© Lars Ranek

Lille tærte

Med karamelliserede æbler.

Briochedej: gær 10 g
vand 1 spsk.
salt 11⁄2 tsk.
sukker 35 g
mælk 1 spsk.
hvedemel 250 g
æg 31⁄2 stk. mellemstore
smør 200 g blødt
smør 100 g i små tern
muscovado-sukker 75 g lys
piskefløde 1 dl

Opløs gær og vand i røremaskinens skål.
Opløs i en anden skål salt og sukker i mælken, og hæld op i gær-blandingen sammen med melet.
Ælt ved lav hastighed, og tilsæt 2 hele æg.
Ælt indtil dejen er fast, ensartet og glat.
Tilsæt resten af æggene. Fortsæt med at ælte ved middelhastighed i ca. 8 min.
Når dejen er smidig, skal du ælte smørret i - i små klumper og ved lav hastighed.
Har du ikke en røremaskine, så placerer du de tørre ingredienser i en lille bunke på køkkenbordet, laver en fordybning i midten og tilsætter æggene. Begynd i midten og bland gradvist de tørre ingredienser ind i æggene. Ælt dejen glat og smidig, før du tilsætter smørret og ælter det ind i dejen.
Stil dejen til hævning på køkkenbordet dækket af et rent viskestykke. Lad den hvile lunt i ca. 11⁄2 time.
Træk dejen op med hånden, og lad den falde ned to gange for at slå luften ud af den.
Sæt igen dejen til hævning. Denne gang koldt eller i køleskab i min. 4 timer. Når dejen er parat, skal den være hævet op til en flot og hvælvet kugle.
Strø lidt mel på bordet, og rul den kolde dej ud til et ca. 2 mm tykt lag. Lad dejen hvile i køleskab i 10 min.
Udstik runde skiver med en ring, så de passer i små tærteforme.
Lad dem hvile i endnu 10 min.
Forvarm ovnen til 170° ved varmluft.
Drys med lys muscovadosukker og små tern af smør.
Bag i ca. 15 min. Tag kagerne ud og dryp med piskefløde. Bag kagerne i yderligere 5 min. - eller indtil de er færdige. Test evt. med en stegenål.

Karamelliserede æbler:
æbler 6 store sukker
smør
calvados, æblebrændevin

Skræl æblerne, skær i kvarte, fjern kernehuset og skær æblerne i små stykker á 1⁄2 x 1⁄2 cm.
Kom lidt smør på en pande og lad det blive lysebrunt. Tilsæt æbletern, og hold dem i konstant bevægelse ved at ryste panden.
Tilsæt sukker og lad æblerne karamellisere. Tilsæt calvados for at stoppe karamelliseringen.
Tag æblerne væk fra panden og kog siruppen lidt ind. Hæld siruppen over æblerne. Stil dem til side.