© bobedre.dk

Flamsk bøf eller carbonade flamande

At lave mad med øl er lige så godt som med vin, prøv selv med denne klassiker af en opskrift - braiseret oksekød, som både kan forberedes og tåle genopvarmning, perfekt til afslappet gæstebud.

Opskrift til 4 personer

750 g oksebov, afpudset vægt
3 spsk mel, blandes med lidt knust havsalt og rigeligt peber fra kværn.
klaret smør til stegning.
250 g (3-4 stk) løg, pilles og deles i smalle både fra top til rod.
1 spsk tomatpuré
1 spsk. af den mørke muscovadosukker
1 flaske lagerøl, 33 cl.
2½ dl bouillon eller kogende vand

Skær kødet i terninger, ca. 3 × 3 cm. Vend dem i krydret mel, og brun i smør. Tag kødet op med hulske, og læg det til side. Svits løg i samme gryde, rør tomatpuré, sennep og sukker i, spæd lidt efter lidt med øl, læg kødet tilbage, og tilsæt bouillon/vand. Bring alt i kog, læg låg på, og sæt gryden i en 140° varm ovn i ca. 2 timer. Servér med stoemp og persilledrys.

Stoemp
500 g kartofler skrællet og skåret i terninger
250 g gulerødder, skrællet og skåret i terninger
40 g smør

Kog kartofler og gulerødder møre i samme gryde, dækket af let saltet vand. Hæld kogevandet fra, og rør grønsagerne til mos med et piskeris, mens du tilsætter små stykker smør. Du skal bruge brown ale til denne ret, altså lagerøl. Det må gerne være dansk, som ikke har så udpræget tjæresmag som fx belgisk lagerøl, men smag dig frem, og find din egen favorit.