
7 udrydningstruede danske julelækkerier
Ingen rører ved risalamanden eller andestegen. Det er andre af julens lækkerier, der langsomt er ved forsvinde. RED DEM NU!
Af — 15. december 2016Den uforanderlige julemad
Julemaden og julegodterne i danske køkkener har haft et overraskende stabilt liv. Der er ingen nævneværdig forskel på menuen i julemåltidet i dag, og dengang vi var alle var børn. Det er stadig and, gås og flæskesteg, der bliver serveret - som det har været tilfældet i over hundrede år.
Risalamanden, ribsgeléen og de brune kartofler har også stadig deres plads på julebordet, ligesom der heller ikke har været nogen særlig udskiftning i julesmåkagerne. Pebernødder, vaniljekranse og brunkager er heller ikke gået nogen vegne
Det middelalderlige julekrydderi
Denne trofasthed skyldes blandt andet, at smagen af jul rækker helt tilbage til middelalderen. Det er navnlig tydeligt i højtidens småkager, der er præget af krydderier, der var populære hos den absolutte overklasse i middelalderen. Det er krydderier som kardemomme, kryddernelliker og peber. Det var disse hofsmage, som den almindelige befolkning stræbte efter at føre over i deres egen mad, når der skulle være fest.
Syv søde udrydningstruede sager
Ikke alle julegodter har dog klaret turen fra middelalderen og op til i dag. Nogle af julelækkerierne er ved at forsvinde, eller de henlever en upåagtet tilværelse i udkanten af det danske gastronomiske landkort.
Her er 7 udrydningstruede julegodter, som trænger til kunstig åndedræt fra en yngre generation, hvis de skal overleve.