Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Mads Bos 6 bedste tips til den perfekte smoothie

Smoothie-kongen giver dig sine bedste råd.

Mads Bo High on life juice og smoothies bedste tips

Sund syndighed

Spis dem som is, morgenmad eller drik dem som shake på terrassen.

Der findes smoothies, og så findes der ’hjemmelavede få-din-mund-til-at-løbe-i-vand-og-danse-for-vildt- smoothies’.

Personligt elsker jeg smoothies. Farven, konsistensen og den behagelige mæthed. De smager syndigt godt og kan virke helt dessertagtige trods ingredienser som spinat og frosset broccoli.

Til dem, som endnu ikke selv har prøvet at blende deres frugter og grøntsager, kan jeg kun sige, at det for mig er en nærmest guddommelig oplevelse. Ikke alene giver det en stor glæde selv at frembringe det - det smager også himmelsk.

Og nå ja, så styrker det både krop og sind.

Her får du mine bedste tips til den perfekte smoothie.

Mads Bo High on life juice og smoothies bedste tips

#1. SMAG

Lad os ikke glemme, at fornøjelsen ved det, vi spiser eller drikker, er en vigtig faktor. Vi er alle forskellige, så det handler først og fremmest om at finde ud af, hvad du elsker rent smagsmæssigt, således at du bliver din egen smoothieekspert.

Personligt elsker jeg en velafbalanceret smoothie, hvor vi eksempelvis både finder det sure, søde og stærke. Min erfaring er, at jo mere vi tør skue op for kontrasterne, jo mere en ’smags-eksplosion’ vil vi opleve.

Noget af det værste vi fx kunne gøre rent smagsmæssigt, er at blende rødbede og banan og så stoppe der. Det vil resultere i en meget flad, basisk og jordagtig smag. De to ingredienser skriger på noget til at peppe dem op.

Nogen er vilde med det stærke fra fx ingefær, chili og cayennepeber.

Det kan også være, at du er nybegynder og foretrækker en smoothie med en smule mere sødme fra f.eks. frugt og bær.

Personligt elsker jeg den skarpe, bitre og friske smag af citrus. Faktisk kan citrusfrugter være med til at lokke alle smagsnuancerne frem i både juicer og smoothies.

Derudover kan citrusfrugter være med til at kamuflere smagen af f.eks. broccoli, rødbede, kål og andet, der måske ikke smager fantastisk i ren form.

Blender du skrællen med, kræver det selvfølgelig en kraftig blender som f.eks. Vitamix, og at dine citrusfrugter er økologiske, hvilket jeg klart vil anbefale. Eksperimentér med eksempelvis citron, lime, grape, appelsin, klementin, mandarin bergamotte, og pomelo.

Krydderurter som mynte, basilikum og persille kan virkelig også noget. Især hvis du laver smoothies med et meget begrænset frugtindhold.

Jeg kan også varmt anbefale at eksperimentere med krydderier som kanel, kardemomme, kakao, vanilje og lakrids.

Det er alle smagsgivere, som i den grad også kan være med til at kamuflere smagen af grøntsager.

Når alt kommer til alt, handler det i min verden om at få balanceret smagen, så vi undgår at gå for meget ud ad en tangent.

#2. GÅ EFTER GRØNTSAGERNE

For mig giver det god mening at drikke det, vi alle sammen har lidt svært ved at få spist, nemlig grøntsagerne.

Ren frugtsmoothie indeholder meget frugtsukker og får derfor vores blodsukker til at køre op, for derefter at brage ned.

Selvom frugtsukker selvfølgelig er meget sundere end hvidt raffineret sukker, vil jeg stadigvæk anbefale dig at holde igen med frugterne.

Bladgrønt og andre grøntsager har en fuldstændig fabelagtig positiv indvirkning på din sundhedstilstand – og dit energiniveau!

Personligt forsøger jeg at komme så mange grøntsager i mine smoothies som muligt. Det gør jeg primært, fordi de indeholder væsentligt mindre sukker og langt flere næringsstoffer end frugt.

En god balance mellem frugt, bær og grøntsager er altafgørende. Som tommelfingerregel anbefaler jeg et forhold, der hedder 50/50.

50% grøntsager og 50% frugt og bær.

Er du helt nybegynder, så tilføj evt. en smule mere frugt og øg mængden af grøntsager løbende.

Ingen smoothie – uanset hvor sund den er – vil gøre dig meget gavn, hvis du ikke ønsker at drikke den. Den skal smage godt.

#3. FARVE

Vi mennesker spiser og drikker med øjnene.

En brun, mudder- eller cementfarvet smoothie sælger bare ikke ligeså godt som en smuk pangfarvet smoothie i en klar farve.

Vælg en farve-retning og hold dig så vidt muligt til den.

Du kan sagtens snige lidt grønt som f.eks. agurk, squash og broccoli i en rød smoothie med rødbede, men kommer du lige store dele spinat og rødbede i en smoothie, ja så har vi balladen.

#4. VARIATION

Et af de vigtigste råd, jeg kan give til at lave den perfekte smoothie, er variation.

Sørg for at lave nogle røde, grønne, gule og orange opskrifter.

Noget af det værste vi kan gøre er at lave den samme smoothie dag ud og dag ind. F.eks. indeholder spinat oxalsyre, som i overdrevne mængder kan ophobes og f.eks. føre til nyresten.

Med inspiration fra chimpansen, som indtager ca. 117 forskellige slags grønne planter over 12 måneder, eller vilde heste, køer og andre dyr, som hele tiden er ’on the move’, kan jeg kun opfordre til at variere, for de gør det alle af en rigtig god grund.

Varier f.eks. gerne spinaten med persille, broccoli, diverse kåltyper, ukrudt, grønne ærter og Hari kuvert bønner. Og ja, udover det næringsmæssige aspekt, er jeg også stor fortaler for, at vi skal gøre det nemt for os selv.

Så er du den heldige ejer af en kummefryser, kan jeg kun anbefale at fylde den godt op med ovennævnte ingredienser.

#5. VÆSKE

Som væske til mine smoothies, foretrækker jeg at bruge plantemælk.

Ofte er det ris, havre, kokos eller mandelmælk jeg vælger, da jeg på samme måde som en større og større del af den danske befolkning, har svært ved at nedbryde proteinstoffet casein i mælk.

Du kan også med stor fordel presse frugt- og grøntsagsjuice i din saftpresser og bruge denne næringspakkede væske til din smoothie.

En anden mulighed er at lave din egen plantemælk, hvilket faktisk er ret let.

Det forhold jeg altid bruger er: 600 ml vand, 1 dl. frø, nødder eller kerner som f.eks. sesam, mandler eller havre, 4 dadler og en knivspids salt.

Og faktisk kan du også lave en smoothie helt uden væske, hvis du vel at mærke udelukkende bruger friske ingredienser og har en tamper (stav) til din blender.

#6. KONSISTENS

En god mulighed for at styre konsistensen er selvfølgelig ved at skrue op og ned for mængden af væske.

Hvis din smoothie alligevel ikke bliver helt lige så tyk, som du havde ønsket dig, kan du gøre konsistensen tykkere ved at tilføje fede frugter som banan, mango og avokado.

De er intet mindre end fantastiske til at give en lækker, cremet konsistens.

Du kan også tilføje en ekstra håndfuld frosne bær, frugter, grøntsager eller blot isterninger.

I min verden har situationen og tidspunktet på dagen meget at sige. Er man på vej ud ad døren, eller sidder man på terrassen og har god tid?

Nogle gange kan det være lækkert at drikke sin smoothie af et glas, andre gange at nyde den gennem et sugerør.

Om morgenen foretrækker jeg min smoothie tyk og cremet, så den kan spises med ske af en dyb tallerken.

Fordelen ved at spise den med ske, og eventuelt komme lidt ’krymmel’ på toppen er, at vi får tygget og indtaget den langsomt. Og det er der en god grund til.

Når vi tygger vores mad, udskilles der blandt andet fordøjelsesenzymer via vores spyt, som hjælper med til at fordøje de nyankommende frugter og grøntsager.

Jeg ser det at lave smoothies som en slags moderne heksekunst, hvor vi udover frugter, bær og grøntsager også sagtens kan tilsætte forskellige kosttilskud og superfoods.

Det kunne være hybenpulver, lecithin granulat som gavner vores nervesystem, hjerne og hukommelse, flydende d-vitamin, chiafrø, sunde og gavnlige olier, nødder, frø og kerner.

Det vigtigste er at vælge økologiske ingredienser, hvor du kan. Det er nemlig langt bedre med en lille økologisk smoothie, frem for en stor smoothie, der er lavet med sprøjtede bær, frugter og grøntsager.

Vi gider ikke drikke sprøjtegift!

I bogen High on Smoothies får du Mads Bos 30 vitamin- og energipakkede yndlingsopskrifter.

Bogen koster 199 kr. og kan købes hos boghandlere eller på highonlife.dk.

Relaterede Artikler