Saltet brownie med karamel-popcorn og blød pæresorbet

Denne skønne dessert forbinder det søde med det salte på allerbedste vis.

Saltet brownie med karamel-popcorn og pæresorbet
© Anders Schønnemann

Desserten forener det søde med det friske og det salte med det sprøde. Tallerken fra Gurli Elbækgaard, den sorte skål er privateje, og ske fra Gense.

Der er efterår på desserttallerkenen, når vi disker op med en uimodståelig chokolade-brownie, karamel-popcornog pæresorbet.

Pæresorbet med fennikel

4 personer

  • 400 g pærer
  • 2 tsk. stødt fennikel
  • 75 g sukker
  • 25 g glukose
  • 1 ½ dl vand
  • saft af ½ citron
  • 1 ½ pasteuriserede æggehvider
  • lidt nødder til drys

Fremgangsmåde:

  • Skræl pærerne, fjern kernehus, og skær pærerne i mindre stykker.
  • Kom pærer, stødt fennikel, sukker, glukose og vand i en gryde og kog i ca. 5 min. Tilsæt citronsaft, og tag gryden af varmen og blend massen. Passér gennem en sigte og afkøl.
  • Pisk æggehviderne stive, og tilsæt dernæst pæremassen. Rør, til cremen er ensartet. Kør cremen på en ismaskine i 15-20 min., hvorefter den fryses.
  • Har du ikke en ismaskine, kommer du massen i en beholder med låg, fryser og rører i den undervejs, ca. hver halve time.

Brownie

  • Ca. 12 stk.
  • 200 g smør
  • 100 g mørk chokolade
  • 100 g flødechokolade
  • 125 g hvedemel
  • 3 æg
  • 250 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 tsk. flagesalt
  • 100 g hvid chokolade

Fremgangsmåde:

  • Tænd ovnen på 200 °.
  • Smelt smørret i en gryde. Hak de to slags chokolade og smelt i den lune smør.
  • Pisk mel, æg, sukker, korn af vanilje og salt til en luftigt konsistens. Vend forsigtigt sammen med smør-chokoladeblandingen. Hak den hvide chokolade groft, og vend i dejen til sidst.
  • Kom dejen i en ildfast kvadratisk form ca. 22 x 22 cm foret med bagepapir. Bag kagen i ca. 25 min.

Karamel-popcorn

Topping til 4-6 stk.

  • ½ dl majskerner
  • 1 spsk. olivenolie
  • fint salt
  • Karamel
  • 50 g brun farin
  • 2 spsk. lys sirup
  • 30 g smør
  • ½ tsk. flagesalt
  • Popcorn

Fremgangsmåde:

Popcorn

  • Varm olien i en gryde med låg. Tilsæt majskerner og ryst jævnligt, mens majskernerne poppes. Drys med salt.

Karamel

  • Kom sukker, sirup, smør og salt i en lille gryde og kog op til en flydende karamelsauce. Vend popcorn i karamellen og fordel på et stykke bagepapir til afkøling.

Servering

  • Skær kagen i passende stykker og fordel på tallerkener. Top med karamel-popcorn. Scoop isen op og drys med lidt nødder, og servér til kagen.