En gammeldags lagkage med bløde, hjemmebagte bunde, vaniljecreme og marcipan er altid en succes.
Af
Lone Kjær
— 12. maj 2021
En gammeldags lagkage er den perfekte dessert til en rigtig fødselsdagsmiddag. Klinke i porcelæn privateje, lysestage fra keramiker Viki Weiland, kagetallerkener fra Royal Copenhagen, Bernadotte kagegafler fra Georg Jensen og Regina-glas fra Holmegaard.
Den bedste fødselsdagsmiddag afsluttes med en overdådig hjemmelavet lagkage. Har du ikke rabarber i fryseren, så fås de i velassorterede supermarkeder på frost. Alternativt kan du bruge hindbær i stedet.
Det skal du bruge:
Sukkerbrødsbunde
4 store æg
120 g sukker
60 g hvedemel
60 g kartoffelmel
½ tsk. bagepulver
Lidt sukker til drys
Vaniljecreme
Korn af 1 stang vanilje
50 g sukker
2 spsk. majsstivelse
4 dl sødmælk
4 æggeblommer
Rababerkompot
200 g rensede snittede
rabarber
50 g sukker
Overtræksmarcipan
200 g marcipan
100 g flormelis
25 g glukosesirup
¾ liter piskefløde
1 dl portvin
Sølvdrys og lagkagelys til pynt
Sådan gør du:
Sukkerbrødsbunde
Tænd ovnen på 180°.
Pisk æg og sukker hvidt og skummende, ca. 10 min.
Bland hvedemel med kartoffelmel og bagepulver, og sigt det i æggemassen.
Fold forsigtigt med en dejskraber, til melet er fordelt. Det er vigtigt, at det foregår forsigtigt, så luften i æggemassen bibeholdes.
Fordel dejen i et ildfast fad på ca. 20 x 30 cm, og bag bunden i ca. 15 min., til den er gylden i overfladen.
Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker, og lad den ligge lidt.
Træk derefter forsigtigt papiret af bunden, og skær den forsigtigt igennem, så du har to bunde.
Vaniljecreme
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i lidt af sukkeret.
Kom vaniljesukker, resten af sukkeret, majsstivelse, mælk og æggeblommer i en gryde, og varm op ved jævn varme.
Pisk i cremen, indtil den tykner.
Hæld cremen i en skål, og dæk med husholdningsfilm.
Afkøl cremen.
Rababerkompot
Kom rabarberne i en gryde med sukker.
Kog i ca. 10 min.
Tag gryden af varmen, og blend rabarberkompotten.
Afkøl kompotten.
Overtræksmarcipan
Ælt ingredienserne til marcipanovertrækket sammen i en røremaskine med dejkroge.
Pisk fløden til skum, og kom den i en sprøjtepose med stjernetylle.
Læg lagkagen sammen.
Læg en lagkagebund på et fad, stænk med lidt portvin, og top med vaniljecreme.
Læg den anden bund over, og stænk med lidt portvin.
Top med rabarberkompot, og sprøjt nu forsigtigt flødeskum på kagen i et pænt lag, så kagen får noget højde.
Udrul marcipanen på et bord drysset med flormelis, så det passer i størrelsen til kagen.
Læg forsigtigt marcipanovertrækket over kagen, og fold hjørnerne ind.