Et næsten nyt hus

Nord for København har ægteparret Majbritt og Jacob Juul i samarbejde med den græske arkitekt Cyrus Pilavachi fra Domo Tegnestue fået opført en om- og tilbygning, der fuldstændigt har vendt op og ned på deres gamle klassiske parcelhus fra 1960’erne.

© Lars Ranek

Familien:
Majbritt Juul er teknikchef i DSB Vedligehold og ægtefællen Jacob Juul er Partner Project Manager i Nokia. Sammen har de to drenge på henholdsvis 9 og 11 år.

Forhistorien:
Lige fra starten vidste ægteparret, at deres hus skulle udvides. At de købte det alligevel skyldes, at grunden og orienteringen i forhold til sollyset var ideel. Beliggenheden nær skole, havn, skov, station, sportsfaciliteter og indkøbsmuligheder var også et vigtigt parameter.

Arkitekten fandt de ved en tilfældighed, fordi Jacob Juul en aften kørte rundt med parrets mindste søn, som ikke kunne falde i søvn. På turen kom han forbi et byggeri, som han syntes så meget spændende ud. Ved et tilfælde faldt de efterfølgende over en artikel i lokalavisen, der omhandlede netop dette byggeri. Derefter kontaktede de arkitekt Cyrus Pilavachi fra Domo Tegnestue.

© Lars Ranek

Huset før ombygningen Der er bygget mange af disse parcelhuse i begyndelsen af 60’erne, og selv om huset faktisk var for lille til den moderne familie på fire, og husets stand med træfacader og eternittag ikke var noget at råbe hurra for, havde parret en god mavefornemmelse. Husets beliggenhed er nemlig uovertruffen, fordi det på havesiden ligger helt ugeneret med en fantastisk udsigt over store engarealer.

© Lars Ranek

En indbydende velkomst Fra husets entré kan man kigge hele vejen gennem huset og ud i haven mod den store åbne eng bag hækken. I midtersektion har parret lagt en kæmpemæssig madras, hvor hele familien kan ligge og se tv.

© Lars Ranek

Husets nye pejs kan nydes fra både opholdsstuen og det store køkken-alrum, og den fungerer fint som buffer mellem stuen og spisestue-afdelingen. Kigger man ud mod haven, fremstår den flisebelagte terrasse fuldstændigt som endnu et rum til huset. Det bladformede tæppe er fra Base212.

© Lars Ranek

Opholdsstuen er enkelt og klassisk indrettet med blandt andet Hans J. Wegners Bamsestol, en sofa fra Eilersen og Louis Poulsens Collage-lampe. Trappen til husets førstesal er meget åben, så den fremstår som et let og naturligt element i rummet.

© Lars Ranek

Der er god plads i det nye køkken, som tidligere var husets stue. Køkkenet er indrettet med store højskabe og hele to opvaskemaskiner. På den måde kan familien lynhurtigt rydde op og få genskabt det rene og skarpe udtryk i rummet.

© Lars Ranek

Køkkenet fra det italienske firma Binova er helt i hvidt med indfræsede aluminiumsgreb og højglanspolerede stenplader på bordene. De store rummelige højskabe gør det nemt at holde orden i køkkenet.

© Lars Ranek

Det kæmpemæssige rum med spise- og opholdsstue ud i ét udgør sammen med førstesalen hele den nye tilbygning. Det er her, familien opholder sig allermest, fordi der er plads til mange forskellige aktiviteter, såsom lektielæsning ved spisebordet, spil på det store fjernsyn i midtersektionen samt madlavning. Det store rum er naturligvis også – som parret meget begejstret fortæller – ideelt til fester, fordi der kan dækkes op til rigtig mange mennesker.

© Lars Ranek

Spillet mellem lys og skygge har en vigtig rolle for arkitekt Cyrus Pilavachi, fordi det er kontrasterne på de helt hvide flader, der får arkitekturen til at leve. Arkitektur er vigtig for os alle, men den skal først og fremmest give en magisk påvirkning, ellers kan det hele være lige meget, siger han.

© Lars Ranek

Rummet mellem de to brune flisevægge føles stort og rummeligt på grund af glasvæggen. Brusehovedet, der er monteret i loftet, er ligesom håndbruseren fra danske Vola.