Chokoladebar med karamel og cremefraiche

En lækker smagsbombe af en chokoladebar, som får vores tænder til at løbe i vand.

Madekspertens chokoladebar

Desserten består af knasende kiks, blød karamel og chokolade. Tilbered gerne kagen dagen i forvejen. Keramiktallerkener fra Vildersbøll, bestik privateje.

© Tia Borgsmidt

Chokoladebar med karamel og cremefraiche

1 kage, ca. 18 stk.

Sød, salt og skøn kombination af knasende kiks, blød karamel og chokolade. Kagen er uimodståelig og virkelig intens, så vi anbefaler, at den serveres i mindre stykker.

For at karamellen får den helt rigtige konsistens, skal du bruge et sukkertermometer. Kagen bliver i øvrigt bedst, hvis den tilberedes dagen før, den skal serveres.

Det skal du bruge

Bund

  • 175 g digestivekiks
  • 100 g smør

Karamel

  • 75 g smør
  • 200 g sukker
  • 1½ dl piskefløde
  • ¾ dl lys sirup
  • 50 g saltede, blandede nødder

Chokoladeganache

  • 150 g mørk chokolade
  • ¾ dl piskefløde
  • Flagesalt
  • 4 spsk. cremefraiche, 18 %

Sådan gør du

  1. Blend digestivekiks helt fint, og kom dem i en skål. Smelt smørret, og bland med kiks. Pres massen ned i en form foret med bagepapir, ca. 15 x 15 cm, og sæt på køl.
  2. Smelt smørret i en gryde. Tilsæt dernæst sukker, piskefløde og sirup, og kog uden låg i 30-45 min. til en lysebrun karamel. Kogetiden varierer afhængigt af grydens størrelse og temperaturen. Karamellen er klar, når sukkertermome-teret viser 122°. Rør lidt i karamellen indimellem.
  3. Lad karamellen afkøle et par minutter, inden den hældes over kiksebunden. Drys med nødder, og stil på køl et par timer.
  4. Hak chokoladen, og kom den i en skål. Bring fløden i kog, og hæld den over chokoladen. Rør, til chokoladen er smeltet. Varm den evt. svagt op, hvis den ikke smelter. Rør til en ensartet ganache, og fordel den over karamellen. Stil kagen i køleskabet til næste dag.
  5. Skær kagen i mindre stykker, og servér med et drys flagesalt og en skefuld cremefraiche.