Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Svampet og fyldig chokoladekage med kaffe, røg og whisky

Prøv en overdådig chokoladekage med smag af kaffe, røg og whisky.

© Atelier Ea / Camilla Drost

På en varm sommerdag, i en hvirvelvind af musikfestivalstøv, mødte jeg for ti år siden en mand. Han var iført slidte Chuck Taylor All Stars, havde et skævt smil på læben og lokkede med tilsagn om kolde øl og gode grin. Senere på aftenen tog vi ind på festivalpladsen til koncert, og selv den dag i dag kan jeg ikke lade være med at smile, når jeg hører en sang fra den koncert i radioen. For mig er det tonerne af ung kærlighed.

Det er den selvsamme mand, jeg lavede denne kage til. Mikkel fyldte for nylig 30, men han går ikke ret meget op i sine fødselsdage. Det gør jeg til gengæld, og mere til. Sandheden er, at jeg begynder nedtællingen lige efter jul, selvom Mikkels fødselsdag er i februar, og min først er i august. I min bog bør en 30-års fødselsdag - eller nogen anden fødselsdag, for den sags skyld - ikke gå ubemærket hen.

Jeg vidste, at jeg ville lave en lagkage til ham. Fire lags kærlighed. Fire lag til at fejre det hele. For vi er de stolte men travle forældre til en tumling, og det betyder, at vi nogle gange glemmer os selv og vores kærlighed lidt. Så jeg valgte at lave hans drømmekage med alle de smage og aromaer, han kan lide: kaffe, røg og whisky.

Jeg startede med at lave bundene; luftige og fugtige med en smag af stærk kaffe og mørk chokolade. Mens de var i ovnen, smeltede jeg smørret og lod en Lapsang Souchong te (sort te med en aroma og smag af røg) trække deri i 20 minutter for at lave det røgede smør, jeg skulle bruge til chokoladecremen mellem hvert lag. Som topping lavede jeg en karamelsauce med et skvat whisky og en konsistens, der fik den til at løbe ned ad siderne på kagen.

Kaffe, røg & whisky lagkage

Kaffe & chokolade kagebunde

Det skal du bruge:

 • 420 gram rørsukker
 • 2 æg
 • 250 gram hvedemel
 • 50 gram kakao
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 ½ tsk natron
 • 250 ml stærk kaffe, nedkølet til stuetemperatur
 • 150 gram usaltet smør, smeltet + ekstra til bageformene
 • 250 ml kærnemælk

Sådan gør du:

 1. Forvarm ovnen til 175 grader Celsius.
 2. Smør fire 16 cm springforme.
 3. Pisk æg og sukker i en stor skål indtil hvidt og skummende.
 4. Bland hvedemel, kakaopulver, bagepulver og natron i en anden skål. Passér blandingen gennem en sigte ned i æggesnapsen for at undgå klumper.
 5. Tilsæt kaffe, smør og kærnemælk, og pisk forsigtigt dejen indtil den lige præcis bliver homogen (natron reagerer med væske, og hvis du pisker for længe, vil du slå luften ud af dejen).
 6. Fordel dejen ligeligt mellem de fire forme og bag kagerne i 20-25 minutter eller indtil intet dej hænger fast på en tandstik.

Røget chokoladecreme

Det skal du bruge:

 • 200 gram smør
 • 1 tsk løse Lapsang Souchong teblade
 • 200 gram flormelis
 • 120 gram mørk chokolade, 70 %
 • 25 gram kakaopulver
 • 55 gram piskefløde, 38 %

Sådan gør du:

 1. Smelt smørret i en lille skål over et vandbad og tilføj tebladene. Dæk skålen med film og lad teen trække i 20 minutter. Passér herefter det røgede smør gennem en sigte over i en anden skål. Stil smørret i køleskabet og lad det afkøle indtil det lige akkurat har sat sig.
 2. Pisk det afkølede røgede smør sammen med flormelis indtil det er blødt og ensartet i konsistensen. Tilføj så kakaopulver og pisk indtil det hele er blandet sammen.
 3. Smelt chokoladen i en skål over et vandbad og hæld chokoladen over i smørblandingen. Pisk det hele sammen.
 4. Tilføj piskefløde og pisk indtil blandingen lige netop er ensartet. Hvis cremen er for tynd til at smøre på kagebundene, kan den blot stilles i køleskabet indtil den har sat sig lidt mere.

Whiskykaramelsauce

Det skal du bruge:

 • 225 gram rørsukker
 • 100 gram usaltet smør
 • 120 gram piskefløde, 38 %
 • 1 spsk bourbon whisky
 • En knivspids havsalt

Sådan gør du:

 1. Smelt rørsukkeret helt i en lille gryde ved medium-lav varme. Rør ikke i sukkeret, med mindre det bliver for varmt og begynder at ryge!
 2. Skær smørret ud i fire blokke og tilføj dem til det smeltede sukker, én blok af gangen og under omrøring. Det bobler, så vær forsigtig.
 3. Hæld piskefløden i karamelsaucen under omrøring, en lille smule af gangen. Dette bobler også, så vær igen forsigtig.
 4. Lad karamelsaucen simre i yderligere 3 minutter før den hældes over i en skål.
 5. Lad karamelsaucen køle af i 10 minutter før whiskyen tilføjes. Pisk det sammen, og lad herefter karamelsaucen køle af til stuetemperatur før brug.

Topping

 • Afhøvlede mørke chokoladespåner, 70 %

Sådan samles kagen

 1. Placér en kagebund på et fad/opsats og smør 2 spsk røget chokolade creme på toppen af kagebunden i et jævnt fordelt lag. Læg en kagebund ovenpå og gentag processen.
 2. Læg den sidste kagebund på toppen.
 3. Dæk toppen og siderne af lagkagen med et tyndt lag røget chokolade creme.
 4. Lad lagkagen afkøle i køleskabet i 30 minutter.
 5. Hæld whiskykaramelsaucen over lagkagen og lad den løbe en smule ned ad siderne.
 6. Pynt lagkagens top med afhøvlede chokoladespåner.
 7. Servér lagkagen ved stuetemperatur.

© Atelier Ea / Camilla Drost

© Atelier Ea / Camilla Drost

© Atelier Ea / Camilla Drost

© Atelier Ea / Camilla Drost

© Atelier Ea / Camilla Drost

© Atelier Ea / Camilla Drost

Håndplukket til dig