© Klat Magazine, BIG, m.fl.

Arkitekturens rockstjerner: Den 104-årige og Wonder Boy

Bjarke Ingels er dansk, 40 år, og pendler mellem New York og København. Brasilianske Oscar Niemeyer blev 104 år. Hvad har de til fælles? De er arkitekturens rockstjerner. Her er første del i BO BEDREs serie om verdens vildeste arkitekter.

BIG bliver aldrig stort nok

Bjarke Ingels er stadig kun 40 år. 'Stadig kun' fordi det ikke giver mening, at han siden sin 40-årige fødselsdag i oktober 2014 har lanceret hundredevis af arkitektoniske visioner og projekter over hele verden. Det CV svarer til en 80-årigs!
Vi nævner i flæng: The Smithsonian i Washington DC, Googles nye superdomicil i Californien – og 2 World Trade Center, der netop er blevet lanceret under stor furore.
Og dét er kun en lille håndfuld af de amerikanske kunder – de europæiske og asiatiske er også talrige og ekstremt varierede i udtryk og formål.
BIG, Bjarke Ingels Group, er navnet, og hovedkvarteret er delt mellem København og New York – chefen har valgt at slå sig ned i den amerikanske metropol. Men han er stadig nærværende i Danmark, hvor vi konstant ser BIG i STORE overskrifter om nye arkitekturbedrifter. Senest blev Skive Kommune sat under Ingels lup – og en helt ny plan for byens arkitektoniske udvikling frem til 2040 blev foldet ud. Eller hvad med Givskud Zoo, der er i gang med at blive transformeret til et futuristisk landskab for dyr og mennesker af BIG.

Læs også: BIG's ombygning af Gl. Hellerup Gymnasium

Samtidig ser vi videoer online med Bjarke Ingels ivrigt gestikulerende foran store sale af betydningsfulde mennesker. Fx ved designmagasinet Wireds Business Conference 2015 i New York, hvor Ingels holdt en af sine energiske brandtaler om arkitektur – med umiskendelig dansk accent og helt uimponeret af den frygtindgydende sal med internationale CEO's og mediefolk.
Det startede i 00'erne, hvor Bjarke Ingels 'drev rundt i København og slog kreative kolbøtter'.
Sådan blev det formuleret af en af hans lidt ældre kolleger i en avisartikel, og Ingels har da heller ikke nogensinde kunnet beskyldes for lavt selvværd. Men der kom spændende ting ud af den nyuddannede arkitekts hjerne, bl.a. i Ørestad, hvor VM Husene og 8-tallet blev skabt, inden finanskrisen slog luften ud af byggeentusiasmen.

Læs også: Da BIG kom til Skive

Dermed var stilen lagt. BIG's signaturbyggeri er forskudte tableauer og parcelhuse med haver klodset oven på hinanden. Det gælder fx i Bjerget i Ørestad, som har fået stemplet 'verdens mest geniale etageejendom'. Her er hver lejlighed skabt som en parcel med have osv. Det er et horisontalt villakvarter omdannet til vertikalt bykvarter.
På den måde sørger BIG for, at de grønne elementer fra villalivet føres videre i storbyen, og dette har arkitektfirmaet gentaget flere gange, bl.a. i et af de store boligbyggerier ved havnen i New York.
2 World Trade Center er desuden blevet præsenteret som en to-sidet bygningskrop: Den ene vender ud mod boligkvarteret TriBeCa med forskudte byhaver og tagterrasser. Og den anden spejler sig i Financial Didstrict med strømlinet powerlook.

BIG's vision for Googles domicil i Californien.

Givskud Zoo, som det kommer det til at se ud efter BIG's behandling.

2 World Trade Center, som BIG skal opføre på verdens mest symbolladede grund i New York.

Her ses Oscar Niemeyer på en byggeplads i hjemlandet Brasilien, hvor han allerede var en berømthed i en alder af 32 år. Her er han dog i 50'erne og har en lang karriere bag - og foran - sig.

104 år med Niemeyer var ikke nok

Brasilianske Oscar Niemeyer blev 104 år gammel, men verden kunne sagtens have brugt hans kreative overskud 100 år mere.

  • 104 år var ikke nok, skrev en trist arkitekturblogger, da Niemeyer døde d. 4. december 2012. Og tilføjede:
  • Han var en nøglefigur i det 20. århundredes moderne arkitektur. Nogle kunne ikke forstå hans mærkelige formsprog og skrappe farver, men de fleste elsker hans bygninger. De ser ud til at være sjove at arbejde med og opholde sig i.

Læs også: Bob Hopes psykedeliske villa

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho blev født i 1907 i Rio de Janeiro. Han kom fra gode kår, og derfor fik han også mange privilegier fra en tidlig alder. Allerede i 1934 blev Niemeyer uddannet arkitekt og kunne rulle sin palet af talent ud. Han arbejdede sammen med en anden berømt modernist og fan af beton, Le Corbusier, på brasilianske regeringsbygninger, og i 1939 blev han et internationalt navn takket være opførelsen af den ikoniske, brasilianske pavillon på Verdensudstillingen i New York. 32 år gammel.

Oscar Niemeyer var en af pionererne i sanseligt brug af beton. Han nægtede at holde sig til de rette linjer, som ellers var modernisternes mest brugte formsprog. Derfor hører hans arkitektur også til den postmodernistiske arv - han var mindst 20 år forud for sin tid, da de første postmodernistiske ideer udsprang af hans blyantstreger i 50'erne.
Niemeyer kunne få beton til at bølge, krølle og svinge, og han valgte de vildeste farver til sine bygninger. Især blev han kendt for arkitektur til Brasiliens præsident og regering. De mest berømte bygningsværker skabte han allerede i starten af 60'erne.
Niemeyer kom fra en rig familie, men var socialt bevidst og mistede aldrig sit blik for folket. Som han sagde i et af de allersidste interviews til Arch Daily i 2011:

  • En arkitekt har pligter som alle andre borgere. For mig har det altid været vigtigt at skabe bygninger, der følger samfundets udvikling. Interviewet foregik på Niemeyers legendariske tegnestue i Copacobana. En arbejdsplads, han dagligt indfandt sig på i mere end 60 år.

Oscar Niemeyer tegnede den brasilianske kongresbygning allerede i 60'erne, og dengang var hans evne til forme beton enestående i verden. Stilen blev toneangivende for arkitektur i dekader derefter, og Niemeyer har inspireret generationer af arkitekter, fx Le Corbusier.

Herover The Oscar Niemeyer Museum i Brasilien, også kaldet The Eye på grund af formen. Museet blev indviet i 1967, endnu før verden var klar til postmodernismen, som Niemeyer var med til at grundlægge. I 2002, da arkitekten var 95 år, deltog han meget aktivt i udbygningen af det fantastiske museum.