Vegetarisk bolognese spækket med sæsonens grønt
Annonce Brug sæsonens grøntsager, og giv den mest populære ret herhjemme en vegetarisk overhaling, som en italiener selv ville gøre det – og få tre gode råd til mere klimavenlig madlavning.
Med vinteren så småt på vej er det for alvor sæson for lækker comfort food, der varmer helt ind i hjertet. Men det er ikke kun sæson for hjertevarm mad – det danske land bugner nemlig lige nu med lækre grøntsager. De kan give god inspiration til vegetariske retter med lokale råvarer, så du kan skabe sæsonprægede og mere klimavenlige retter uden for meget madspild.
Men hvordan kan du gøre dine madvaner mere bæredygtige? Det er der mange genveje til, og derfor har vi spurgt chefkok hos italienske Mutti, der er kendt for tomatprodukter af høj kvalitet, Carlo Casoni, hvordan du nemt kan sørge for at tænke mere klimavenligt og få mere ud af dine friske råvarer:
"Skru ned for tempoet og temperaturen, og lav mad ved lavere varme. På den måde ødelægger du ikke ingredienser, du beholder råvarernes smag og du bruger mindre energi. Sørg også for at bruge alt fra dine råvarer, så du ikke smider noget ud. Det kan for eksempel være at gemme ender og knopper fra for eksempel gulerødder, løg og selleri i en pose i fryseren, som du kan lave fond af. Sørg derfor for at købe mindre, så du ikke ender med ubrugte råvarer i køleskabet," fortæller Carlo Casoni.
”Det er også sådan vi gør hos Mutti, hvor vi er forpligtet til nul madspild, så vi bruger hele tomaten i vores produkter – Pulp til hakkede og flået tomater, resten bruges puré og koncentrat.”
Derudover har Mutti siden 2010 samarbejdet med WWF Verdensnaturfonden for at begrænse brugen af vand og nedætte CO2-fodaftryk fra dyrkning til færdige produkter. I løbet af tre år blev mængden af vand reduceret med 500 millioner liter og CO2 med 20 000 tons.
En måde at sørge for at få brugt alle de grøntsager, er med Carlo Casonis opskrift på en ægte, italiensk bolognese i en vegetarisk version. Her kan du nemt få brugt en masse af sæsonens grønt og lave comfort food af høj kvalitet, der varmer i den kolde tid. Og med Muttis dåsetomater får du smagen af friske, solmodne sommertomater fordi de bliver produceret bare 24 timer efter høst.