Den store champagneguide - til alt andet end kransekagen!

Skal boblerne være til kransekagen, så vælg de søde udgaver: Demi-doux eller Doux. Her er det Brut, Brut Nature, Non Dosage, Brut Total - bobler til den elegante velkomst, forretterne og selvfølgelig de skønne skaldyr!

Champagnerne er bedømt af exam. sommelier Chanet Deleuran, og kvaliteten bedømmes i forhold til pris med hjerter fra 1-6.

### ♥♥♥ ### Canard Duchene Nature Brut, økologisk, Frankrig, Julepris 189 kr. (normalpris 299 kr.) Kvickly/Super- Brugsen/Dagli’Brugsen Enkel i duften med en lille citrus-lime-note. I smagen er den tør med grønne æbler, noget friskt græs og støvet flint. Den vil fungere fint som en indbydende partystarter, men kan også klæde en tallerken fyldt med østers. Den er frisk, stringent og tør i glasset, men kvitterer med en lidt kort eftersmag.

###
♥♥♥♥♥

2006 Bonnaire, Champagne Vintage, Cramant GC Domaine, Frankrig, 400 kr. Erik Sørensen Vin

Blanc de blanc - og så er der tale om en Champagne på Chardonnaydruen. I duften er der letstødte gule pærer i næsen, nødder og tør efterårsskovbund. Den har herlig syre, er cremet og elegant med en dejlig lang eftersmag. God balance. Drik den til søde skaldyr som hummer og krabbe, eller fed laks - ristet eller dampet.

### ♥♥♥♥♥ ### Klassisk favorit og kvalitet! Bollinger Champagne Special Cuvée, Frankrig, 330 kr. v/12 fl. Philipson Wine Agent 007’s favoritchampagne – mineralsk, fyldig, stabil Den er gavmild med modne og grønne æbler, tørret hø, nyristet brød, nødder og en fin stringent frugtsyre. Den har en lang og nuanceret eftersmag. Fast i kødet og med en herlig intensitet, James Bond har bare god smag!

### ♥♥♥♥♥ ### 2010 Deutz Brut Vintage AOP, Champagne, Frankrig, 490 kr. H.J.Hansen. Fornemt aromabillede med elegant lime, mirabeller, gule blommer, appelsin, grape, pærer, ferskner, mandler og ristede hasselnødder. Den er dejlig cremet, har en tydelig mineralitet og en lang eftersmag. Den er lys, ren, frisk, elegant og i god balance. Drik den til skaldyr, som elegant aperitif, til forretter med fisk med noget citrus.

### ♥♥♥♥ ### Cava Brut Reserva Sumarroca, økologisk, Spanien, 60 kr. v/12 fl. Philipson Wine Det spanske svar på fransk Champagne hedder Cava. Sumarocca her har bløde, skønne bobler, og en duft af sprøde, grønne æbler, pærer, spanske mandler og smør- ristet brød, noter der også findes i mange væsentligt dyrere Champagner. Økologisk vin kan måske mindske tømmermænd – prøv det!

### ♥♥♥♥♥ ### Crémant de Bourgogne Bailly-Lapierre Pinot Noir Brut, Frankrig, 90 kr. v/12 fl. Philipson Wine Duft- og smagaromaer af røde og grønne æbler, appelsin og et krydret svirp i eftersmagen. Syren er behagelig og moussen ligeså. Den er saftig med en flot mineralitet og dejlig længde til prisen! Anvendelig fra velkomst til forretter, lyse fisk og skaldyr – både de magre og de fede. Nem.

### ♥♥♥♥ ### Cleto Chiarli Rosé Brut deNoir, Lambrusco Spumante, Italien, 130 kr. Erik Sørensen Vin Lys og orangepink giver den minder om sommerens terrasse, og den dufter da også af hindbær, jordbær og violer. Det er en mild og ok struktureret italiensk boblevin, der har sin egen inviterende sydlandske charme. Drik den til velkomst eller til forretterne.