Desserten forener det søde med det friske og det salte med det sprøde. Tallerken fra Gurli Elbækgaard, den sorte skål er privateje, og ske fra Gense.
Der er efterår på desserttallerkenen, når vi disker op med en uimodståelig chokolade-brownie, karamel-popcornog pæresorbet.
Pæresorbet med fennikel
4 personer
400 g pærer
2 tsk. stødt fennikel
75 g sukker
25 g glukose
1 ½ dl vand
saft af ½ citron
1 ½ pasteuriserede æggehvider
lidt nødder til drys
Fremgangsmåde:
Skræl pærerne, fjern kernehus, og skær pærerne i mindre stykker.
Kom pærer, stødt fennikel, sukker, glukose og vand i en gryde og kog i ca. 5 min. Tilsæt citronsaft, og tag gryden af varmen og blend massen. Passér gennem en sigte og afkøl.
Pisk æggehviderne stive, og tilsæt dernæst pæremassen. Rør, til cremen er ensartet. Kør cremen på en ismaskine i 15-20 min., hvorefter den fryses.
Har du ikke en ismaskine, kommer du massen i en beholder med låg, fryser og rører i den undervejs, ca. hver halve time.
Brownie
Ca. 12 stk.
200 g smør
100 g mørk chokolade
100 g flødechokolade
125 g hvedemel
3 æg
250 g sukker
1 vaniljestang
1 tsk. flagesalt
100 g hvid chokolade
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 200 °.
Smelt smørret i en gryde. Hak de to slags chokolade og smelt i den lune smør.
Pisk mel, æg, sukker, korn af vanilje og salt til en luftigt konsistens. Vend forsigtigt sammen med smør-chokoladeblandingen. Hak den hvide chokolade groft, og vend i dejen til sidst.
Kom dejen i en ildfast kvadratisk form ca. 22 x 22 cm foret med bagepapir. Bag kagen i ca. 25 min.
Karamel-popcorn
Topping til 4-6 stk.
½ dl majskerner
1 spsk. olivenolie
fint salt
Karamel
50 g brun farin
2 spsk. lys sirup
30 g smør
½ tsk. flagesalt
Popcorn
Fremgangsmåde:
Popcorn
Varm olien i en gryde med låg. Tilsæt majskerner og ryst jævnligt, mens majskernerne poppes. Drys med salt.
Karamel
Kom sukker, sirup, smør og salt i en lille gryde og kog op til en flydende karamelsauce. Vend popcorn i karamellen og fordel på et stykke bagepapir til afkøling.
Servering
Skær kagen i passende stykker og fordel på tallerkener. Top med karamel-popcorn. Scoop isen op og drys med lidt nødder, og servér til kagen.