En grøn bølge i skovkanten
I Glamsbjerg på Fyn har stjernearkitekten Bjarke Ingels tegnet Hill House, der rejser sig som en bølge i landskabet.
Af
Skoven spejler sine konturer i ruderne som et eventyrligt maleri i den store stue i Hill House - et M2-hus syd for Odense tegnet af arkitekten Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG. I huset bor en familie på tre - en mor med sine to drenge på 11 og 15 år -og det er fire år siden, at de flyttede ind i det ekstraordinære arkitektoniske værk.
- Da vi skulle flytte for fire år siden, kunne jeg ikke rigtig finde noget, der passede til os, og så fik jeg ideen til, at vi kunne købe en grund og så selv bygge et. Det var i den forbindelse, at vi fandt frem til M2, der på det tidspunkt var et firma, som fik anerkendte arkitekter til at designe typehuse. Da jeg besøgte dem i Aarhus faldt jeg fuldstændig for det smukke træhus med det buede, grønne tag, fortæller hun.
Og det med det grønne tag, har familien bestemt ikke fortrudt.
- Det var egentlig et tilfælde, at det hus, jeg faldt for, havde et grønt tag - det var ikke noget, jeg gik efter på forhånd. Arkitekten tilbød mig faktisk at lave det i tagpap, hvis det var noget, vi ønskede, men så havde det jo været et helt andet hus. Og det grønne tag er ikke bare smukt, det fungerer også perfekt. Jeg skal fx aldrig rense tagrender, og jeg skal ikke op og fastgøre blafrende tagsten, når det stormer, griner hun.
Men taget er frem for alt en nydelse for øjet og til trods for, at naboerne var lidt skeptiske i starten og afholdt nabohøringer, så har taget for længst bevist sit værd.
Der var da indsigelser, inden vi byggede - fx var der nogle, der var bange for, at besøgende ville forveksle taget med en vej og køre op over huset, hvilket naturligvis aldrig er sket! Nu er alle vist enige om, at det er smukt at kigge på. Det eneste problem er alle de mennesker, der kører forbi på deres søndagstur bare for at se huset, siger hun.
Taget er beklædt med stenurt, og det er altid smukt. Jeg holder dog mest af det om foråret, hvor der er gule, lyserøde og hvide blomster på taget. De første år skulle det gødes lidt, men ellers er det vedligeholdelsesfrit. Det kan ske, at der skal trækkes en mælkebøtte op i ny og næ, men det passer bare sig selv, og jeg forventer egentlig ikke, at det nogensinde skal skiftes, siger hun.
Huset er 164 m2 og består af et stort rum i midten med identisk badeværelse og værelser i hver ende.
- Det var tænkt som et demokratisk hus med en kerne og to værelser og badeværelser i hver ende, men jeg var selv med til at bestemme, hvordan det skulle se ud. Jeg ville fx gerne have et større køkken end det oprindeligt planlagte, og sætter stor pris på de store vinduer og lyset, fortæller hun.

Taget kan godt tåle, at man går sig en tur oppe på bakketoppen, hvor man med blød mos under fødderne har fin udsigt over kvarteret.

Den ene side af træhuset er malet hvidt og med de store glaspartier fremstår det næsten som et stort skib, der skyder sig gennem landskabet. Bøgehækken er nu fire år gammel, og husets ejer glæder sig til, at den vokser mere op, så familien får lidt mere privatliv på terrassen.

Hill House bryder gennem græsplænen som to parallelle bølger, hvor den største er selve boligen, og den lille er en garage med plads til to biler. For at understrege forbindelsen til naturen er huset bygget i træ.

Set fra skoven virker taget som effektiv camouflage, og huset er næsten ikke til at få øje på.

Skiltet ved hoveddøren er specialdesignet til huset og har påtrykt navnet Hill House.

Den ene side af træhuset er malet hvidt og med de store glaspartier fremstår det næsten som et stort skib, der skyder sig gennem landskabet. Bøgehækken er nu fire år gammel, og husets ejer glæder sig til, at den vokser mere op, så familien får lidt mere privatliv på terrassen.

I midten af huset finder man det centrale rum, hvor køkken og stue er samlet. Her er der direkte udgang til haven og terrassen, og det store rum har en fantastisk udsigt til skoven. Familien har valgt en klassisk spisebordsløsning ved at kombinere et super-ellipse-bord og Syver-stole fra Fritz Hansen med en PH5-lampe fra Louis Poulsen. De to keramikvaser er fra Designer Zoo i København. Det gamle skab er tegnet og bygget af husets ejers afdøde oldemor - hun brugte det til bøger, men nu er det blevet opbevaringsplads til de fine glas. Køkkenet, med de lækre Corian-bordplader, er fra Schmidt, og lyset over bordet kommer fra tre gamle værkstedspendler fra Louis Poulsen. I hjørnet står Arne Jacobsens Ægget, som husets ejer opbevarer midlertidigt for en ven, der er på jordomrejse. Puffen er fra Cane-line.

Her fornemmer man tydeligt, hvor meget lys og natur de store vinduer lader strømme ind i rummet, hvor det buede loft skaber en helt særlig rumfornemmelse. Den gamle sofa, betrukket med vandbøffellæder, og det lille sybord er arvestykker.

Bag spisebordet har husets ejer indrettet et lille kunsthjørne med en smuk vase af keramikeren Morten Østergaard Andersen. Linda Horn har malet billedet øverst til venstre, og Max Victor står bag værket øverst til højre. Nederst til venstre ses et værk af Jes Fomsgaard og nederst til højre ses en tegning skabt af en de mange gadekunstnere på Montmartre i Paris.

De grønne tage vokser frem over hele verden
✱ I lande som USA og Japan er grønne tage ved at brede sig i trit med, at folk kan se både det smukke og praktiske ved haver og oaser i fuglehøjde. Grønne tage har en gavnlig indvirkning på miljøet og gør det nemmere at kontrollere store nedbørsmængder - et grønt tag absorberer op til 50 procent af den nedbør, der falder. I Tokyo i Japan er det fx et lovkrav, at alle offentlige bygninger med mere end 1000 m2 tagflade skal beplante mindst 20% af taget. Og i Danmark har arkitektoniske succesprojekter som 8-Tallet og Viborgs nye rådhus vist, at grønne tage virker og er kommet for at blive.
✱ Taget på Hill House kommer fra firmaet Veg Tech, der bl.a. også står bag det prisbelønnede tag på 8-Tallet i Ørestad. Tagtypen er et sedum-tag, hvilket er den mest almindelige type præfabrikerede tagvegetation. Denne tagtype er brandgodkendt, klarer de stejleste taghældninger og holder sig fri for ukrudt. Mos-sedum består af ekstremt tørketålende stenurter og spontant forekommende mosser. Sedum er det latinske navn for stenurt, hvoraf fire til seks indgår i måtten, der består af gul, hvid, seksradet, kaukasisk, mongolsk og koreansk stenurt.
✱ Et grønt tag er et add on-produkt og altså ikke et tag i sig selv. Der skal være fx tagpap på taget i forvejen, som det grønne tag kan monteres på. Taget kan være helt fladt, men må have en hældning på op til 27 procent. Et mos-sedum-tag koster mellem ca. 475 kr. og 575 kr. pr. m2. Hvis man har en garage med et fladt tag med tagpap i god stand, er det muligt at lægge det grønne tag selv og derved spare lidt på budgettet. Veg Tech yder to års garanti på de løsninger, de selv monterer og tagservice i perioden.
Find mere info på vegtech.dk