Karamelliseret løgtærte med gedeost
Gedeosttærten er en af vores store favoritter. Smagen af gedeost passer perfekt til de karamelisserede løg med et hint af den syrlige balsamico.
AfLone Kjær
Karamelliseret løgtærte med gedeost
4 personer
Det skal du bruge
Tærtebund med havregryn
- 80 g havregryn
- 100 g hvidt fuldkornshvedemel
- ½ tsk. flagesalt
- 100 g smør
- Ca. 2 spsk. vand
Fyld
- Ca. 600 g løg, fx rødløg, skalotteløg og zittauerløg
- 2 spsk. olivenolie
- 1 spsk. balsamicoeddike
- 1 spsk. brun farin
- 2 æg
- 2 dl cremefraiche (18 %) eller fløde
- Flagesalt og peber
- 100 g gedeost
- 50 g valnødder
- 4-6 kviste frisk timian
Sådan gør du
- Kom havregryn i en blender, og blend til mel. Bland havregrynsmel med hvidt fuldkornshvedemel. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melblandingen. Saml dejen hurtigt med vand. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile ca. 30 min. i køleskabet. Imens tilberedes fyldet.
- Pil løgene, og skær dem i halve eller kvarte afhængigt af størrelsen. Vend løgene med olivenolie, balsamico og brun farin, og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Bag løgene i ovnen i ca. 20 min. ved 180°.
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Træk det ene stykke bagepapir af, og udstik, så dejen passer i størrelsen til din form. Fordel dejen i en smurt form, og tryk den godt ned i formen, så den kommer op ad kanten. Læg et stykke bagepapir i formen, og top med tærtekugler (de tynger dejen ned, så den ikke trækker sig sammen).
- Bag bunden i ca. 10 min. ved 200°. Tag tærten ud, og fjern tærtekugler og bagepapir.
- Rør æg med cremefraiche, og krydr med salt og peber.
- Hæld æggemassen over tærtebunden, og top med de bagte løg, smuldret gedeost og hakkede valnødder.
- Krydr med flagesalt, peber og frisk timian, og bag tærten ved 180° varmluft i ca. 15 min., til den er gylden.
- Servér løgtærten lun eller afkølet, fx med en fyldig salat og baguette, næsten som i Frankrig.