
// Der brygges på livet løs, for at den store efterspørgsel kan efterkommes.

Eddie Klint og Louis Bro står bag mikrobryggeriet Klint & Bro, og er nogle af Danmarks første kombucha-bryggere.
AfVennerne Eddie Klint og Louis Bro er som kombuchabryggere på en rejse. Med den let perlende fermenterede te som omdrejningspunkt bevæger de sig igennem og omkring naturens mangfoldige materialebank, komplekse smagsindtryk, æstetiske udfoldelser og subtile fortællinger. Rejsen er som en film uden final cut, og vi er sprunget med et sted på vejen.
Udenfor står foråret og banker på. Fuglene kvidrer, og lyset skubber nærmest vinduet ind med sin kraft og sin varme. En frisk duft af telluriske bestanddele i flor siver ind under huden, og naturen stråler i alle sine mest intense farver. Det dufter af græs, hybenroser, douglasgran og bark. Alle sanser aktiveres og kalder på fortættede minder, som dukker frem og folder sig ud om kap med naturen. Tænk, hvis man kunne putte alt dette ned i en stor champagneflaske og servere det, så det smagte lige så selvfølgeligt som forårets komme og lige så komplekst som det netværk af lagrede følelser og indtryk, som knytter sig dertil.
De sidder i en have og læser til eksamen – Eddie Klint og Louis Bro a.k.a. Klint & Bro. De går på samme studenterkursus og har fundet ud af, at de er lige arbejdsomme, lige stædige, lige perfektionistiske og lige nysgerrige. Og så arbejder de godt sammen. De er et godt team. De beslutter sig for, at de en dag vil lave noget sammen. En årrække senere mødes de igen. Denne gang om en fælles interesse for mad og drikke og særligt det fermenterede køkken.
De kaster deres kærlighed på den fermenterede te kombucha og begynder, som nogle af de første herhjemme, at brygge selv. De fascineres af, at man kan blande to ingredienser og få en tredje ting ud af det, fordi gærceller og natur tager over. De brygger på livet løs og prøver alle mulige forskellige smags-varianter og ingredienser.
De ved, at de ikke vil lave en sund sodavand og dermed skrive sig ind i bølgen af superfood og sundhedstrip, som kombuchaen ellers er blevet markedsført på – især i USA. Det, de vil skabe, er et højgastronomisk produkt, som kan nydes til mad, og som er på højde med cider og naturvin – bare uden alkohol. Det skal være vinøst, komplekst, med bryggede noter, og så skal det serveres i vinglas fra en champagneflaske.
De serverer et glas af deres første bryg for kokken Frederik Bille Brahe (Atelier September, Apollo og SMK Kafeteria). Han er vild med det og tager det ind på sin daværende restaurant, Havfruen. I 2017 vinder Eddie og Louis for den bedste drik i konkurrencen Sol over Gudhjem, som er Danmarks største kokkekonkurrence, og i sommeren 2018 serverer de deres kombucha til den sjette udgave af MAD Symposium grundlagt af Nomas René Redzepi.
I dag kan man smage Klint & Bros hjemmelavede specialbryg på en lang række anerkendte danske restauranter, heriblandt de to michelinrestauranter Jordnær og Dragsholm Slot Gourmet. Der er stor efterspørgsel på de to drenges kombuchabryg fra toprestauranter over hele verden, og derfor arbejder de nu på at opskalere produktionen, så de kan efterkomme omverdenens ønsker.
Men mens karrieren og tilbuddene galoperer derudad, har Eddie og Louis fødderne solidt plantet i den jord, som de hvilede deres bare fødder på i haven – dengang Klint & Bro påbegyndte deres rejse. Dette stadfæster sig i deres bar, som bærer samme navn som deres bryg. Her står Eddie og Louis selv i køkkenet og brygger hver en flaske kombucha, som sendes ud i verden. Her kommer de med favnen fuld af hybenroser, hyld, bark og douglasgrannåle, som de selv har fundet i naturen, og som de eksperimenterer med at forvandle til fortryllende drikke.
Her tager Louis’ søster, Liva sig af gæster, som kommer forbi. Her hjælper Louis’ forældre til. Og her er alt interiør snedkerlavet af Eddies far, Peter Klint. Det nære og det familiære er i centrum. Ud over at Louis’ familie fysisk er til stede, så gemmer Eddies familie sig som subtile referencer i interiøret. Baren er bygget op omkring referencer til familiemedlemmer i Klint-familien, som bl.a. tæller P.V. Jensen-Klint, som skabte Grundtvigs Kirke, Kaare Klint, faderen af dansk møbelkunst og lampefirmaet Le Klint, den anerkendte væver Vibeke Klint og snedker Peter Klint.
Og ud over de små, subtile referencer, så har Eddie også trukket på sin baggrund som filmfotograf i indretningen af baren. Faktisk har han tænkt det som en film, hvor hvert rum er en ny scene med hver sin atmosfære og stemning, og hvor de små detaljer skal fremhæves med belysning, så øjnene intuitivt ledes rundt til de mange små fortællinger, som er indlejret i hver en lille detalje – fra Peter Klints møbler i råt, ubehandlet træ, som fører tankerne mod naturen, til den runde, ikoniske lampe på væggen, som er et lasertryk af et mønster fra et Vibeke Klint-tæppe, til køkkenet, hvor store metalfade syder og bobler med alt godt fra naturens skatkammer og sender enhver besøgende på en sanselig rejse ud i lagrede erindringer og minder om netop naturen.
Og rejsen fortsætter for Klint & Bro. Filmen er ikke slut, men bliver løbende redigeret, forfinet og tilpasset. Det er en evig foranderlig transformation, ligesom kombucha, der bliver ved med at forvandle sig – naturligt og organisk.