofter – som en funklende stjernehimmel, forklarer hun.

© Lars Ranek

Trappen er på ingen måde et underprioriteret rum herhjemme, og væggen med de håndmalede fisk på sølvbaggrund, Fishes, fra de Gournay virker nærmest levende.

© Lars Ranek

Soveværelsets nye kviste har radiatorskjulere, der også fungerer som små bænke. På sengen ligger et sengetæppe syet i stof fra Pierre Frey. Sengelamperne er fra Luceplan, tæppet med læderkant er fra Crucial Trading.

© Lars Ranek

Badeværelsets enkle, hvide elementer får dramatisk modspil af en væg i guld, nemlig med tapetet The Cranes fra Florence Broadhurst. Det mørke trægulv understreger den intime stemning, og parfumeflakoner og smykker synes ekstra smukke imod den gyldne baggrund.

© Lars Ranek

Generationer af tapet Tapet-Café har holdt til i det gulkalkede hus på Brogårdsvej siden 1975, og i dag er det Helene og Jannik Martensen-Larsen, der fører butikken videre. – Hos os handler vi ikke bare med en kunde, men med hele familier, og jeg sætter stor pris på at møde og hilse på alle aldersgrupper, både unge og gamle.