© Lars Ranek

Cherry pie

Gå på kirsebærrov, og brug høsten til fyld i den klassiske kirsebærtærte.

Agent Cooper fra den efterhånden klassiske tv-serie Twin Peaks var vild med den. Og det bliver du også, for kirsebærtærten er god – på alle tidspunkter af døgnet!

Mørdej:
hvedemel 400 g og lidt til bordet
æg 1 stk.
æggeblomme 1 stk.
salt ½ tsk., fint
sukker 150 g
vanilje ½ stang, kornene herfra
smør 150 g, blødt
æggeblomme 1 stk., rørt med lidt vand til pensling af tærten

Kirsebærsyltetøj til fyld:
modne kirsebær 1 kg, udstenede
sukker 800 g
vand 1 dl
vanilje 1 stang
ribssaft 150 g

Skyl kirsebærrene grundigt, udsten dem, og kom dem i en skål.

Bring sukker, vand, de udskrabede vaniljekorn og vaniljestangen i kog i en tykbundet gryde – ikke af aluminium, da det ikke kan tåle frugtsyren. Lad sukkerlagen koge ved middelvarme i 8 minutter.
Skum overfladen for eventuelle urenheder.

Tilsæt de udstenede kirsebær og ribssaft, og lad blandingen koge videre, indtil konsistensen er fast. Fjern vaniljestangen, og stil til side.

Nu skal du lave dejen. Hæld melet i en stor skål, og lav en fordybning i midten. Kom æg, en æggeblomme, salt, sukker og vaniljekorn i fordybningen sammen med det bløde smør.

Ælt det hele hurtigt sammen med hænderne til en kugle, tryk den lidt flad, og kom den i en frysepose på køl i 1 time.

Forvarm ovnen til 225°. Smør en tærteform (ca. 24 cm) med lidt smør. Rul 2/3 af mørdejen ud, beklæd formen med dejen, og skær overflødig dej af langs kanten.

Fordel kirsebærsyltetøjet i formen.

Rul resten af mørdejen ud, og lav strimler af den med en klejnespore. Læg dem nu i et gittermønster over marmeladefyldet.

Pensl strimlerne med æggeblomme-vandblandingen, og bag tærten i midten af ovnen i ca. 40 minutter.

Lad tærten køle helt af, før den spises – evt. med en skefuld is til.