Dessertlagkage med rabarber og portvin
En gammeldags lagkage med bløde, hjemmebagte bunde, vaniljecreme og marcipan er altid en succes.
AfLone Kjær
Dessertlagkage med rabarber og portvin
8-10 Personer
Den bedste fødselsdagsmiddag afsluttes med en overdådig hjemmelavet lagkage. Har du ikke rabarber i fryseren, så fås de i velassorterede supermarkeder på frost. Alternativt kan du bruge hindbær i stedet.
Det skal du bruge:
Sukkerbrødsbunde
- 4 store æg
- 120 g sukker
- 60 g hvedemel
- 60 g kartoffelmel
- ½ tsk. bagepulver
- Lidt sukker til drys
Vaniljecreme
- Korn af 1 stang vanilje
- 50 g sukker
- 2 spsk. majsstivelse
- 4 dl sødmælk
- 4 æggeblommer
Rababerkompot
- 200 g rensede snittede
- rabarber
- 50 g sukker
Overtræksmarcipan
- 200 g marcipan
- 100 g flormelis
- 25 g glukosesirup
- ¾ liter piskefløde
- 1 dl portvin
- Sølvdrys og lagkagelys til pynt
Sådan gør du:
Sukkerbrødsbunde
- Tænd ovnen på 180°.
- Pisk æg og sukker hvidt og skummende, ca. 10 min.
- Bland hvedemel med kartoffelmel og bagepulver, og sigt det i æggemassen.
- Fold forsigtigt med en dejskraber, til melet er fordelt. Det er vigtigt, at det foregår forsigtigt, så luften i æggemassen bibeholdes.
- Fordel dejen i et ildfast fad på ca. 20 x 30 cm, og bag bunden i ca. 15 min., til den er gylden i overfladen.
- Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker, og lad den ligge lidt.
- Træk derefter forsigtigt papiret af bunden, og skær den forsigtigt igennem, så du har to bunde.
Vaniljecreme
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i lidt af sukkeret.
- Kom vaniljesukker, resten af sukkeret, majsstivelse, mælk og æggeblommer i en gryde, og varm op ved jævn varme.
- Pisk i cremen, indtil den tykner.
- Hæld cremen i en skål, og dæk med husholdningsfilm.
- Afkøl cremen.
Rababerkompot
- Kom rabarberne i en gryde med sukker.
- Kog i ca. 10 min.
- Tag gryden af varmen, og blend rabarberkompotten.
- Afkøl kompotten.
Overtræksmarcipan
- Ælt ingredienserne til marcipanovertrækket sammen i en røremaskine med dejkroge.
- Pisk fløden til skum, og kom den i en sprøjtepose med stjernetylle.
- Læg lagkagen sammen.
- Læg en lagkagebund på et fad, stænk med lidt portvin, og top med vaniljecreme.
- Læg den anden bund over, og stænk med lidt portvin.
- Top med rabarberkompot, og sprøjt nu forsigtigt flødeskum på kagen i et pænt lag, så kagen får noget højde.
- Udrul marcipanen på et bord drysset med flormelis, så det passer i størrelsen til kagen.
- Læg forsigtigt marcipanovertrækket over kagen, og fold hjørnerne ind.
- Sprøjt/ dekorér kagen rundt i kanten.
- Pynt med sølvstøv og lys.