© Peter Kam

Koldskål med stikkelsbær og blomsterdrys

Grønne stikkelsbær giver en herlig aromatisk suppe med denne opskrift, men den bliver bleg, så her er det ekstra flot med lidt kulørt blomsterpynt. Brug, hvad du kan plukke fra dine urter, den slags kan og skal ikke købes.

Opskrift til 2 personer

stikkelsbær 300 g grønne
hyldeblomstsaft 2 1?2 dl
citronskal 1 bred strimmel fra økologisk frugt
krydderurteblomster, fx appelsintagetes, mynte, purløg

Skyl bærrene, nip dem, og bland dem i en gryde med hyldeblomstsaft og citronskal. Kog til bærrene moser ud, og afkøl suppen. Kassér citronstrimlen, blend suppen og pres den gennem en si. Server den meget kold med et drys krydderurteblomster.

Krydderurteblomster
Skovmærke (Galium odoratum), appelsintagetes (Tagetes tenuifolia) og kattemynte (Nepeta cataria) har alle tre blomster, der pynter og smager i salat, på smørrebrød, kager og i drinks:

Skovmærke (tv.) dufter sødligt som nyslået hø. Blomsterne og bladene kan sætte raffineret sommerpræg på fx drinks og i en hvidvinsbowle.

Appelsintagetes (i midten) bliver man nemt forfalden til. De orangegule, smukke blomster og dens filigranblade smager intenst af appelsin. Blomsten vokser sig hurtigt stor i en krukke.

Kattemynte (th.) har en stærkt krydret duft, som tiltrækker katte. Bladene kan bruges til te, men de små, blåviolette blomster er de mest interessante. De pynter i koldskål og klæder jordbær, melon og ferskener.