Bollerne laves over to omgange – men resultatet er det lækreste hjemmebag.
Af
Lone Kjær
— 31. oktober 2021
Koldhævet græskarboller
Græskar kogt til mos giver masser af fugtighed til brøddej. Dejen hæver koldt natten over, og resultatet er de lækreste hjemmebagte, sprøde græskarboller.
Undgå at skærmen slukker
Ingredienser
2
stk.
60
g
græskarkød uden kerner og skræl
¼
dl
vand
½
dl
koldt vand
2
g
gær
½
spsk.
olivenolie
¼
spsk.
salt
¼
spsk.
flydende honning
20
g
havregryn
20
g
grahamsspeltmel
80
g
hvedemel
æg til pensling
græskarkerner til pynt
Sådan gør du
Dag 1
Skær græskarkødet i tern. Kom græskarkød og ½ dl vand i en gryde, og kog i 10 min. ved svag varme.
Tag gryden af varmen, og mos med en gaffel. Afkøl mosen. Er den meget vandig, hældes lidt af væden fra.
Hæld koldt vand i en skål, og opløs gæren heri.
Tilsæt den afkølede græskarmos, olivenolie, salt og honning. Rør det hele godt sammen.
Tilsæt nu havregryn og groft mel, og rør dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen.
Rør godt og længe i dejen. Den skal være klistret og have konsistens som en tyk grød. Mængden af mel afhænger lidt af, hvor “våd” græskarmosen er.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil dejen i køleskabet til næste dag – minimum 10 timer.
Dag 2
Tænd ovnen på 225° varmluft.
Lad en bageplade blive i ovnen.
Dyp en stor ske i koldt vand, og form dejen skødesløst til boller med skeen.
Læg bollerne på et stykke bagepapir, og lad dem efterhæve, til ovnen er varm.
Pensl forsigtigt med sammenpisket æg, og drys med græskarkerner.
Løft forsigtigt boller og bagepapir over på den varme bageplade, og bag bollerne i 15-20 min., til de er sprøde.