På trods af tragedier: Historiens 10 smukkeste OL-bygninger

Et af verdens bedste arkitektur-sites, Dezeen, har udvalgt 10 OL-bygninger, der for evigt vil stå som smukke. Også selvom nogle af dem er forbundet med store tragedier.

Olympisch Stadion, Amsterdam 1928

Det fremragende arkitektursite, Dezeen, giver os en tur i tidsmaskinen med denne præsentation af OL-arenaer, som menneskeheden kan være stolte af .. trods alt.

Først skal vi helt tilbage til legene i 1928, hvor arkitekten Jan Wils tegnede et enkelt OL-monument i røde mursten. Selv den dag i dag er bygningen beundret for sine arkitektoniske kvaliteter og fungerer stadig som sports- og musikarena.

Hitlers storhedsvanvid: Olympiastadion, Berlin 1936

Hitler sad på forreste række med næsen i sky og på højden af sit storhedsvanvid, da Olympiastadion i Berlin blev indviet til OL 1936 i Berlin. Der var plads til 110.000 tilskuere, og på dette tidspunkt havde de færreste en idé om, hvilke rædsler der ville udspringe af netop dette sceneri. Dele af det enorme stadion blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men det blev genopbygget efter Murens fald.

Skandaleramt: Yoyogi National Gymnasium, Tokyo 1964

Da Kenzo Tanges National Gymnasium for OL i Tokyo, 1964, blev åbnet, var det efter voldsom kritik af den halsbrækkende struktur, som arkitekten havde kastet sig ud i.
Men ikke desto mindre bliver dette stadion nu genopbygget til 2020 Olympics i Tokyo – blandt andet som en afløser fra det skandaleramte projekt af nyligt afdøde Zaha Hadid, som japanerne ikke ville betale for alligevel.

Læs også: OL-stadion i Tokyo bliver historiens største skandale

"Den vigtigste bygning i Amerika", Mexico City 1968

"Den vigtigste bygning i det moderne Amerika," kaldte superarkitekten Frank Lloyd Wright Estadio Olímpico Universitario i Mexico City, der blev bygget i begyndelsen af 50'erne, men sagtens kunne rumme mere end 80.000 tilskuere til legene i 1968.

Gidseltragedien: Olympiastadion München, 1972

Det var et fantastisk bygningsværk, som blev skabt til OL i München i 1972. En hel futuristisk by rejste sig.

Frei Otto var arkitekten bag OL-parken, hvor han blandt andet anvendte 'letvægts-membraner' som overdække.
Legene i 1972 blev dog i den grad overskygget af et frygteligt terror-drama, hvor flere af de israelske deltagere blev dræbt af gidseltagere, og myndighederne var magtesløse.

The Big O, Montreal Olympic Stadium, 1976

I 1976 blev legene afholdt i Montreal, og en af bygningerne fik kælenavnet The Big O på grund af taget. Den franske arkitekt bag havde konstrueret et tag, der kunne åbne og lukke via et 175 meter højt kabeltårn.

Los Angeles Memorial Coliseum, 1932 og 1984

I LA's universitetspark ligger verdens første stadion, som har lagt mure til sommerlege to gange, i 1932 og 1984.
Det er også blevet foreslået, at Los Angeles Memorial Coliseum skal genanvendes i 2024, hvis byen bliver valgt som vært igen.

Estadi Olímpic de Montjuïc, Barcelona 1992

Det fine ved denne OL-bygning er, at den oprindeligt blev opført i 1927 – og taget i brug igen efter en større renovering i 1992.

Kinas første OL, Beijing 2008

Det var Kinas første OL, og hele kvarterer i Beijing blev jordet til fordel for gigantiske konstruktioner. Dette atletik-stadion tegnet af den schweiziske firma Herzon & de Meuron bør dog fremhæves arkitektonisk.

Afdød arkitekts OL-eftermæle, London 2012

Den nyligt afdøde Zaha Hadid's Aquatic Centre løb med al opmærksomheden under sommerlegene i London i 2012. Den kvindelige starcitects dramatiske, bugtende linjer passede perfekt til begivenheden.