© Studio Widjedal Racki Bergerhoff

Øko-huse på stylter værner om miljøet

Ved den svenske by Trosa kravler nogle mærkelige væsener på bjergsiden. Det er øko-huse, som er bygget på stylter for at skåne naturen

Studio Widjedal Racki Bergerhoff er et svensk arkitektfirma med en stærk øko-profil. I Sverige inddrages mange aspekter, når familiehuse skal bygges. Der tages både hensyn til miljøet og menneskelige faktorer.
Styltehusene ved Trosa er præcis sådan et projekt. Her er tale om 26 familieboliger på godt 200 kvadratmeter, som gradvist rejser sig på skråningerne i det sydøstlige Sverige.
Øko-princippet i dette byggeri handler primært om ikke at ødelægge den fantastiske natur i området. Og her har tegnestuen taget en helt ny idé i brug, stylter. For at undgå de sædvanlige betonfundamenter og udgravninger har arkitekterne hejst træhusene op på stylter, og her svæver de så – som skøre væsener fra en science fiction-film, bare af træ.

Læs også: Sådan formindsker du dit CO2-aftryk

Hvert hus placeres på 12 stolper, nænsomt gravet ned i jorden. Boligerne hæver sig op til ti meter over jorden på de mest stejle steder. Her vil indgangsdørene kun kunne nås via ramper, og husene er naturligvis udstyret med flere terrasser, også på taget, hvor man kan anlægge haver.
Som der står på Widjedal Racki Bergerhoffs hjemmeside: "Ved at skabe et komplet liv i trætoppene håber vi, at beboerne skaber anderledes måder at bruge de udendørs arealer på jorden, så naturen er urørt og tilgængelig for alle."