11 danske arkitekturperler du skal besøge

Vi inspirerer dig her til at tage en tur ud i det danske land og se noget af den arkitektur, som Danmark virkelig kan være stolt af.

Fjordenhus i Vejle
© Pernille Greve

Fjordenhus, Vejle

Fjordenhus, som ligger på havnen i Vejle, er den første bygning tegnet af kunstneren Olafur Eliasson samt arkitekterne på Studio Olafur Eliasson.

Bygningen er designet til at komplimentere den omkringliggende fjord, og det specialglaserede murværk reflekterer på fineste vis naturen i grønne og blå nuancer. Bygningen er særligt karakteriseret ved sine store buede åbninger og vinduespartier, som inviterer naturen og dagslyset indenfor.

Læs mere om Fjordenhus her.

Den Sorte Diamant
© Laura Stamer / Den Sorte Diamant

Den sorte Diamant, København

På Slotsholmen i København ligger Det Kongelige Bibliotek, som breder sig over tre forskellige bygninger.

Helt ud til vandet ligger Den Sorte Diamant, som er tegnet af den danske arkitektgruppe Schmidt Hammer Lassen Architects.

Den Sorte Diamant er formet som en skulpturel kube og klædt i skinnende sort granit. Som en kontrast til den bemærkelsesværdige bygnings ydre, er den indvendigt både lys, venlig og organisk.

Utzon-Center
© Rasmus Hjortshøj / Utzon Center

Utzon Center, Aalborg

Den verdenskendte arkitekt, Jørn Utzon, har sammen med sin søn, Kim Utzon, skabt Utzon Center i Aalborg, som samler arkitektur, design, kunst, udstillinger, konferencer, møder og kulinariske oplevelser under samme tag.

Den unikke bygning ligger på Aalborg Havnefront, og er bygget op omkring en gård i midten. Rundt om gården løber en glasgang, som giver adgang til alle centrets afdelinger og samtidig sørger for at skabe læ i gården.

Operaen i København
© Christian Als / Det Kongelige Teater

Operaen, København

Det Kongelige Teater råder i dag over tre forskellige bygninger, herunder Den Kongelige Opera i København, også kendt som Operaen.

Operaen er med sine over 41.000 kvadratmeter og 1.000 rum en af landets største bygninger, som Henning Larsen Architects har tegnet.

Bygningen kombinerer grafiske linjer med organiske former på en gennemtænkt måde, og der er fokus på hver en detalje. Også indvendigt imponerer bygningen en, fra man træder indenfor, hvor foyeren blandt andet er udsmykket af en lang række danske kunstnere såsom Olafur Eliasson, Per Arnoldi og Per Kirkeby.

Storebæltsbroen
© Dissing+Weitling

Storebæltsbroen, Sjælland/Fyn

Den populære Storebæltsbro åbnede for første gang for biloverkørsel i 1998 og har siden da gjort det lettere for både danskere og turister at bevæge sig rundt i hele landet.

Bag det enorme projekt står arkitektfirmaet Dissing+Weitling samt landskabsarkitekt Jørgen Vesterholt, som fik til opgave at skabe en simpel bygningsstruktur, som harmonerede med landskabet. Storebæltsbroen er en af verdens største bro- og tunnelkonstruktioner, og med dens bløde former og neutrale farver passer den perfekt ind i den omkringliggende natur.

Så næste gang du tager turen over broen, så giv dig tid til at nyde arkitekturen.

Hotel Bella Sky Copenhagen
© AC Hotel Bella Sky Copenhagen

Bella Sky Hotel, København

Udover at være et af de største hoteller i Skandinavien, så imponerer Bella Sky Hotel i Ørestad også med sin ekstraordinære arkitektur.

Det 4-stjernede hotel består af to høje tårne, som dramatisk læner sig i hver sin retning - faktisk så meget, at hotellet er skævere end det skæve tårn i Pisa.

Den store bygning, som er tegnet af det danske arkitektfirma 3XN, ser nærmest kunstnerisk ud med de blå trekanter, som bryder den hvide baggrund og lader bygningen skille sig ud fra det omgivende landskab.

Great Northern golfbane
© Great Northern
Great Northern golfbane
© Great Northern

Great Northern, Fyn

Midt i den grønne, fynske natur ligger Great Northern, som kombinerer golf- og spafaciliteter med et luksuriøst hotel.

Her venter dig en oplevelse udover det sædvanlige. Det eksklusive golfparadis er nemlig placeret i naturskønne omgivelser, hvor nordisk design møder nordisk natur. Golfbanen er designet af det verdenskendte designfirma Nicklaus Design, som i den grad har haft øje for både detaljen og kvaliteten.

Hotel- og spabygningerne glider diskret og nærmest ubemærket ind i golflandskabet og den omkringliggende natur.

LEGO House
© LEGO
LEGO House
© BIG

LEGO House, Billund

Den kendte danske arkitekt, Bjarke Ingels, og hans arkitektfirma, BIG, har leget med LEGO-klodser i en lidt anden skala, end hvad de fleste er vant til. De har nemlig tegnet LEGO House, der fungerer som et samlingspunkt i Billund.

Det karakteristiske hus fungerer som et offentligt oplevelsescenter, hvor unge som gamle kan lade sig inspirere af LEGO-klodsens mange muligheder for leg og læring.

Ovenfra ligner huset med sine firkantede former og farverige tag et vaske ægte LEGO-hus, mens det set fra jordoverfladen er en afdæmpet hvid bygning, som står i kontrast til det flerfarvede interiør.

Du kan læse mere om stedet her.

Brohuset ved Hammershus
© Arkitema Architects
Brohuset ved Hammershus
© Arkitema Architects

Brohuset ved Hammerhus, Bornholm

Brohuset ved Hammershus på Bornholm er et besøgscenter, som kombinerer udsigtspunkt med café og udstillinger. Herfra kan man nemlig nyde udsigten til det historiske Hammershus - Nordeuropas største borgruin grundlagt helt tilbage i 1200-tallet.

Brohuset er tegnet af Arkitema Architects og arkitekt Christoffer Harlang, og de har særligt haft fokus på, at Brohuset ikke blev for dominerende i det markante og historiske område. Derfor har de blandt andet sørget for, at bygningens tag flugter med den bagvedliggende bakke, så bygningen ikke tager udsigten fra Hammershus.

Læs mere om Brohuset her.

Dokk1 Aarhus
© Jens Marcus Lindhe / Schmidt Hammer Lassen Architects

Dokk1, Aarhus

På en af de mest fremtrædende pladser i Aarhus ligger Dokk1, som huser både Borgerservice center, kontorlokaler, p-anlæg samt nye havnerum og offentlige pladser.

Både visuelt og praktisk forbinder den markante bygningen den historiske bymidte med de bynære havneområder, og den danner rammerne om et multikulturelt mødested samt et sted, hvor man kan udveksle viden og muligheder.

Bygningen er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects og skiller sig rent arkitektonisk ud med den mangekantet skive, der fungerer som taget på bygningen.

Skovtårnet
© EFFEKT / Camp Adventure / Rasmus Hjortshøj
Skovtårnet
© EFFEKT / Camp Adventure / Rasmus Hjortshøj

Skovtårnet, Rønnede

I Gisselfeld Klosters skove i Rønnede finder man en ganske særlig bygning. Her gemmer Skovtårnet sig nemlig. Et 45 meter højt udsigtstårn tegnet af EFFEKT Arkitekter.

Tårnet har udtryk som et timeglas og er tegnet til at skabe en unik naturoplevelse, samtidig med at det er tilpasset naturen og også bygget med omtanke for denne.

Bygningens hovedkonstruktion er lavet i vedligeholdelsesfrit cortenstål i en flot rødbrun farve, som passer godt ind i skoven, mens alt træ brugt til at bygge tårnet er PEFC-certificeret.

Læs mere om Skovtårnet her.