© istockphoto

Guide: Servér de rigtige bobler nytårsaften

Champagne er for mange synonym med nytår. Men det er ikke ligegyldigt, hvad du hælder i glasset – og så er der stor forskel på hvad, du skal drikke til det søde og det salte. Læs med og få gode råd.

Traditionen tro skåles nytåret ind med et glas bobler, men hvilken skal du servere i løbet af aftenen? Læs med og få gode råd – for nej, du kan ikke bruge samme champagne til både nytårstalen og til kransekagen ved midnat. Og så er bobler i glasset langt fra lig med champagne.

Der er nemlig kun tale om ægte champagne, hvis vinen lever op til en række krav. For det første er det kun champagne, hvis druerne kommer fra Champagne-distriktet i Frankrig. Ellers er det mousserende vin. Derudover er der krav til druetyperne og fremstillingsmetoden.

Mulighederne er mange og førstevalget til nytår er ofte champagne, men blandt de mere prisvenlige alternativer kan du med fordel se efter vine som eksempelvis Crémant, Cava, Spumante eller Prosecco.

champagne
© Pixabay

Ægte champagne

Ægte champagne skal være fremstillet efter den traditionelle metode, hvor boblerne dannes ved en såkaldt dobbeltgæring. Først gærer vinen normalt på fade, men når gæringen er halvvejs, hældes den på flaske, og der tilsættes lidt sukker og vingær. Det får vinen til at gære under tryk og danner kulsyre.

Derudover skal druerne høstes med håndkraft, og der anvendes fortrinsvis pinot noir, pinot meunier og chardonnay.

Gode alternativer

Crement kommer fra Alsace i Frankrig og fremstilles som champagne – det vil sige af druer høstet med håndkraft og med dobbeltgæring. Der må kun anvendes riesling, pinot noir, pinot blanc, pinot gris, auxerrois og chardonnay.

Cava fremstilles i den spanske region Catalonien og fås enten som hvid eller rosé. De mest almindelige druer er macabeu, parellada og xarello. 95% af produktionen foregår i Penedès-området.

Spumante dækker alle former for mousserende italienske vine for eksemepel Asti, Lambusco, Moscato og Prosecco. Sprumante fås i et hav af variationer lige fra sød til tør og fremstilles af forskellige druer fra region til region.

Champagneskåle
© Cottonbro Studio

Tør eller sød

Det er vigtigt at boblerne passer til det, de bliver serveret til. Vælg en tør champagne – betegnet Brut – til nytårstalen. Den kan drikkes for sig selv, men passer også godt med de typisk salte eller miniralske appetizers.

Når kransekagen kommer på bordet ved midnat, er det vigtigt, at du serverer søde bobler til – kig efter betegnelsen Demi Sec eller Sec. Serverer du den samme tørre champagne som tidligere, så vil dine gæster rynker på næsen over, at champagnen smager surt sammen med den søde kage.

Er du i tvivl, så spørg din vinhandler til råds. De fleste større supermarkeder har også en vinafdeling med kompetente medarbejdere, der gerne hjælper dig på vej. Der venter mange gode oplevelser, uanset om du vælger den ægte champagne eller bobler fra et andet område, så længe du sørger for at afstemme boblerne med det, der ligger på tallerkenen.

LÆS OGSÅ