Trend: Fotokunst peaker i Danmark

I USA har fotokunst hittet længe. Nu har vi i Danmark også fået øjnene op for denne trendy kunstart.

The Infinite Lake

© Astrid Kruse Jensen

Dansk fotokunst peaker i disse år

En lang række danske kunstnere arbejder med fotografi – ligesom både kunsthaller, museer og gallerier i stigende omfang lægger vægge til fotokunsten.

I denne artikel har vi oplistet en række institutioner, hvor du kan opleve og erhverve fremragende fotobaseret kunst.

Light Break Wave Length

© Nicolai Howalt

Kunstneriske medier i de danske gallerier

Siden årtusindskiftet har fotografi som kunstart vundet stadig mere frem som et kunstnerisk medie på højde med de velkendte medier maleri, grafik og skulptur. Danskerne har været relativt sene til at anerkende fotografi, men nu rykker de på det. I dag kan man finde fotokunst i de bedste gallerier i Danmark, ligesom mange fotobaserede værker er blevet indlemmet i kunstmuseernes samlinger.

I lande som Tyskland, Sverige, Finland og USA tog man hul på fotokunsten årtier før os. Når mange mennesker herhjemme har tøvet så længe over for fotografi som kunstart, hænger det nok sammen med dette medies natur: at man kan multiplicere et fotografi uendeligt, mens et maleri kun findes i ét eksemplar.

Men som med grafik opererer man også, når det gælder fotografi, med editioner. Typisk ligger fotografiske kunstværker i en edition på 5. Ved køb modtager man et certifikat for dets ægthed med oplysning om nummeret i rækken. Det dyreste fotografi til dato er den tyske kunstner Andreas Gurskys (f. 1955) 190 x 360 cm store Rhein II fra 1999, som blev solgt på en auktion i 2011 for små 30 mio. kr. Den amerikanske kunstner Cindy Sherman (f. 1952) følger i hælene på ham med sine iscenesatte fotografier.

Devil's Bridge #8

© Ebbe Stub Wittrup/Martin Asbæk Gallery

Fotografisk kunst for alle

Men fotografi behøver ikke at koste en bondegård. Dog følger fotografi ofte priserne på malerier, når det præsteres af ypperlige danske fotokunstnere som Per Bak Jensen, Krass Clement, Trine Søndergaard, Astrid Kruse Jensen, Henrik Saxgren, Janne Klerk, Kirsten Klein, Ebbe Stub Wittrup m.fl. Disse kunstnere er i topklasse og repræsenteres af en række gallerier, hvor man kan opleve deres kunst.

Der er flere firmaer, som har specialiseret sig i plakater og reproduktioner af ikoniske kunstfotografier. Det nystartede Nordi Art tilbyder abonnementer på fotografier, hvor man samtidig kan støtte velgørende formål. Men for mindre beløb kan man få sin hunger efter fotografisk kunst stillet ved at købe plakater eller udvalgte fotobøger af kendte kunstfotografer og nyde deres værker i mindre format.

I Ekely, Istedgade 51C, kan man købe fotografier for menneskepenge, selvom de er skabt af kendte fotokunstnere som Erik Steffensen, Annika von Hausswolff, Per Bak Jensen m.fl. – det skyldes, at de ligger i større editioner.

Tørresnor

© Per Bak Jensen

Kunstinstitutioner med fotokunst i København

Hovedstaden har oplagt flest kunstinstitutioner med fotokunst. Her kan man med fordel henvende sig hos Galleri Bo Bjerggaard på Flæsketorvet 85, som repræsenterer flere fremragende fotokunstnere, først og fremmest nævnte Per Bak Jensen, dansk fotokunsts nestor og den første fotograf, som blev optaget på Kunstakademiet. Siden har han undervist i flere årtier ved samme institution og har en kongerække af udstillinger og fotobøger bag sig.

Derudover fotografen og grafikeren Erik Steffensen og fra udlandet bl.a. østrigske Eva Schlegel. Også Martin Asbæk Gallery i Bredgade 23 repræsenterer mange excellente fotokunstnere, heriblandt Astrid Kruse Jensen, Trine Søndergaard, Ebbe Stub Wittrup, Nicolai Howalt, foto- og videokunstneren Eva Koch samt Adam Jeppesen.

Banja Rathnov Galleri & Kunsthandel i Studiestræde 14 har et samarbejde med fotografen Krass Clement, mens Galleri Kant, St. Kongensgade 3, gården, repræsenterer Susanne Wellm og Torben Eskerod. Galleriet Andersen's Contemporary i Amaliegade repræsenterer bl.a. fotokunstner Absalon Kirkeby. Galerie MøllerWitt i Bredgade 62 har i mange år samarbejdet med fotokunstner Jesper Rasmussen.

Hos Galleri Tom Christoffersen, Skindergade 5, kan man opleve værker af den unge fotokunstner Thomas Bangsted, der bor og arbejder i USA. Fotografisk Center i Staldgade 16 byder på en guldgrube af oplevelser inden for den fotografiske genre. Denne fine, offentligt støttede kunsthal har en række særudstillinger hvert år. Derudover er der Det Nationale Fotomuseum i Det Kgl. Bibliotek i Den Sorte Diamants underetage, som viser få, men ypperlige fotoudstillinger i løbet af et år.

I min faders hus er der mange rum

© Trine Søndergaard

Kunstinstitutioner med fotokunst i Århus

I Aarhus holder Galleri Image den fotografiske fane højt. Denne ikkekommercielle kunsthal for fotokunst, som ligger i Vestergade 29, har eksisteret siden 1977. Her vises 6-8 udstillinger om året. Men også ARoS har med jævne mellemrum udstillinger med fotobaseret kunst.

Det gælder for alle kunstmuseer og -haller i Danmark, at de undertiden viser udstillinger med fotokunst. Fx kan man for tiden opleve Henrik Saxgrens værker på udstillingen Fra Tønder til Thule på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

Der er ingen ende på fotokunsten, som er i så stærk vækst i disse år