© Patrick Stewarts Properties

Smid 330 millioner, og få Bob Hopes psykedeliske pragtvilla

Komikeren Bob Hopes villa er mere end rigmandspral til 330 mio. kr. i Palm Springs. Se den vanvittige, løsslupne bolig skabt af en stjernearkitekt, der kunne få glas og beton til at danse.

Selvfølgelig døde han som 100-årig – i en futuristisk villa, der har bjergtaget flere generationer i Palm Springs og omegn. Multitalentet Bob Hope fyrede den af hele sit liv, lige indtil han – garanteret med det karakteristiske ulvesmil – udåndede i 2003. Det var efter mere end 70 film, 14 værts-tjanser på Oscar-aftner, plus det løse. Nu er hans og konens overdådige hjem i den kræsne ørkenby Palm Springs, Californien, sat til salg. Prisen er på den pæne side af 300.000.000 kroner, beretter The Telegraph og flere andre medier, som henviser til ejendomsmægleren Patrick Stewart Properties i Palm Springs.

Lad jer ikke narre, for godt nok var britiske Bob Hope en festabe med store armbevægelser. Men huset er en arkitektonisk genistreg, som væsener fra andre planeter engang vil vise frem, når de lander med deres fartøjer i de nærliggende bjerge og guider hinanden rundt på jorden. De vil måske oven i købet føle sig hjemme.
Beliggenheden er i sig selv en gave - med udsigt til bjerge og stoisk ørken kombineret med byens bølger af lys. Her er naturligvis egen golfbane og flere swimmingpools, men de afgørende features er den organiske beton og de store glaspartier, som markerede det vigtige skift til modernismen i midten af 1900-tallet.

Læs også: Se de første skitser af dansk superarkitektur for Google

John Lautner kunne skabe et optisk bedrag, ikke mindst med kæmpemæssige glasvægge, der slynger sig om betonmure - eller forsvinder ned i jorden, så man får en følelse af at kunne træde direkte ud i swimmingpoolen eller ørkenen.

Arkitekturen har fået etiketter med udtryk som futuristisk og banebrydende hæftet på sig. Arkitekten var John Lautner, der satte sit præg på amerikansk rigmandsarkitektur i det 20. århundrede. 'Futurist' blev han kaldt, og hans mentor var selveste Frank Lloyd Wright, en af de andre stjerner i datidens fine arkitekturkredse.

Læs også: Derfor koster Danmarks dyreste lejlighed 30 millioner kroner Lautners kendetegn var de voluminøse konstruktioner af beton og glas, som især skabte røre i 60'erne og 70'erne, hvor en ny og mere frigjort stil brød frem.
Bob Hopes villa er fra 1973 og skulle efter sigende ligne en kæmpe svamp eller et rumskib – afhængigt af, hvilket humør man var i. Og der vár mange humører i den tid – en blomstrende optimisme kørte samtidig med ungdomsoprøret, og det viste sig i design og arkitektur.
John Lautner slog sine folder i Kalifornien, hvor hans nye formsprog og krøllede ideer hurtigt blev eftertragtet af skuespillere og andre kreative og velhavende kræfter.
Et af hans mere nedtonede projekter var
The Walstrom House, som ses på billedet herunder.
Den amerikanske 'mid century'-arkitektur var ekstremt cool og et brud med tidligere tiders mere strenge og rene ideer. Palm Springs har altid været kendt for sin designprofil og celebre indretningsarkitekter.