Fire supersunde nødder som bliver brandbeskattet i Danmark

Nødder er noget af det sundeste, der findes. Alligevel beskattes de i Danmark, så man skulle tro, det var cigaretter. Hvordan kan det overhovedet give mening?

3 grunde til at nødder er sunde

Alle ernæringseksperter er enige: nødder er sunde. Det er der flere gode gode forklaringer på. Her er tre af de mest overbevisende:

  1. Nødder nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det viser en undersøgelse, som Hjerteforeningen har lavet. Den konkluderer, at omtrent 140 gram nødder om ugen kan nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme med ca. 25 procent.

  2. Fedtindholdet i nødder er højere end i for ekempel smør, MEN fedtet i nødderne er af de typer, som eksperter anbefaler, vi skal spise mere af.

  3. På trods af det store fedtindhold viser undersøgelser, at forsøgspersoner, der er blevet sat til at spise ekstraordinært mange nødder, IKKE bliver tykkere af dette.

Det er kun tre af de mange indlysende ernæringsmæssige fordele ved nødder. Alligevel er prisen på nødder i Danmark så astronomisk høj, at man skulle tro, at der var ædle metaller i dem. Det skyldes, at nødder er pålagt skyhøje afgifter i overensstemmelse med "chokoladeafgiftsloven".

Her på denne side finder du 4 af de nødder, som skattefar brandbeskatter.

Nogle af disse"nødder" er strengt taget ikke nødder, men stenfrugter eller frø. Det gør dog ingen forskel. De har det til fælles med nødderne, at de strutter af sundhed.

Mandler - farligere end slik?

Mandler er efter en streng botanisk definition ikke nødder, men en stenfrugt. Det gør dog ingen forskel i skattemæssig forstand. Mandler er nemlig en af de nøddelignende fødevarer, der er omfattet af chokoladeafgiftsloven, og er desuden en af de hårdest beskattede nødder med ca. 30 kroner pr. kilo for importerede nødder i afgifter til staten. Det er mere end slikvarer, som for eksempel tyggegummi og lakrids beskattes med.

Danmark er i parentes bemærket det eneste land i hele verden, der beskatter nødder og nøddelignende fødevarer.

Der er ofte en sundhedspolitisk mission ved beskatning af fødevarer. Den kan dog være svær at få øje på, når det gælder mandler. Mandler er nemlig en sand sundhedsbombe.

Mandler indeholder blandt andet masser af gode fibre, proteiner, calcium, zink, kalium, forfor, jern, b-vitamin (curejoy.com).

Derudover er mandler også rige på monoumættede fedtstoffer, der blandt meget andet er velegnede til at sikre en god fedtbalance i kroppen.

Cashewnødder

Cashewnødder falder ligesom mandlen også uden for den botaniske defintion af en nød. Ligesom mandlen er cashewnødden også en stenfrugt, og den beskattes lige så højt i Danmark som mandler i medfør af chokoladeafgiftsloven.

De helbredsmæssige fordele ved cashewnødder er ligeså store som ved mandler. Stenfrugten forbindes blandt andet med forbedring af kredsløbet, sænkelse af kolesteroltallet, kontrol af type 2 diabetes. Nødderne tilskrives også en effekt i bevarelse af et godt syn og af sundt hår og hud.

Valnødder - hjernestensfrugten

Valnødder er botanisk set heller ikke en nød, men en stenfrugt. I følge chokoladeafgiftsloven beskattes valnødder lidt mindre hårdt end mandler og cashewnødder - "kun" med ca. 20 kroner pr. kilo.

Valnødder indeholder masser af antioxidanter, sunde omega 3-fedtsyrer, vitamin E og mange andre gode ting. Valnødder er desuden blevet sat i forbindelse med en styrkelse af hjernens generelle sundhedstilstand, bedre kontrol af vægten og endda også en forøgelse af mænds fertilitet.

Paranødder - det brasilianske frø

Paranødder er egentlig et frø, der er pakket ind i kokosnødslignende frugt, 24 ad gangen. Paranødden kommer oprindelig fra Brasilien og kaldes for eksempel på engelsk for "Brazil Nut".

Paranødder tilskrives blandt andet en effekt i forebyggelse af brystkræft og visse andre kræftformer samt som et værn mod hjertesygdomme. Nedsættelse af kolesteroltallet og reducering af symptomer på gigt er et par af de andre helbredsmæssige fordele ved paranød-frøene. Paranødder beskattes ligesom valnødden med ca. 20 kroner pr. kilo.

Hvorfor beskattes nødder stadig?

Chokoladeafgiften indbringer ca. 2 miliarder om året. Skatteministeriet vurderede i 2014, at det ville koste statskassen 130 millioner at fritage nødder for skat.

Et argument mod at fritage nødder fra beskatning var tilbage i 2014 ifølge den tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) EU-teknisk:

- "Jeg medgiver, at det kan se pudsigt ud, at vi har den afgift. Men der er en ret kedelig EU-teknisk sammenhæng. Forklaringen er, at afgiften på nødder og marcipan hænger sammen, og det betyder, at hvis man fjerner afgiften på nødder, kan vi ikke opretholde afgiften på chokolade og slik".

Da den daværende minister udtale dette til Politiken i 2014, havde Finland faktisk netop indført en beskatning af slik, der ikke omfattede nødder. Denne skat blev dog indklaget til EU, og afgørelsen faldt ikke ud til Finlands fordel. Derfor har Finland nu droppet deres slikafgift.

Sådan ligger landet altså. Nødder brandbeskattes stadig, selvom de er de rene sundhedsbomber. Der er der en forklaring på - men er den god nok?