Hasselnøddekage

Med Grand Marnier-creme og appelsin.

6-8 personer

hasselnødder 200 g mel 11⁄2 spsk. æggehvider 6 stk. flagesalt en smule honning 1 tsk. sukker 175 g hvidvinseddike 1 tsk. vanilje 1 stang, kornene heraf smør til springform

• Forvarm ovnen til 160°. • Beklæd bunden af en springform med bagepapir klippet ud i en cirkel. • Smør formens sider med smør, og stil formen til side. • Beklæd en bageplade med bagepapir, og bred hasselnødderne ud i et jævnt lag. Sæt dem i ovnen, og lad dem riste i ca. 10 min. Se derefter til dem. De skal begynde at dufte og udskille olie, således at hinderne løsner sig. Når de har gjort det, er nødderne klar. • Tag pladen ud af ovnen, og afkøl nødderne. Gnid de afkølede nødder mellem hænderne for at løsne hinderne. • Gå så udenfor, og pust til nødderne, så hinderne flyver væk. • Hak eller blend de afskallede nødder fint. Bland melet i. • Skru op for varmen til 180°. • Pisk æggehvider og salt skummende i en stor skål. • Tilsæt honning og sukker lidt ad gangen, og pisk igen, indtil æggehviderne er helt faste. • Tilsæt eddike og vaniljekorn, og pisk igen, indtil hviderne danner toppe. • Vend forsigtigt de finthakkede hasselnødder i med en dejskraber. • Hæld massen i formen, og bag i ca. 1 time, eller indtil overfladen er krakeleret og brun. Kagen vil synke i midten. • Fjern papiret i bunden, når kagen er kølet helt af.

Grand Marnier-creme husblas 1 blad sødmælk 200 g vanilje 1⁄2 stang, kornene heraf æggeblommer 2 stk. sukker 45 g majsstivelse 15 g fx maizena Grand Marnier el.lign. 2-3 spsk. piskefløde 2 dl flormelis 25 g Grand Marnier en smule

• Udblød husblas i en stor skål med rigeligt koldt vand. • Kom mælk i en gryde. Flæk vaniljestan- gen, og skrab kornene ud. Kom dem i mælken, og bring langsomt i kog. • Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål, og tilsæt majsstivelse. • Hæld den varme mælk over ægge- blommerne. Hæld derefter det hele tilbage i gryden, og lad det koge i 1 min. • Hæld cremen gennem en sigte, tilsæt den udblødte, knugede husblas, og pisk cremen igennem. • Lad cremen afkøle helt, og pisk så appelsinlikør i. • Pisk fløde og flormelis til blødt skum, og vend det i cremen. • Hæld cremen i en engangssprøjtepose med en tylle. Lad cremen sætte sig en smule i køleskab. • Væd kagens overflade med Grand Marnier, og sprøjt små “bolde” i et tilfældigt mønster på kagen. • Opbevar kagen i køleskab indtil servering.

Relaterede Artikler