Hasselnøddekage

Med Grand Marnier-creme og appelsin.

6-8 personer

hasselnødder 200 g
mel 11⁄2 spsk.
æggehvider 6 stk.
flagesalt en smule
honning 1 tsk.
sukker 175 g
hvidvinseddike 1 tsk.
vanilje 1 stang, kornene heraf
smør til springform

• Forvarm ovnen til 160°.
• Beklæd bunden af en springform
med bagepapir klippet ud i en cirkel.
• Smør formens sider med smør, og stil formen til side.
• Beklæd en bageplade med bagepapir, og bred hasselnødderne ud i et jævnt lag. Sæt dem i ovnen, og lad dem riste i ca. 10 min. Se derefter til dem. De skal begynde at dufte og udskille olie, således at hinderne løsner sig. Når de har gjort det, er nødderne klar.
• Tag pladen ud af ovnen, og afkøl nødderne. Gnid de afkølede nødder mellem hænderne for at løsne hinderne. • Gå så udenfor, og pust til nødderne, så hinderne flyver væk.
• Hak eller blend de afskallede nødder fint. Bland melet i.
• Skru op for varmen til 180°.
• Pisk æggehvider og salt skummende i en stor skål.
• Tilsæt honning og sukker lidt ad gangen, og pisk igen, indtil æggehviderne er helt faste.
• Tilsæt eddike og vaniljekorn, og pisk igen, indtil hviderne danner toppe.
• Vend forsigtigt de finthakkede hasselnødder i med en dejskraber.
• Hæld massen i formen, og bag i ca. 1 time, eller indtil overfladen er krakeleret og brun. Kagen vil synke i midten.
• Fjern papiret i bunden, når kagen er kølet helt af.

Grand Marnier-creme
husblas 1 blad
sødmælk 200 g
vanilje 1⁄2 stang, kornene heraf
æggeblommer 2 stk.
sukker 45 g
majsstivelse 15 g fx maizena
Grand Marnier el.lign. 2-3 spsk.
piskefløde 2 dl
flormelis 25 g
Grand Marnier en smule

• Udblød husblas i en stor skål med rigeligt koldt vand.
• Kom mælk i en gryde. Flæk vaniljestan- gen, og skrab kornene ud. Kom dem i mælken, og bring langsomt i kog.
• Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål, og tilsæt majsstivelse.
• Hæld den varme mælk over ægge- blommerne. Hæld derefter det hele tilbage i gryden, og lad det koge i 1 min.
• Hæld cremen gennem en sigte, tilsæt den udblødte, knugede husblas, og pisk cremen igennem.
• Lad cremen afkøle helt, og pisk så appelsinlikør i.
• Pisk fløde og flormelis til blødt skum, og vend det i cremen.
• Hæld cremen i en engangssprøjtepose med en tylle. Lad cremen sætte sig en smule i køleskab.
• Væd kagens overflade med Grand Marnier, og sprøjt små “bolde” i et tilfældigt mønster på kagen.
• Opbevar kagen i køleskab indtil servering.