Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Undgå, at krydderurter dør hurtigt i dit køkken

Friske krydderurter fra supermarkedet klasker hurtigt sammen. Få tips til at give planten kunstigt åndedræt her.

© Cafe Sucre Farine

Hvorfor klasker krydderurten sammen?

Du har lige købt en duftende, frisk basilikum i supermarkedet, men i det øjeblik, krydderurten bliver placeret på dit køkkebord, ser den allerede sørgelig og nedslået ud.
Der går ganske få timer, så er planten simpelt hen død og ubrugelig og ligger henad dit køkkenbord som en trist påmindelse om vinterens mørke. Hvordan kan det lade sig gøre?

For det første: Krydderurter i supermarkedet er pisket lynhurtigt frem i store drivhuse, og de har ikke nået at komme ordentligt i vækst.
Der er optimale betingelser i gartnerierne – masser af lys, fugt og varme – og det er ikke en naturlig vækstsituation.

Hvordan genopliver man krydderurten?

  • Et godt trick er altid at have en ekstra potte med jord klar. En købt krydderurt har ikke meget plads, og der er næsten kun rødder tilbage. Prøv at filtre rødderne lidt fra hinanden, og del planten, så den kan få bedre vækstbetingelser med ny jord og gødning.
  • Hvis du har en udestue eller et orangeri, er det et genialt sted at placere potten derefter, for her er lys, også i vinterperioden.
  • Alternativt vindueskarmen, men en krydderurt skal have mindst fire timers lysom dagen, og det er svært at tilbyde om vinteren.
  • Hvis du ikke har mod på – eller tid til – at ompotte krydderurten, er der et andet trick, som med garanti virker, men kun med persille og dild. Skal du bruge krydderurten samme dag, skal skudene klippes af, og det hele anbringes i isvand. Det frisker især persille op.
  • Skal du bruge persillen de efterfølgende dage, er det nok at klippe planten til og stille den i køleskabet, eventuelt i et glas vand.
  • Basilikum kan ikke overleve i køleskabet, og for den er ompotning ofte det eneste håb om længere overlevelse i dit hjem. Du kan eventuelt prøve at tynde planten lidt ud fra bunden, men det rækker sjældent i det lange løb.
  • Et andet trick med basilikum virker bedst om foråret/sommeren, men hvis du har en havestue eller solrig vindueskarm, er det værd at prøve. Basilikum har brug for sol.

Håndplukket til dig