Dame Zaha - den eneste kvindelige starchitect i verden

Arkitekten Zaha Hadid er dét, man i hendes hjemland, England, vil kalde 'en tough cookie'. Hun tør at lægge sig ud med hele lande, fx Japan, og er ubestridt den eneste kvindelige superstjerne på sit felt.

Første prisvindende kvindelige arkitekt i 180 år

Hun er den første kvinde, som har vundet guldmedaljen i RIBA, Royal Institute of British Architects, og udvælgelseskomiteen var næsten pinligt berørt over dette faktum, da den 65-årige irakisk-britiske kvinde, Zaha Hadid, blev tildelt den store hæder for få uger siden.

Det skete efter ikke mindre end 180 år, hvor kun mandlige arkitekter har prydet deres brystpartier med medaljen.

Læs også: Hadid magiske bjergmuseum i Sydtyrol

Zaha Hadid var også den første kvinde, som modtog en anden hæderkronet pris, Pritzker Architecture Prize i 2004, så der er noget om snakken, når man taler om en mandsdomineret kransekagetop i arkitekturens superliga.

Ridder Zaha Hadid

Dame Zaha Mohammad Hadid (og ja, hun har også fået ridderordnen) vader i internationale priser, og hendes og den London-baseredetegnestues arbejde er strøet ud over det meste af verden.

Læs også: Se den vilde video-ansøgning til Bjarke Ingels

Hadid er 'starchitect', et nyt begreb indenfor denne verden, som man skal have massiv international gennemslagskraft for at opnå.

Resten i denne kategori er mænd, og når man kigger på de få lister over verdenskendte kvinder inden for branchen, er japanske Kazuyo Sejima som regel på andenpladsen, men også den placering er der langt ned sammenlignet med Dame Zaha.

Zaha Hadid arbejder med det, man kalder 'neofuturistisk' stil, bølgende og dog skarpe betonbygninger, som på én gang er voldsomme og følsomme.

Da Zaha Hadid kom op at skændes med Japan

I Danmark er Hadid kendt for den smukke tilbygning til museet Ordrupgaard (herover), men det er næsten umuligt at lave en liste over Zaha Hadid Architects bedste bygninger på verdensplan.

Der er mange hundrede, og vi bevæger os i en formidabel linje fra Asien over Mellemøsten, Golfen og Europa til USA.

Hvis man imidlertid SKAL nævne et par hovedværker, er det svært at komme udenom MAXXI, det nationale museum i Rom, BMW's Central Building i Leipzig, Riverside Museum i Glasgow og Heydar Aliyev Center i Baku, Azerbaijan.

Hadids topposition handler i høj grad om hendes rå personlige stil, selvom hun flere gange har understreget, at hun ikke er interesseret i at promovere sig selv. Men hun er sine mandlige kolleger overlegen, når det gælder om at holde hovedet koldt, og hun styrer de milliardtunge projekter med stålsathed.

Zaha Hadids Ol-Stadion i Tokyo

Senest har den kvindelige arkitekt battlet med et helt land, Japan, i en af verdenhistoriens største arkitekturskandaler.

Hadid vandt konkurrencen over 46 andre topfirmaer om retten til at opføre et kæmpemæssigt OL-stadion i Tokyo, men blev beskyldt for sjusk og overforbrug.

Til slut smed de japanske myndigheder planerne væk og vil nu have overdraget copyright til projektet, som oven i købet er givet videre til en japansk arkitekt.

Zaha Hadid nægter at føje sig, selvom krisen har været oppe at vende på regeringsplan il begge lande. (Se visualiseringen af Hadids OL-stadion herover).