Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Guide: Stjernekokkens 5 råd til at få mest muligt ud dine råvarer og rester

Annonce Alt for meget af vores mad havner i skraldespanden. Og det er ærgerligt, for du kan faktisk få meget mere ud af dine råvarer, end du måske lige tror.

Madspild er en af de helt store syndere, når det kommer til klimaet. For bruger vi ikke det, vi har ved hænderne på en ordentlig måde, kan det gå ud over vores skrøbelige klima. Heldigvis kan du få meget mere ud af de grøntsager og madvarer, du dagligt har og bruger, så du ikke lader noget gå til spilde – og samtidig endda får nye smagsoplevelser.

Kokken Paul Svensson har med sin restaurant ReTaste i Stockholm, støttet af Electrolux, sat fokus på, hvordan vi kan bruge grøntsager og madrester på en meget smartere måde. Få her hans bedste råd til, hvordan du kan få mere ud af forskellige råvarer og rester til at fuldende din madlavning.

Skab en cirkulær måde at lave hjemmebag på ved at bruge resterne af dit brød igen og igen. Foto: Electrolux.

1. Udnyt hele dit hjemmebagte brød

Der er næsten intet bedre end smagen og duften af friskt, hjemmebagt brød. Får du ikke spist hele brødet samme dag, rister du måske nogle skiver dagen efter for at gøre det sprødt og lækkert igen, og er det blevet lidt tørt, kan SteamPro-ovnen fra Electrolux med sin dampfunktion hjælpe dig med at opvarme det, uden det mister sin sprødhed.

Ligger brødet i et par dage, kan det dog hurtigt blive for tørt. Men i stedet for at smide brødet ud og lade det gå til spilde, så lad det tørre helt igennem og smid det i en blender til krummerne er helt fine. Mix det med mel, når du skal lave et nyt brød, en pizzadej eller frisk pasta. På den måde kan du bruge dit brød igen og igen.

2. Lav boullionterninger af citron

I stedet for bare at presse saften af en citron, kan du faktisk bruge hele citronen – inklusiv skal – til at skabe din helt egen, naturlige smagsgiver til forskellige retter og opskrifter.

Stik huller i en citron med en gaffel. Læg den i et glas med vand, som dækker den helt, og stil til side i otte dage. Herefter mases den til en blød masse, som du fordeler i en isterningebakke og stiller på frys. Så har du helt naturlige boullionterninger, som du kan bruge i saucer, dressinger eller for eksempel tabouleh.

Skift persillen i din hjemmelavede pesto ud med grønne gulerodstoppe for en rig, grøn smag. Foto: Electrolux

3. Brug gulerodstoppe som persille

En anden råvarer, der ofte bliver smidt direkte i skraldespanden og overset som ekstra smagsgivere i køkkenet, er gulerøddernes grønne toppe. De grønne skud fungerer nemlig som noget af det allerbedste persille, du kan finde. Brug det finthakket i dressinger, steg det på panden med et lækkert stykke fisk eller brug det til frisk pesto.

4. Lav et helt måltid med hele din knoldselleri

Brug hele din knoldselleri. Hak bladene fra stilken fint, og blanchér dem på en pande til en salat. I stedet for at skrælle din selleri, så riv ydersiden fint. Tør det herefter, og drys med salt, så du kan bruge det som krydderi. Kernen i roden gnides i smør og rosmarin, pakkes ind i folie, og bages ved 175 grader, indtil kernetemperaturen når 93 grader, så du får en mør selleribøf. På den måde får du hel ret lavet på en eneste grøntsag, så intet går til spilde.

Med det medfølgende madlavningstermometer, kan du med SteamPro-ovnen få perfekte resultater hver gang. Termometeret kan måle madens kernetemperatur præcist og fortælle dig, når din mad er tilberedt til den ønskede temperatur, så tilberedningen automatisk stoppes.

Brug dine brune bananer til en hjemmelavet smoothie bowl, så den får mere smag og kraft. Foto: Electrolux

5. Smid ikke dine brune bananer ud, men brug dem til desserter og morgenmad

Mange har desværre en tendens til at smide brune bananer ud, fordi de tror, de er blevet dårlige og ubrugelige. Men det kunne ikke være mere forkert, for du kan sagtens bruge dem, selvom de er blevet brune. Nemmest er at skrælle dem og skære dem i mindre stykker, så du kan fryse stykkerne ned og bruge dem i smoothies, til is eller når du skal bage kager.

Relaterede Artikler