Nordlys
© Getty Images

Her kan du se nordlys i Danmark i 2023

Du behøver ikke booke en ferie til Finland for at opleve det spektakulære nordlys. For når sol, måne og stjerner går op i en højere enhed, har du faktisk mulighed for at opleve det lige her i lille Danmark. Vi guider til, hvordan du bedst oplever nordlys i Danmark her.

Det står højt på manges liste at opleve de dansende farver på nattehimlen. Men ofte hænger drømmen sammen med en rejse til polarcirklen for at kunne opleve det exceptionelle nordlys – også kaldt 'Aurora Borealis'.

Det sker dog, at de farvede himmelgardiner strækker sig langt længere sydpå, så er du heldig – og står himlen helt korrekt – kan du faktisk opleve det unikke syn herhjemme i Danmark.

I foråret 2023 var de højere magter (i dette tilfælde: solen) med os, hvilket fik tusindvis af danskere op af sofaen og ud i mørket – og mange var heldige at opleve det smukke lys.

Og de gode chancer for nordlys kommer der flere af. Vi giver en forklaring herunder og deler ud af de bedste tips til at opleve nordlys i Danmark.

Nordlys
© Getty Images

Hvad er Nordlys?

Nordlys er et af de mest spektakulære naturfænomener, vi har på jorden, og i gamle dage koblede man det sammen med guderne og højere magter.

I dag ved man dog, at de højere magter i nordlysets tilfælde er solen og vejret. Og nu bliver det teknisk – beklager.

Solen sender hele tiden elektrisk ladede partikler ud i rummet, som kaldes solvinden. Når solvinden rammer og forstyrrer Jordens magnetfelt – hvor elektroner og ioner støder sammen med atomer og molekyler – skifter atomerne energitilstand og udsender energi i form af lys; nordlys.

Nordlysets styrke afhænger af solens aktivitet – altså hvor store udbrud af partikler, den sender afsted. Partiklerne søger mod Jordens magnetiske poler (Nord- og Sydpolen), og derfor er der størst sandsynlighed for at opleve lysfænomenet her, hvor det ved Nordpolen kaldes nordlys, mens det ved Sydpolen kaldes sydlys – og fælles kaldes det polarlys.

Når vi en sjælden gang imellem oplever de bølgende farver her i Danmark, er det fordi, solen har udsendt en særligt stor mængde partikler afsted – en såkaldt solstorm, hvor solvinden er så kraftig, at nordlyset når helt ned på vores breddegrader.

Dog kræver det samtidig, at vejret herhjemme også skal være med os. For selvom solvinden er kraftig nok til, at vi kan opleve nordlys herhjemme, hjælper det ikke noget, hvis nattehimlen er dækket til med skyer.

Nordlys
© Getty Images

Hvornår kan man se nordlys i Danmark?

For at du kan opleve nordlys i Danmark, kræver det en særligt kraftig solstorm og en skyfri nattehimlen. Men disse faktorer kan være svære at forudsige, og det er derfor først på selve dagen – ofte endda først i løbet af aftenen – at man for alvor kan vurdere chancerne for, at alt går op i en højere enhed.

Der er dog parametre, der gør, at du netop nu og de kommende år har større chance for at opleve nordlyset her i Danmark end sædvanligt.

Solens aktivitet ændrer sig gennem en cyklus på omkring 11 år, hvor aktiviteten bliver kraftigere og kraftigere for derefter at mindskes igen. Og netop nu befinder vi os omkring et maksimum for solens aktivitet, hvilket betyder, at solen sender større og kraftigere solstorme afsted.

Ifølge cyklussen står solen til at nå sit maksimum i år 2025, og det betyder, at i år og de kommende år vil give bedre chancer for nordlys i Danmark.

Udover solens aktivitet har Jordens hældning også en betydning for dine chancer for at opleve nordlys i Danmark, og faktisk har vi to “nordlys-sæsoner”, hvor mulighederne er særligt gode: forårsjævndøgn og efterårsjævndøgn. Du skal altså være ekstra klar til at drage ud i mørket omkring marts og april og igen til september og oktober.

Oveni solens kraft og Jordens hældning skal det naturligvis også være mørkt, for at du kan se nordlys. Derfor er det næsten umuligt at se nordlys om sommeren, mens vintermørket giver de bedste forudsætninger for at kunne se nordlyset.

Derudover spiller månen også en rolle, da fuldmåne kan lyse natten så meget op, at det kan spolere dine chancer for at se nordlysets farver. Chancerne er derfor allerbedst omkring nymåne.

Hvor kan man se nordlys i Danmark?

Ligesom fuldmånens lys kan spolere dine nordlys-chancer, kan alt andet lys også. Derfor skal du tage ud af byen og væk fra gadelamperne, når du skal på jagt efter det fantastiske nordlys.

Det bedste, du kan gøre, er at tage nordpå, ud til en kyst og væk fra byernes lysforurening. Her har du frit udsyn mod nord, hvor du – hvis det kommer – vil kunne se nordlyset forholdsvis lavt på horisonten.

Gode områder er eksempelvis nordvendte strande eller kyststrækninger i Nordjylland, på Djursland, ved Nordsjælland, Røsnæs eller Sjællands Odde.

Du kan også søge ud i mørket til områder langt fra byens lys og finde et højt punkt, hvor du igen har frit udsyn mod den nordlige horisont, men jo længere nordpå, desto bedre.

LÆS OGSÅ om det mørkeste sted i Danmark, der både er oplagt til nordlys og stjernekiggerne.

Nordlys
© Getty Images

7 gode råd, hvis du vil opleve nordlys i Danmark

  1. Tjek rum-vejrsudsigten og se, om der er gode chancer for nordlys (tjek Kp-niveauet, der gerne skal være 5 eller højere).
  2. Tjek den almindelige vejrudsigt – der gerne skal vise skyfri himmel.
  3. Kig på, hvor månen er i sin cyklus – fuldmåne kan lyse så meget, at du ikke kan se nordlyset.
  4. Pak godt med varmt tøj, så du kan holde varmen udenfor i længere tid.
  5. Find kameraet frem. Kameralinsen (selv den i telefonen) er bedre til at spotte det diffuse lys end vores egne øjne.
  6. Tag ud af byen, væk fra byens lys og et sted hen, hvor du har frit udsyn mod nord (eksempelvis ved en nordvendt strand).
  7. Væbn dig med tålmodighed – det kan tage lang tid, før det lykkes, og det er ikke hver gang, det gør.

LÆS OGSÅ hvordan du bedst tager billeder af nordlyset.

Nordlys i Danmark

Billedet her er taget af danske Johny Kristensen herhjemme i Danmark.

© Getty Images

Er der nordlys i Danmark i dag?

Er du blevet inspireret til at kaste dig ud i jagten på det utrolige lys, er der forskellige måder, hvorpå du kan holde dig opdateret om dagens chancer er for nordlys.

I denne Facebook-gruppe bliver der sendt nordlys-varsler ud, når vejret og solen giver mulighed for nordlys i Danmark.

Ellers kan du bruge denne Aurora app, der giver dig notifikationer, når der er gode chancer for nordlys (eller sydlys) lige netop der, hvor du befinder dig. Er du på vinterferie tæt på polarcirklen, kan du altså regne med hyppigere notifikationer, mens du har mulighed for at få beskeder omkring sydlys, hvis du rejser rundt i New Zealand.

Tilbage er der bare at pakke godt med varmt tøj og tage ud i mørket – god fornøjelse!

LÆS OGSÅ om de 10 bedste hoteller i udlandet, hvor du kan opleve nordlys.