En forvandlet villa fra 1974 beliggende i Herning

Marianne og Morten faldt for en bakket grund i et ældre parcelhuskvarter i Herning, men var ikke begejstrede for boligen. Altså lige indtil de med arkitektens hjælp kombinerede husets bedste finesser med moderne linjer og materialer.

I Herning fandt familien sin grund

© Julie Vöge

De var rimelig målrettede. To veje i det ældre parcelhuskvarter lidt udenfor Herning var blevet peget ud, som vejene, hvor Marianne og Morten bare ville bo med børnene. Og tilbage i 2014 kom der så et hus til salg. Spøgelseshuset blev det kaldt, for boligen havde stået tom i hele fem år, da de tidligere ejere var rykket på plejehjem. Det var heller ikke selve huset, der vakte Marianne og Mortens interesse, men matriklens bakkede, store terræn og gamle beplantning.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

BILLEDE 70’er-huset før ombygningen.

Typehuset blev forvandlet

© Julie Vöge

”Valget var derfor enten at rive hele huset ned eller modernisere. Vi valgte det sidste af økonomiske grunde, men også fordi sjælen fra et ældre hus jo går tabt ved at bygge nyt”, fortæller Marianne. Renoveringen var egentlig ikke tænkt til at blive så omfattende, som den gjorde, men parret allierede sig med arkitekt Jan Christoffersen fra Christoffersen Arkitekter og fik hurtigt sammen lavet en plan over, hvordan de indenfor budgetrammerne kunne vende planløsning og en del materialevalg på hovedet.

”Vores største udfordring var klart, hvordan vi kunne gøre et 1970’er-hus fedt og tidssvarende uden at give køb på husets oprindelige arkitektur. De gule mursten var jeg dog klar på at forkaste. Jeg har altid hadet gule mursten og det kunne ikke gå stærkt nok med at få dem vandskuret”, fortæller Marianne. Men, Jan Christoffersen fik hende på andre tanker ved at vise flere eksempler på, hvordan gule mursten kombineret med nye, arkitektoniske greb og materialer kan fremstå helt moderne. Her blev det gjort med zinkbeklædning mellem husets vinduer og nyt tagpaptag. Det gamle tagudhæng med den skjulte tagrende blev endvidere skåret af, så hele facaden i dag fremstår mere skarp og nutidig.

Se flere af Jan Christoffersens projekter her.

BILLEDE Efter ombygningen har huset fået nyt tagpap og ny terrasse. Foran huset står familien, som bor der.

Køkkenet som hjertet i huset

© Julie Vöge

Marianne havde lavet et detaljeret, visuelt oplæg til arkitekten så der ingen tvivl var om, hvor huset skulle hen. Det største renoveringsgreb gik på at åbne huset op og flytte et ellers nordvendt og isoleret køkken ind i et stort køkkenalrum, som fremkom efter at parret havde revet alle vægge og al indmad ud.

”Det store åbne rum med køkkenet i midten giver en høj grad af rummelighed og fleksibilitet i indretningen”, fortæller Jan Christoffersen og tilføjer, at en af genistregerne for besparelsen i dette projekt har været, at i stedet for at opsætte et genveksanlæg, er der opsat to ovenlysvinduer, der virker som en skorsten i huset i forhold til udluftning. Herudover er der også blevet lavet energirenovering i huset. Den eksisterende isolering blev eftergået, og der blev efterisoleret på lofter, i vægge og i krybbekælderen, ligesom alle vinduer blev erstattet af nye trelagsmodeller.

For Marianne og Morten er energirenoveringen sammen med den øvrige renovering en god investering – også på kort sigt. Huset har ikke mindst på grund af dets beliggenhed opnået en merværdi der gør, at alle udgifter er tjent ind og mere til, hvis familien skulle have lyst til at sælge i morgen. Det har familien så bare ikke, for det gamle parcelhus blev lige præcis den morderne bolig med sjæl, som de drømte om.

Se flere typehusforvandlinger her.

BILLEDE Køkkenet lå oprindeligt i et rum for sig mod nord og ud mod vejen. Nu er det hjertet i et stort alrum, hvor tre arealer rundt om køkkenøen gør det muligt at skifte indretning mellem kontor, spiseplads og stue.

Ovenlys i entré og gang

Ovenlysvinduet fra Velux giver blødt lys fra himlen og en anderledes oplevelse af rummet alt afhængig af, hvor du står. Ovenlyset bryder også med parcelhusets traditionelle lige linjer og giver boligen et personligt præg. Vinduet er sensorstyret, så det lukker, når det regner og åbner, når solen bager, så det har en ventile.

Basen er holdt i hvid

© Julie Vöge

Køkkenelementerne er som elementerne på badeværelser, i bryggers og i værelserne fra Svane for at skabe en rolig, rød tråd i indretningen. Farverne kommer ind via tilbehøret.

Udsigt til måltiderne

© Julie Vöge

De gamle vindueshuller ud mod haven er ført ned til gulvet for at give maksimal udsigt og lysindfald. I lofterne er der sat akustikplader, der sikrer en god lyd i det store rum.

Stilrent badekar klar til afslapning

© Julie Vöge

Det er ren luksus at ligge i badekarret om morgenen og få en naturoplevelse, og samtidig følge med i årstidernes skiften.

Samspil med køkkenet

© Julie Vöge

Tom Dixons kobberlampe spiller godt sammen med messingarmaturet i køkkenet. Sofaen er fra Ejlersen, mens sofabordet er fra Muubs.

Udgang til terrasse og natur

© Julie Vöge

Fra stuen er der udgang til den store terrasse med flisebelægning. De nye vinduespartier er vedligeholdelsesfri moderne Auraplus vinduer fra Rationel.

Fakta om huset:

Familien fik:Totalrenoveret 190 m2 typehus fra 1974 med nyt køkkenalrum med kontor, spiseplads og stue, to nye badeværelser, tre børneværelser, et soveværelse, en entre, ny flisebelægning rundt om hele huset inkl. stort terrassedæk, nyt tag af tagpaplister, ny zinkbeklædning på dele af facaden og gavle, nyt vindfang ved hoveddør, gulvvarme, nyt gulv i hele huset, nyt el trukket i nye fermacellvægge, nye vinduer, skydedøre og ovenlysvinduer.

Proces:Ejerne kontaktede arkitekten, da de skulle se på huset 2. gang for at få en professionel vurdering af husets muligheder. Parret lavede et oplæg med ønsker til renoveringen, som blev arbejdet på plads i et samspil med arkitekten.

Materialevalg indvendigt: Fermacell på vægge, gips og akustikfelter på lofter, skydedøre og døre fra SWEDOOR, køkken fra Svane, hårde hvidevarer fra Siemens og Miele, polyurethan gulv (flydende), Vola armaturer i bryggers og på badeværelser, Quooker messing armatur i køkkenet.

Materialevalg udvendigt:Zink på facaden mellem vinduer og døre, vinduer og døre fra Rationel, tagpap på taget og IBF bordur fliser rundt om hele huset.

Pris for renoveringen inkl. arkitekthonorar: 1,5 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.