
Skærtofts julekage
Julekagen er første juletegn på Skærtoft Mølle, for den bliver altid bagt allerede 1. november.
AfHanne Risgaard
Skærtofts julekage
Bag den i november. Så har den tid til at sætte sig og blive god til jul. Dejen rækker til to kager, og du skal bruge to kageforme, ca. 8 cm høje og 15 cm i diameter.
Det skal du bruge:
- valnødder 75 g, groft hakkede
- mandler 75 g, groft hakkede
- sukat 75 g, groft hakket
- pomeransskal 50 g, groft hakket
- cocktailbær 100 g, groft hakkede
- rosiner 125 g
- cognac
- portvin
Dæk alle ingredienserne med lige dele cognac og portvin, og lad det hele trække i en beholder med låg i to døgn.
- smør 300 g
- rørsukker 180 g, lyst
- æg 4 stk.
- kagemel 300 g
- bagepulver 10 g, øko.*
Sådan gør du:
- Nu skal du bruge de marinerede, siede frugter og nødder. Gem den overskydende cognac-portvin-marinade, og hav ca. 1 dl ekstra cognac klar.
- Vend de marinerede frugter og nødder med et par skefulde af melet.
- Bland resten af melet og bagepulveret grundigt sammen.
- Rør smør, sukker og æg til en hvid og luftig masse. Tilsæt melblandingen, og når dejen er godt gennemarbejdet, tilsættes frugt og nødder.
- Fyld dejen i de to forme, som sættes midt i en kold ovn, der nu tændes på 150°. Bag kagerne ved den temperatur i 1 ¼ time, og sænk derefter temperaturen til 100°, hvor kagerne bager videre i 1 ½ time.
- Når kagerne er færdige, tages de straks ud af formene. Afkølede, men stadig lune, skal de lægges tilbage i formene.
- Prik dem nu med en kødnål eller en træpind, og overhæld med ekstra cognac og marinaden fra frugt og nødder.
- Pak kagerne i formene - godt ind i film, stil dem køligt, og lad dem stå og modne frem til jul.