Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

En arkitekts bud på en moderne bondegård

Kom indenfor hos Elsebeth og Lars i Nordjylland. Se, hvordan en gammel landejendom har fået en gevaldig make over.

© Andreas Mikkel Hansen - At være mere end et køkken var hovedtanken bag Elsebeth og Jens' køkken-alrum. Derfor lagde de mange kræfter i at skabe et rum, som kunne forbinde hele huset, og hvor selve køkkenet skulle kunne indgå i indretningen på lige fod med et møbel. Parrets forkærlighed for gode materialer og gedigent håndværk sendte dem i armene på Multiform, der hjalp dem med at designe et køkken, der både kvalitets- og størrelsesmæssigt kunne matche rummet.

© Andreas Mikkel Hansen - Husets arkitektur leger med referencer til både moderne byggeri og klassiske landbrugsbygninger med zinktag. Store glaspartier giver udsigt og lys fra alle vinkler i alle husets rum. Murstensfacaden er varieret med en fuge i forskellige nuancer, mens vinduerne er en kombination af vedligeholdelsesfri alurammer og gedigne egetræsrammer, der giver yderligere liv til arkitekturen.

Den moderne bondegård

I Nordjylland har en gammel bondegård veget pladsen for denne nye arkitekttegnede landejendom. Gennem store
vinduer i en enkel arkitektur kan familien holde øje med lyset, vejret og landskabet, som de er så afhængige af. Vi byder velkommen til Elsebeth og Jens’ landliv anno 2020.

© Andreas Mikkel Hansen - Indbyggede detaljer, en velgennemtænkt
og enkel indretning og praktiske betongulve giver huset et modernistisk præg. Samtidig leder materialevalget tankerne hen på fordums tiders gedigne bondegårdsbyggerier. Træet på trappetrinnene skaber en varm kontrast til de vandskurede vægge, betonen og murværket. På samme måde skaber træspisebordet fra Mads Niemann og vintagestolene, der er
Hans J. Wegners PP68-stol, et naturligt, varmt udtryk. Brættet på væggen er lavet af en stamme fra Hammer Bakker, og alabaststagerne på bordet er fra Rue Verte.

© Andreas Mikkel Hansen - Det mørkegrå Multiform-køkken med en bordplade i massiv
eg hedder Form 6 og er designet af Jannie Kjær. Det store vindue skaber sammen med endevæggen i sorte mursten flotte kontraster, der forstærker og fremhæver køkkenets udtryk. En kogeplade fra Homeier har en diskret integreret emhætte i bordpladen, som skaber et rent udtryk.

Store facadepartier

Kornet svajer på markerne omkring Elsebeth og Jens’ landejendom i Nordjylland.

Fra de store vinduer, der åbner stuehusets facader mod omgivelserne, kan landmanden Jens fornemme vejret, lige fra det øjeblik han slår øjnene op.

– Det vigtigste for os er, at vi kan kigge ud på naturen og ud over markerne. Jeg lever af mine planter på markerne, så det er afgørende for mig, at jeg kan se sol, vind og vejr til alle sider fra daggry til solnedgang. Det er sådan, jeg kan planlægge, hvad vi kan lave på gården hver dag. Samtidig vil vi gerne fornemme årstiderne og se råvildtet, der
løber hen over markerne. Særligt når man sidder og stresser over regnen i høsttiden, siger Jens.

Gården her er hans barndomshjem – omend det var et helt andet hus, han voksede op i.

© Andreas Mikkel Hansen - Parret har valgt ekstra høje pocket door-køkkenskabe til deres højloftede køkken-alrum. Det giver masser af opbevaringsplads til alt fra service og duge til et barskab. Også et caféhjørne er der plads til. Bordpladen er af granit, som går godt i spænd med servicet af ler af Louise Smærup, træting fra Muubs, vintageskærebrætter samt keramik fra Tina Marie Copenhagen Handmade og Serax.

© Andreas Mikkel Hansen - En indbygget gaspejs fra Storm System skaber gennemsyn mellem køkken og stue. Indretningen i stuen er holdt i grå, som giver et harmonisk udtryk, der glider ind i husets materialevalg. Søren Lund-sofaen og standerlampen er fra Høgh Møbler, og bordene er fra Hay. Som en grå ramme om arrangementet ligger gulvtæppet fra Garant. Puderne er fra Aiayu, vasen er fra Muubs, og skålen er af Louise Smærup.

En arkitekts bud på en moderne bondegård

Det oprindelige stuehus var nemlig en lavloftet bygning fra 1800-tallet, som var blevet udvidet ad flere omgange, men med utidssvarende indretning og en tilstand, som det ikke kunne betale sig at bygge videre på. Derfor kontaktede Jens og Elsebeth arkitekt Lars Bo Poulsen fra N+P Arkitektur og bad ham tegne sit bud på en moderne
bondegård.

– Da Lars Bo kom med de første skitser, var det første, jeg tænkte: Nå, o.k. Det var ikke lige dét, jeg havde regnet med. Jeg skulle helt klart vænne mig til idéen om husets meget moderne linjer og udtryk, siger Jens.

Og mens Elsebeth var begejstret fra første færd, så Jens efterfølgende lyset i husets store, åbne facadepartier, der i dag giver familien et unikt kig og fornemmelse for gårdens jorde.

Arkitekten Lars Bo Poulsen gik til opgaven med en klar fornemmelse for, at huset her skulle forholde sig til både Jens’ historie på stedet og Elsebeths mere moderne blik.

– Det sjove i denne opgave var, at bygherrerne var meget forskellige i deres indflyvningsvinkel til et nyt hus. Elsebeth var meget moderne, mens Jens havde en svaghed for referencerne til den klassiske bondegård, så der lå en opgave i at forene deres forventninger, forklarer Lars Bo.

Løsningen blev et meget fritliggende hus, der forholder sig til gårdspladsen og bevarer indtrykket af, at man ankommer til en rigtig landejendom.

© Andreas Mikkel Hansen - Udsynet til haven, kig til gårdens jorde, og masser af lys er gennemgående i hele huset.

© Andreas Mikkel Hansen - Fra køkkenet er der udgang til en overdækket terrasse, som integrerer ude med inde.

Simpel arkitektur

Huset ligger hævet på et plateau med en terrasse, der går hele vejen rundt, og selve arkitekturen er helt simpel – næsten arketypisk i sin form.

– Vi har arbejdet med den mest basale husform – den klassiske gavl med facadelinjer og saddeltag. Materialemæssigt har vi til gengæld brugt meget energi på murstenene og har varieret fugens farve, så det giver en dynamik, når man kigger på facaden, forklarer arkitekten om det skarptskårne hus.

© Andreas Mikkel Hansen - Badeværelset vender ud mod gårdens gamle have, og her kan familien uforstyrret starte dagen
i det lyse, stilrene rum. Badekarret er italiensk og købt online, mens baderumsmøblet er fra Multiform og hedder Form 6. Det væghængte toilet er et Geberit-douche, og armaturerne er fra Grohe.

© Andreas Mikkel Hansen - Mens underetagen har praktiske gulve
i beton, har førstesalen fået lyse plankegulve, der giver en anden rumfornemmelse og stemning. Stolen er en vintage Hans J. Wegner PP68-stol, og den kinesiske unikakrukke er fra By Moberg.

Huset åbner op for natur og landskab

Zinktaget leder tankerne hen på de klassiske landejendomme, mens de store glas-partier ligger langt fra de traditionelle, småsprossede bondevinduer. I stedet lukker de naturen og landskabet ind i huset.

Elsebeth og Jens har også lagt mange timer i at vælge de helt rigtige materialer til huset. De har selv stået hos Strøjer Tegl på Fyn og valgt den rette mursten, og især Jens er glad for gedigenheden i materialerne.

– Jeg holder af de håndværksmæssige gode ting – vinduerne i mahogni og mursten lavet af dansk lerjord. Det samme gør sig gældende i køkkenet, hvor vi har valgt et kvalitetskøkken i robuste materialer som fx tykke egetræsbordplader, siger Jens.

© Andreas Mikkel Hansen - Detaljer i træ og flet i form af en træbakke fra Society of Lifestyle og et rismål fra By Moberg skaber varme kontraster i det lyse baderum. Badeprodukterne er fra Meraki.

© Andreas Mikkel Hansen - Det store soveværelse er enkelt indrettet med en grå og naturlig farveskala. Tolomeo-sengelamperne er fra Artemide, og sengen er fra Ikea.

© Andreas Mikkel Hansen - Huset ligger hævet på grunden på et højt plateau, som giver stuehuset mere vægt
i forhold til de omkringliggende ladebyg- ninger. Det er ud fra en tanke om, at man træder op i sit hus. Samtidig skaber det en base for terrassen, der løber hele vejen rundt om huset. En overdækket terrasse ud for køkkenet giver familien mulighed for at nyde alle sæsonerne til fulde, og her er der installeret gas i søjlen i hjørnet, så familien slipper for at have en gasflaske til at stå ved grillen.

© Andreas Mikkel Hansen - Store vinduer giver et kig i mange retninger – også til familiens heste, der går og græsser udenfor.

"Man kan jo ikke bare lige flytte en bondegård"

For Elsebeth er køkkenet blevet et af husets mest afgørende træk:

– Det var vigtigt for mig, at køkkenet blev en integreret del af huset. Køkken-alrummet er et højloftet rum, som ligger i åben forbindelse med resten af huset – herfra er der ikke langt til noget. Vi har skruet op for størrelsen og skabshøjden, og så har vi valgt en mørk nuance, som fortsætter på den ene væg og fremhæver køkkenet, forklarer hun.

Over køkkenet svæver et vindue, der sender lyset, himlen og årstiderne ned til det store spisebord, som står centralt i rummet. Gulvene i underetagen er i beton, som er praktisk og nemt at holde rent, når man er en travl familie på gården.

– Vi har arbejdet med, at det skal være enkelt hele vejen igennem med stort fokus på gode materialer både ude og inde. Vi har ingen spildplads eller passager i huset, som ikke bliver brugt, og som bare skal holdes rene. Jeg føler mig hjemme i alle rum, og jeg elsker, at vi har kig ud til vidderne omkring huset til alle sider, og at lyset fremhæver alle husets bedste træk og detaljer. Det er et privilegium at bygge sit eget, og vi ville være sikre på, at vi gjorde det rigtigt. Man kan jo ikke bare lige flytte en bondegård, siger Elsebeth.

© Andreas Mikkel Hansen - Gruset skal knase på den rigtige måde, når man kører ind på gårdspladsen, for selvom stuehuset er nyt og moderne, så skriver det sig ind i en lang landbohistorie. Som bygning forholder det sig både til den gamle have og markerne omkring, ligesom det åbner sig mod gårdspladsen, hvor gårdens liv udgår fra.