Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Dessertlagkage med rabarber og portvin

En gammeldags lagkage med bløde, hjemmebagte bunde, vaniljecreme og marcipan er altid en succes.

En gammeldags lagkage

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær - En gammeldags lagkage er den perfekte dessert til en rigtig fødselsdagsmiddag. Klinke i porcelæn privateje, lysestage fra keramiker Viki Weiland, kagetallerkener fra Royal Copenhagen, Bernadotte kagegafler fra Georg Jensen og Regina-glas fra Holmegaard.

Dessertlagkage med rabarber og portvin

8-10 Personer

Den bedste fødselsdagsmiddag afsluttes med en overdådig hjemmelavet lagkage. Har du ikke rabarber i fryseren, så fås de i velassorterede supermarkeder på frost. Alternativt kan du bruge hindbær i stedet.

Det skal du bruge:

Sukkerbrødsbunde

  • 4 store æg
  • 120 g sukker
  • 60 g hvedemel
  • 60 g kartoffelmel
  • ½ tsk. bagepulver
  • Lidt sukker til drys

Vaniljecreme

  • Korn af 1 stang vanilje
  • 50 g sukker
  • 2 spsk. majsstivelse
  • 4 dl sødmælk
  • 4 æggeblommer

Rababerkompot

  • 200 g rensede snittede
  • rabarber
  • 50 g sukker

Overtræksmarcipan

  • 200 g marcipan
  • 100 g flormelis
  • 25 g glukosesirup
  • ¾ liter piskefløde
  • 1 dl portvin
  • Sølvdrys og lagkagelys til pynt

Sådan gør du:

Sukkerbrødsbunde

  1. Tænd ovnen på 180°.
  2. Pisk æg og sukker hvidt og skummende, ca. 10 min.
  3. Bland hvedemel med kartoffelmel og bagepulver, og sigt det i æggemassen.
  4. Fold forsigtigt med en dejskraber, til melet er fordelt. Det er vigtigt, at det foregår forsigtigt, så luften i æggemassen bibeholdes.
  5. Fordel dejen i et ildfast fad på ca. 20 x 30 cm, og bag bunden i ca. 15 min., til den er gylden i overfladen.
  6. Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker, og lad den ligge lidt.
  7. Træk derefter forsigtigt papiret af bunden, og skær den forsigtigt igennem, så du har to bunde.

Vaniljecreme

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i lidt af sukkeret.
  2. Kom vaniljesukker, resten af sukkeret, majsstivelse, mælk og æggeblommer i en gryde, og varm op ved jævn varme.
  3. Pisk i cremen, indtil den tykner.
  4. Hæld cremen i en skål, og dæk med husholdningsfilm.
  5. Afkøl cremen.

Rababerkompot

  1. Kom rabarberne i en gryde med sukker.
  2. Kog i ca. 10 min.
  3. Tag gryden af varmen, og blend rabarberkompotten.
  4. Afkøl kompotten.

Overtræksmarcipan

  1. Ælt ingredienserne til marcipanovertrækket sammen i en røremaskine med dejkroge.
  2. Pisk fløden til skum, og kom den i en sprøjtepose med stjernetylle.
  3. Læg lagkagen sammen.
  4. Læg en lagkagebund på et fad, stænk med lidt portvin, og top med vaniljecreme.
  5. Læg den anden bund over, og stænk med lidt portvin.
  6. Top med rabarberkompot, og sprøjt nu forsigtigt flødeskum på kagen i et pænt lag, så kagen får noget højde.
  7. Udrul marcipanen på et bord drysset med flormelis, så det passer i størrelsen til kagen.
  8. Læg forsigtigt marcipanovertrækket over kagen, og fold hjørnerne ind.
  9. Sprøjt/ dekorér kagen rundt i kanten.
  10. Pynt med sølvstøv og lys.