Annonce

Her er kaffe-nørdernes trick: Genvejen til den perfekte kop kaffe

© Bodum

Denne unikke bryggemetode stammer helt tilbage fra 1830’erne, og er nu igen en favorit blandt kaffe-elskere verden over - med god grund. Se, hvordan du selv kommer i gang derhjemme.

Måske har du allerede hørt om vakuum eller ‘Siphon’-bryggemetoden. Hvis ikke, så er der god grund til at læse videre.

Verden over brygger kaffenørder og baristaer på kaffebarerne og derhjemme med vakuum. Det er enkelt, ser smukt ud - og smagen på den færdige kaffe er helt i top.

Det særlige ved at brygge med vakuum er smagen, fordi bryggemetoden udnytter det vakuum, der dannes mellem glaskolben og kanden, hvor kaffens smagsstoffer forsegles og bevares, så du får en smagfuld kop kaffe. Og så er vakuum-bryggemetoden lidt af et show! Det er underholdende at se kaffen boble sig igennem kolben under brygningen - og det futuristiske design pynter i den grad på bordet.

Læs guiden her, og bliv ekspert i at brygge den perfekte kop kaffe med vakuum.

Danske Peter Bodum fik fat i en vakuum-brygger fra Frankrig i 1950’erne.

Han var meget imponeret over kaffens smag, men synes, vakuum-bryggeren var for dyr. Derfor begyndte han selv at producere den oprindelige PEBO vakuum-brygger.

Guide: 4 trin til den perfekte kop kaffe med vakuum
1

Hæld friskt, koldt vand i den nederste del af kanden (vandkedlen). Sæt overdelen på og sørg for at silikoneringen sidder helt tæt på glaskolben, så der kan dannes vakuum. Tænd kaffebryggeren.

2

Bryg altid med friskkværnet kaffe. Tilsæt cirka 7 g kaffebønner pr. kop (8 mål til 1 liter vand = 8 kopper).

TIP: Alt efter om du ønsker en kaffe med power eller en mere mild smag, er det afgørende, hvordan du kværner bønnerne. Power-kaffe til om morgenen kræver fintmalet kaffe, hvorimod den mere milde, og runde smag til eftermiddagen eller aftenkaffen kræver grovere kværnet kaffe.
3

Når vandet når den rette, høje temperatur, stiger det op i glaskolben grundet det tryk, der opstår. Her dannes vakuum. Nu tilsætter du kaffen. Rør rundt men en plastikske og sæt låget på.

4

Kaffen brygger i fire minutter og slukker selv herefter. Nu dannes der kulde og skabes et undertryk, og kaffen siver langsomt ned gennem filteret. Så er kaffen klar til servering!

Vidste du at kaffe er et bær?

Det er stenen i bærret som er selve kaffebønnen, der senere skal ristes, males og ned i din kop. Kaffetræerne kan blive op til to meter høje, og skal være fem år gamle, før de kan høstes. Derefter er de produktionsdygtige i op til 30 år. Til gengæld giver et træ kun 1- 2 kg kaffebønner pr. år, svarende til 2 – 3 poser kaffe á 500 kr.

Vakuum-bryggeren PEBO blev designet tilbage i 1956 af Peter Bodum og nu igen er super populær. Især i USA brygger baristaerne på de bedste kaffebarer med vakuum-metoden, som på engelsk kaldes Siphon. I navnet på den nyeste model fra Bodum, ePEBO, står e’et for elektrisk og PEBO for Peter Bodum.

Den gode kop kaffe har været gennemgående for danske Bodum siden begyndelsen i 1944, hvor Britta og Peter Bodum stiftede selskabet. For alle kaffebryggere fra tidernes morgen og frem til i dag gælder det samme: Gode kaffebønner, en glaskande, et stålfilter og friskkogt vand. Det er alt, hvad der skal til for at brygge verdens bedste kop kaffe. Ingen papirfiltre eller kapsler - intet overflødigt.

Hvorfor smager min kaffe ikke så godt, som den kunne?

Der kan gå flere ting galt, når du brygger din kaffe, men nogle af de mest almindelige fejl er:

  • Du bruger for meget kaffe i forhold til mængden af vand.
  • Dine kaffebønner er ikke friske eller er af dårlig kvalitet.
  • Kaffen er kværnet for fint i forhold, til den bryggemetode, du bruger.
  • Kaffen har fået lov til at trække i for lang tid (det kalder man, at kaffen er overekstraheret).