Mød venneparret bag Klint & Bro

Eddie Klint og Louis Bro står bag mikrobryggeriet Klint & Bro, og er nogle af Danmarks første kombucha-bryggere.

Klint & Bro

// Eddie Klint og Louis Bro står bag mikrobryggeriet Klint & Bro, som brygger deres egen fermenterede te, Kombucha.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vennepar der laver fermenteret te

Vennerne Eddie Klint og Louis Bro er som kombuchabryggere på en rejse. Med den let perlende fermenterede te som omdrejningspunkt bevæger de sig igennem og omkring naturens mangfoldige materialebank, komplekse smagsindtryk, æstetiske udfoldelser og subtile fortællinger. Rejsen er som en film uden final cut, og vi er sprunget med et sted på vejen.

Klint & Bro

// Klint & Bro kombuchabar i København.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et sanseindtryk

Udenfor står foråret og banker på. Fuglene kvidrer, og lyset skubber nærmest vinduet ind med sin kraft og sin varme. En frisk duft af telluriske bestanddele i flor siver ind under huden, og naturen stråler i alle sine mest intense farver. Det dufter af græs, hybenroser, douglasgran og bark. Alle sanser aktiveres og kalder på fortættede minder, som dukker frem og folder sig ud om kap med naturen. Tænk, hvis man kunne putte alt dette ned i en stor champagneflaske og servere det, så det smagte lige så selvfølgeligt som forårets komme og lige så komplekst som det netværk af lagrede følelser og indtryk, som knytter sig dertil.

Klint & Bro

// Stribevis af flasker med kombucha leveres til en række gourmetrestauranter i Danmark.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et godt team med fælles passion

De sidder i en have og læser til eksamen – Eddie Klint og Louis Bro a.k.a. Klint & Bro. De går på samme studenterkursus og har fundet ud af, at de er lige arbejdsomme, lige stædige, lige perfektionistiske og lige nysgerrige. Og så arbejder de godt sammen. De er et godt team. De beslutter sig for, at de en dag vil lave noget sammen. En årrække senere mødes de igen. Denne gang om en fælles interesse for mad og drikke og særligt det fermenterede køkken.

Klint & Bro

// // Alle møbler på Klint & Bros kombuchabar er designet og snedkereret af snedker, Peter Klint. Den cremehvide farve på væggen er inspireret af farven på creme anglaise, og den grønne farve, Studio Green fra Farrow & Ball, går igen som en “rød” tråd på væggen og på bordene.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Udarbejdelsen af et gastronomisk produkt

De kaster deres kærlighed på den fermenterede te kombucha og begynder, som nogle af de første herhjemme, at brygge selv. De fascineres af, at man kan blande to ingredienser og få en tredje ting ud af det, fordi gærceller og natur tager over. De brygger på livet løs og prøver alle mulige forskellige smags-varianter og ingredienser.

De ved, at de ikke vil lave en sund sodavand og dermed skrive sig ind i bølgen af superfood og sundhedstrip, som kombuchaen ellers er blevet markedsført på – især i USA. Det, de vil skabe, er et højgastronomisk produkt, som kan nydes til mad, og som er på højde med cider og naturvin – bare uden alkohol. Det skal være vinøst, komplekst, med bryggede noter, og så skal det serveres i vinglas fra en champagneflaske.

Klint & Bro

// De runde lamper i loftet er lavet af arkitektstudiet Fokstrot. Akustiklofterne har Eddie og Louis selv lavet, og de understøtter den gode atmosfære. den japanske inspiration lader sig ikke fornægte.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Servede et glas for én og det blev til mange

De serverer et glas af deres første bryg for kokken Frederik Bille Brahe (Atelier September, Apollo og SMK Kafeteria). Han er vild med det og tager det ind på sin daværende restaurant, Havfruen. I 2017 vinder Eddie og Louis for den bedste drik i konkurrencen Sol over Gudhjem, som er Danmarks største kokkekonkurrence, og i sommeren 2018 serverer de deres kombucha til den sjette udgave af MAD Symposium grundlagt af Nomas René Redzepi.

Klint & Bro

// Det gælder også kombuchaflasken og etiketten, som er inspireret af en sakeflaske, som Eddie fandt i Tokyo. Motivet forestiller et skib, som bevæger sig fra spiret på Vor Frelsers Kirke på Christianshavn til verdens spir. Det symboliserer, hvordan der i kombuchaen findes alt fra hybenroser fra Rørvig til hibiscus fra Filippinerne. barens indretning er tænkt som en film, hvor hvert rum er som en ny scene med hver sin atmosfære og stemning.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På michelinrestauranter

I dag kan man smage Klint & Bros hjemmelavede specialbryg på en lang række anerkendte danske restauranter, heriblandt de to michelinrestauranter Jordnær og Dragsholm Slot Gourmet. Der er stor efterspørgsel på de to drenges kombuchabryg fra toprestauranter over hele verden, og derfor arbejder de nu på at opskalere produktionen, så de kan efterkomme omverdenens ønsker.

Klint & Bro

// I hovedrummet, hvor gæsterne sidder, dominerer det rå og ubehandlede træ, som skaber en forbindelse til den natur, som også puttes i flaskerne. Desuden er interiøret en hyldest til Eddies familie, Klint-familien, som foruden Peter Klint består af væveren Vibeke Klint, dansk designs fader, Kaare Klint, og Grundtvig Kirkens skaber, Peder Vilhelm Jensen-Klint.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Åbner deres egen bar

Men mens karrieren og tilbuddene galoperer derudad, har Eddie og Louis fødderne solidt plantet i den jord, som de hvilede deres bare fødder på i haven – dengang Klint & Bro påbegyndte deres rejse. Dette stadfæster sig i deres bar, som bærer samme navn som deres bryg. Her står Eddie og Louis selv i køkkenet og brygger hver en flaske kombucha, som sendes ud i verden. Her kommer de med favnen fuld af hybenroser, hyld, bark og douglasgrannåle, som de selv har fundet i naturen, og som de eksperimenterer med at forvandle til fortryllende drikke.

Klint & Bro

// Baren har også en barmenu bestående af gode danskproducerede råvarer som bl.a. burrata og ricotta fra La Treccia i Rødovre, gedeost fra Tebstrup og grønt fra lokale forhandlere. I øjeblikket fås også bresaola og fennikelpølse, men menuen udvikler sig hele tiden i retning af at blive mere og mere grøn.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Familien har sat sit præg på indretningen

Her tager Louis’ søster, Liva sig af gæster, som kommer forbi. Her hjælper Louis’ forældre til. Og her er alt interiør snedkerlavet af Eddies far, Peter Klint. Det nære og det familiære er i centrum. Ud over at Louis’ familie fysisk er til stede, så gemmer Eddies familie sig som subtile referencer i interiøret. Baren er bygget op omkring referencer til familiemedlemmer i Klint-familien, som bl.a. tæller P.V. Jensen-Klint, som skabte Grundtvigs Kirke, Kaare Klint, faderen af dansk møbelkunst og lampefirmaet Le Klint, den anerkendte væver Vibeke Klint og snedker Peter Klint.

Klint & Bro

// Der brygges på livet løs, for at den store efterspørgsel kan efterkommes.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Klint & Bro
© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Klint & Bro

// Klint & Bro har tre faste smagsvarianter på kortet og på fad i baren. Disse er Akira, som er brygget på en japansk te og har en smag af grønne teblade, puffede ris og noter af tang, Luiza, som er brygget på citronverbena, og Flora, som er brygget på hybenrose og hibiscusblomst. Foruden de tre faste typer af kombucha laver de løbende nye bryg baseret på årstidens ingredienser, og hvad de finder i naturen. Følg løbende med på Klint & Bro's instagramprofil klint_bro for inspiration.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fokus på detaljer og historier

Og ud over de små, subtile referencer, så har Eddie også trukket på sin baggrund som filmfotograf i indretningen af baren. Faktisk har han tænkt det som en film, hvor hvert rum er en ny scene med hver sin atmosfære og stemning, og hvor de små detaljer skal fremhæves med belysning, så øjnene intuitivt ledes rundt til de mange små fortællinger, som er indlejret i hver en lille detalje – fra Peter Klints møbler i råt, ubehandlet træ, som fører tankerne mod naturen, til den runde, ikoniske lampe på væggen, som er et lasertryk af et mønster fra et Vibeke Klint-tæppe, til køkkenet, hvor store metalfade syder og bobler med alt godt fra naturens skatkammer og sender enhver besøgende på en sanselig rejse ud i lagrede erindringer og minder om netop naturen.

Og rejsen fortsætter for Klint & Bro. Filmen er ikke slut, men bliver løbende redigeret, forfinet og tilpasset. Det er en evig foranderlig transformation, ligesom kombucha, der bliver ved med at forvandle sig – naturligt og organisk.