Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Vegetarisk bolognese spækket med sæsonens grønt

Annonce Brug sæsonens grøntsager, og giv den mest populære ret herhjemme en vegetarisk overhaling, som en italiener selv ville gøre det – og få tre gode råd til mere klimavenlig madlavning.

Med vinteren så småt på vej er det for alvor sæson for lækker comfort food, der varmer helt ind i hjertet. Men det er ikke kun sæson for hjertevarm mad – det danske land bugner nemlig lige nu med lækre grøntsager. De kan give god inspiration til vegetariske retter med lokale råvarer, så du kan skabe sæsonprægede og mere klimavenlige retter uden for meget madspild.

Men hvordan kan du gøre dine madvaner mere bæredygtige? Det er der mange genveje til, og derfor har vi spurgt chefkok hos italienske Mutti, der er kendt for tomatprodukter af høj kvalitet, Carlo Casoni, hvordan du nemt kan sørge for at tænke mere klimavenligt og få mere ud af dine friske råvarer:

"Skru ned for tempoet og temperaturen, og lav mad ved lavere varme. På den måde ødelægger du ikke ingredienser, du beholder råvarernes smag og du bruger mindre energi. Sørg også for at bruge alt fra dine råvarer, så du ikke smider noget ud. Det kan for eksempel være at gemme ender og knopper fra for eksempel gulerødder, løg og selleri i en pose i fryseren, som du kan lave fond af. Sørg derfor for at købe mindre, så du ikke ender med ubrugte råvarer i køleskabet," fortæller Carlo Casoni. ”Det er også sådan vi gør hos Mutti, hvor vi er forpligtet til nul madspild, så vi bruger hele tomaten i vores produkter – Pulp til hakkede og flået tomater, resten bruges puré og koncentrat.” Derudover har Mutti siden 2010 samarbejdet med WWF Verdensnaturfonden for at begrænse brugen af vand og nedætte CO2-fodaftryk fra dyrkning til færdige produkter. I løbet af tre år blev mængden af vand reduceret med 500 millioner liter og CO2 med 20 000 tons.

En måde at sørge for at få brugt alle de grøntsager, er med Carlo Casonis opskrift på en ægte, italiensk bolognese i en vegetarisk version. Her kan du nemt få brugt en masse af sæsonens grønt og lave comfort food af høj kvalitet, der varmer i den kolde tid. Og med Muttis dåsetomater får du smagen af friske, solmodne sommertomater fordi de bliver produceret bare 24 timer efter høst.

Vi er vilde med spaghetti bolognese i Danmark, hvor retten længe har været nummer et som børnefamiliernes mest foretrukne. Foto: Mutti

Ægte italiensk, vegetarisk bolognese

4 personer

Det skal du bruge

  • 200 g Mutti-cherrytomater
  • 1 spsk Mutti-dobbeltkoncentrat
  • 400 g spaghetti
  • 1 gulerod skåret i terninger
  • 1 bladselleri skåret i terninger
  • 1 rød peber skåret i terninger
  • 1 auberginer skåret i terninger
  • 2 courgetter skåret i terninger
  • 10 blade basilikum
  • 1,5 dl grøntsagsfond
  • 1 hakket hvidløg
  • 100 g parmesanost
  • Salt

Sådan gør du

Brun løg sammen med selleri og gulerødder i en pande ved middel varme. Tilsæt efter fem minutter resten af grøntsagerne, og steg dem i yderligere 10 minutter. Tilsæt Mutti-cherrytomater og -koncentrat, som du fortynder med grøntsagsfonden. Kog i 10 minutter. Kom vand i en gryde, tilsæt rigeligt salt, og bring i kog. Tilsæt spaghetti, og kog i mindst 10 minutter. Hæld vandet fra spaghettien, og overfør dem til panden med tomatsauce sammen med friskrevet basilikum.
Servér med smuldret parmesanost ovenpå, og nyd den med et glas fyldig rødvin.

Relaterede Artikler