© Dorte Mandrup Arkitekter, IKEA m.fl.

Kvindelig arkitekt skal gøre nyt IKEA-varehus mere sexet

Det er netop blevet offentliggjort, at Dorte Mandrup Arkitekter får den kreative føring på det omstridte varehus midt i København. IKEA lover grønne facader og boldbaner på taget.

Møbelgiganten IKEA har fået lov til at opføre et 37.000 kvadratmeter stort varehus på den gamle jernbanegrund ved Dybbølsbro i København. Grunden har gennem årtier ligget hen som et flosset ar midt i det gamle Vesterbro, og efterhånden som andre havneområder og bydele har fået ansigtsløftninger, er behovet for en ny plan blevet større.
Den er kommet nu, men ikke uden skænderier, både i København Kommunes borgerrepræsentation og blandt de lokale beboere. I foråret blev det offtenliggjort, at IKEA får grønt lys til at købe den enorme byggegrund af DSB.

Læs også: Hent en flygtningelejr i IKEA

Det gav heftige dønninger flere steder, bl.a. hos Tivoli, som tidligere havde fået nej. Tivolis planer var ellers meget mere kultiverede – et kulturelt højsæde – mente mange kritikere, men teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) står fast:

  • Vi laver en ny lokalplan, fordi virkeligheden forandrer sig. Når perspektiverne ændres, og der er nogle andre, der gerne vil lave et nyt projekt, så overvejer vi, om ikke det er en god ide, siger han til Berlingske Business.

IKEA's hovedsæde i Malmø, som Dorte Mandrup Arkitekter også står i spidsen for.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell har hele tiden været ret forelsket i IKEA's projekt, ikke mindst fordi varehuset vil få flere 'grønne elementer' integreret. Der eksisterer ikke visuelle beviser på dette endnu, men rygtet vil vide, at IKEA etablerer boldbaner på taget af varehuset og facader overgroet med planter.
At møbelhuset så samtidig kræver flere parkeringspladser og kommer til at stjæle vandudsigten fra nogle af Vesterbro-beboerne, er Kabell ikke bekymret for.

  • Vi har jo tidligere givet tilladelse til både storcentre og Bilka-varehuse i København. Det er ikke alt, jeg har været lige begejstret for. Det er ingen hemmelighed, at jeg synes Fields er et meget problematisk projekt, fordi det absolut ikke gør noget godt for bydelen. Det suger mennesker ind i bygningen og lukker sig totalt af mod den omgivende by uden at bidrage til liv i området. Var IKEA kommet med et lignende projekt, ville det bestemt ikke have fået opbakning hos mig. Men IKEA kommer med en imødekommenhed overfor at lave rekreative aktiviteter på taget og grønne haver på siden af varehuset. Det skal vi nu have en videre dialog med IKEA om, hvor også københavnerne skal høres og have mulighed for indflydelse, siger han til Berlingske Tidende.

Læs også: Skal du med til Rising Architecture Week?

I sidste uge blev det så meddelt, at arkitekt Dorte Mandrup og hendes tegnestue skal få bygningen til at leve på det rå Vesterbro. Hun har stået for IKEA's hovedsæde i Malmø, og projektet på Kalvebod Brygge kommer også til at omfatte resten af grunden på i alt 68.000 kvadratmeter. Der tales om et hotel bl.a.

Mandrup er med andre ord IKEAs stærke kort. Hun kender virksomheden indgående og har udformet flere lignende projekter i Norden, bl.a. et større havneområde i Finland. Og så er hun en af de få kvindelige stjernearkitekter på verdensplan – selv i Skandinavien har vi svært ved at mønstre mere end et par stykker.
Arkitekt Dorte Mandrup har tidligere stået bag projekter som Vadehavscentret, Tårnby Domhus og flere beboelsesbyggerier i både Danmark og i udlandet.
IKEA-varehuset på Kalvebod Brygge står efter planen færdigt i 2018.

Herover nogle af de nyere beboelsesejendomme på Havneholmen, som ligger tæt på området ved Dybbølsbro, hvor IKEA snart skyder op.