Vegansk vaniljeis og rabarbersorbet i små isvafler

Et perfekt - og køligt - mix af surt og sødt.

© Martin Dyrløv

Små isvafler med vaniljeis og rabarbersorbet med frysetørrede bær

Til 4 personer.

Det skal du bruge:

Rabarbersorbet

  • 250 g rabarber
  • 135 g sukker
  • 1½ dl vand
  • 4 g melatin
  • 25 g glukose
  • 50 ml yuzu- eller limesaft

Isvafler

  • 4 ark brickdej
  • 1 spsk. plantesmør

Vaniljeiscreme

  • 1½ dl havredrik
  • 1 dl sojafløde
  • 50 g rørsukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • 2 g melatin

Pynt

  • 2 spsk. frysetørrede hindbær
  • 2 spsk. krymmel, efter eget valg
  • hvedekerner til anretning

Sådan gør du:

  1. Skær rabarber i grove stykker, og skyl hurtigt.
  2. Tag 100 g sukker af de 135 gram, og drys på rabarberne. Sæt på køl til dagen efter.
  3. Blend rabarber med vand, og pres al juicen fri. Pres det gerne i hænderne, så du får alt med.
  4. Bland de sidste 35 g sukker med melatin.
  5. Kog juicen op med sukker- og melatinblandingen, glukose og yuzusaft i et par minutter.
  6. Sæt isen på køl. Når den er kold, er den blevet til en hård gelé, der skal blendes glat, før den kommer på ismaskine.
  7. Skær brickdej i halve stykker fra hjørne til hjørne, så du får 8 trekanter.
  8. Smelt plantesmør, og pensl stykkerne på begge sider.
  9. Rul stykkerne om hver sin kræmmerhusform, så du får en isvaffelform.
  10. Sæt formen ned i en anden kræmmerhusform, og bag dem sprøde og gyldne i ovnen på 140 grader i ca. 8-10 min. Dette sikrer, at brickdejen bages ensformigt og beholder formen under bagning.
  11. Lun havredrik, sojafløde og sukker op.
  12. Skrab korn ud af vaniljestangen, og kom i gryden.
  13. Bring gryden i kog.
  14. Bland vaniljesukker og melatin, og kom i gryden.
  15. Rør godt rundt, og kog i 1 min. Sæt isen på køl i ca. 2 timer.
  16. Blend isen med en stavblender, til den er glat, og den er klar til at komme i ismaskinen.
  17. Blend rabarbersorbeten på ismaskine, til den er blevet fast, og kom i en sprøjtepose med en stjernetylle.
  18. Kør vaniljeisen, til den er fast. Kom ligeledes isen på en sprøjtepose med en stjernetylle i bunden.
  19. Læg isen på frys i 10 min.
  20. Fyld en skål med hvedekerner, og sæt vaflerne heri.
  21. Sprøjt fire vafler med vaniljeis og fire med rabarbersorbet.
  22. Dyp dem med rabarber i frysetørrede bær, og brug krymmel til vaniljeisen.