OL-stadion i Tokyo bliver historiens største arkitektur-skandale

Japans premiereminister smider planerne til Zaha Hadids OL-byggeri i skraldespanden. 13,7 milliarder er for dyrt, og bygningen ligner en kæmpe, ond skildpadde, mener japanerne.

13,7 millarder - en fordobling af det første budget

Da den engelsk-irakiske arkitekt Zaha Hadid præsenterede sit OL-stadion for den internationale presse i 2012, blev der bl.a. svælget i det faktum at Hadid er en af verdens få kvindelige superstjerner inden for arkitektur. Japan kan netop bryste sig af at være et af de lande, hvor kvindelige arkitekter når til tops.
Zaha Hadid vandt den næsten umulige konkurrence over
superarkitekter fra 46 andre lande, og der er ingen tvivl om, at hun og hendes London-baserede tegnestue er sværvægtere, hvis bygninger eftertiden vil kende og sætte pris på om både 50 og 100 år. Det famøse stadion-forslag var gearet til at rumme 80.000 mennesker og skulle netop være et monumentalt, nationalt varemærke for mange generationer fremover.

Læs også: Hadids fantastiske museum på bjergtinden Nu er det vilde projekt til 13,7 milliarder kroner forkastet af værterne til OL i 2020, som samtidig har meddelt, at det er en 'ommer.' Alle skal tilbage til tegnebrættet, lyder meldingen fra Tokyo – hvad det end betyder, når en bygning koster det samme som bruttonationalproduktet i en afrikansk stat. Herhjemme er Hadid mest kendt sin yndefulde og smukke tilbygning til museet Ordrupgaard, og desuden er hun en af de verdensstjerner, som har fået lov til at tegne sin helt egen udgave af Arne Jacobsens 7'eren til stolens 60-årige jubilæum. Men japanerne har ikke samme fredelige forhold til Hadid, ikke mere i hvert fald.

"Skildpadde, som venter på, at Japan synker."

Kontroversen er nærmest kommet på regeringsniveau mellem Japan og England nu, for der er mange interesser og endnu flere penge involveret.
For ikke at glemme den helt særlige japaske stolthed. Det er nemlig ikke kun et overophedet budget, som har resulteret i slagtningen af projekt
et – flere japanske arkitekter har også udtrykt sig meget negativt om arkitekturen. Bl.a. 83-årige Isozaki, der ifølge arkitektursitet Dezeen udtalte:

  • Den ligner en skildpadde, som bare venter på, at Japan synker, så den kan svømme væk. Hykler! responderedeZaha Hadid, men lod sig ikke slå ud. Nu har tegnestuen også svaret igen i en lang officiel udtalelse om økonomien. Zaha Hadid Studio gør opmærksom på, at de og flere konsulenter adskillige gange har advaret de japanske bygherrer om, at udgifterne ville stige på grund af japanernes egen opskruede økonomi.

s hele udtalelsen her.

Hvordan skandalen ender, ligger langt fra klart, for nogen har sovet i timen. Noget tyder på, at japanerne ikke har gjort regning for vært, mens Zaha Hadid måske også har taget en lovlig stor mundfuld.