bornholm og hammershus har fået et nyt besøgscenter
© Arkitema Architects

Ny arkitektur ved Nordeuropas største borgruin

Se billederne: En af Danmarks populære turistdestinationer, Hammershus, har fået et nyt besøgscenter i international klasse.

Besøgscenter på Bornholm

Efter næsten fem års arbejde åbner et nyt besøgscenter torsdag 22. marts ved Hammershus på Bornholm. Centeret er tegner af Arkitema Architects og arkitekt Christoffer Harlang, som har skabt et besøgscenter, der på en gang er spektakulært i sit udtryk og diskret i sit aftryk på omgivelserne.

bornholm og hammershus har fået et nyt besøgscenter tegnet af architema architects
© Arkitema Architects

Diskret placering

– Det har været en utrolig spændende opgave, hvor vi har haft en bunden opgave og nogle meget klare linjer. Vi har valgt at tegne et center, hvor vi har brugt nogle eksklusive materialer, der passer til stedet, men samtidig fokuseret på at gøre det indbydende og nede på jorden. Det skal være et sted, hvor alle føler sig velkomne og hvor arkitekturen er til at forstå, fortæller senior partner i Arkitema, Poul Schülein.

bornholm og hammershus besøgscenter café
© Arkitema Architects

Hammershus: En historisk borg

Det var fra starten vigtigt for både bygherre og arkitekter, at besøgscenteret ikke blev dominerende i det markante og historiske område. Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin, blev grundlagt allerede i 1200-tallet og har spillet en markant rolle i Danmarkshistorien. Fx sad Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine Ulfeldt arresteret på Hammerhus i en periode.

Et af grebene, der er brugt, for at besøgscenteret ikke skal være for markant, er, at taget på besøgscenteret flugter med den bagvedliggende bakke. Det betyder, at centeret ikke tager udsigten fra Hammershus, når man ankommer til området, samtidig med at taget kan bruges som udkigspunkt.

bornholm og hammershus nyt besøgscenter med udsigt fra taget
© Arkitema Architects

Café og udstillinger

Besøgscenteret er placeret på en bakke umiddelbart overfor borgruinen Hammershus, og giver mulighed for at besøgende kan se borgruinen i læ og tørvejr og samtidig nyde en kop kaffe eller en frokost. Derudover er der mulighed for at lave skiftende udstillinger i besøgscenteret.

bornholm og hammershus besøgscenter udstillingslokale
© Arkitema Architects