Shanes juleverden
Shane Brox er en mand med succes. Ud over at være en elsket vært i børneprogrammet Shanes Verden på DR, står han også bag mere end 10 børnebøger.
Af
Anderledes og alligevel traditionel. Det er den følelse, man står med efter et julebesøg hos den populære børne-tv-vært, forfatter og kunstner Shane Brox. For hans verden er eventyrlig og helt anderledes end alt, hvad man ellers har oplevet. Men overalt finder man alligevel det velkendte.
Shanes Brox hjem bærer i den grad præg af, at en barnlig sjæl med en meget veludviklet æstetisk sans har stået for oppyntningen. På afstand ligner juletræet eksempelvis et hvilket som helst andet velpyntet et af slagsen. Men går man tæt på, viser det sig, at intet er, som det plejer. Stjernen er lavet af gamle æggebakker. På et par af grenene sidder badmintonbolde malet i lyserøde og lilla nuancer. Brugte yoghurtbøtter er blevet til julestads, og plastikkrus er forvandlet til kugler med nisser og kunstige, røde fluesvampe.
Jeg bliver hele tiden spurgt om, hvordan det kan være, at jeg kan lide at lege, klippe og klistre. Men jeg har ikke et godt svar. Jeg har været kreativ, fra jeg var barn, men en dag blev jeg voksen, fik et rigtigt og præstigefuldt job, hvor jeg rejste rundt for Levis og spottede, hvad der blev det næste smarte inden for jeans. Efter nogle år havde jeg mistet kontakten til min kreativitet, og for at finde den frem igen, gik jeg tilbage til udgangspunktet, fortæller Shane Brox.
Efter tiden hos Levis, hvor han blandt andet boede en årrække i Bruxelles, tog Shane Brox hjem til Danmark, hvor han i 2003 skrev en børnebog. I dag har han skrevet mere end 10 bøger for børn, men er for alvor blevet kendt som vært i det populære børneprogram Shanes Verden, hvor han klipper, klistrer og skaber eventyruniverser sammen med børnene i studiet.
Jeg samler på alt, og det kræver frygtelig meget plads. Alt, hvad man ser i Shanes Verden, er mine ting, som jeg har samlet gennem flere år. Ting, jeg har købt for 10-20 år siden, kan lige pludselig finde sin plads. Hvert eneste år til jul går jeg eksempelvis på megashopping lige inden juleaften, hvor julepynten er sat ned med op til 70 procent, fortæller Shane Brox.
Selv er han vokset op i et hjem, hvor julen betød meget for familien. Min mor var rigtig god til at pynte op til jul, og julen betød virkelig meget i mit barndomshjem. Jeg har en masse traditioner med hjemmefra, når jeg pynter op hos mig selv. Hjemme hos min mor og far blev juletræet ikke pyntet før Lillejuleaften, når børnene var gået i seng. Jeg kan næsten blive forarget, når folk pynter juletræ i starten af december. Som barn var jeg aldrig med til at pynte træet, men følelsen af at vågne op til et smukt juletræ den 24. december var fantastisk og eventyrlig, det var et mirakel, og den oplevelse frarøver man jo børnene ved at gøre det til noget almindeligt, fortæller Shane Brox.
Jeg kan godt lide, at ting fortæller en historie, og jeg er enormt selektiv. Jeg kan købe en gammel nisse til en formue, hvis den har det rigtige udtryk, og jeg kan gå helt i selvsving, når jeg ser en flot gammel, kunstig rød fluesvamp. Jeg har ikke ret mange nye ting, og gamle ting siger mig bare mere. Jeg kan bruge en masse penge på noget gammelt, der er gået lidt i stykker, men bliver lidt nærig, når det gælder nyt design.

Shane Brox gør, ikke overraskende meget ud af gaveindpakningen. Han køber julepynt til under halv pris dagen før juleaften og bruger en del af det til at skabe eventyrlige julegaver. Maleriet over den gamle bænk har han selv malet, og den grønne gran under bænken er med til at samle synsindtrykket.

Der er dækket op til to på julebordet med sølvtøj og blandet antikt service. Den sjove udsmykning i midten er lavet til årets julekalender på DR. På Shane Brox private julebord gør den det ud for et konversationsstykke et begreb, der stammer fra 1700-tallet, hvor der var brug for noget at tale om, når man sad om bordet i mange timer. Bordet og stolene er antikke ligesom spejlet, der er købt i Bruxelles, hvor Shane Brox boede i en periode, da han arbejdede for det amerikanske modefirma Levis.

Vindueskarmen i gæsteværelset gemmer en af lejlighedens sjoveste udsmykninger. Den består af figurer, som Shane Brox synes er sjove, men ikke kunne drømme om at sætte ind i stuen så kan gæsterne få glæde af dem. Lampen er fra Ilva. Over stolen med de gamle ridestøvler hænger to rammer med blomstermotiver flettet af hår fra Shane Brox morfars gamle tanter et modelune, der var populært i 1800-tallet.

Shane Brox (f. 1968) Født i Canada, men flyttede til Norge som treårig med sin norske mor og danske far. Uddannet designer fra Kolding Kunsthåndværkerskole og blev derefter designer hos Levis. Boede i Sverige, Tyskland og Belgien, inden han flyttede tilbage til Danmark i 2001 og udgav sin første børnebog i 2003.

Stilen hos Shane Brox er patineret og personlig. Møblerne er antikke og over den kinesiske konsol har han opsat en udtryksfuld skulptur af gamle læderindbundne bøger. Den store plantegning på væggen har han selv malet.

På det smukke juletræ finder man både Shane Brox egne kreationer og julepynt, som hans mor har lavet. Tæppet er fundet på et loppemarked. Spejlet fra 1800-tallet købte han for 1500 kr., da han i sin tid studerede. Når han pynter træet, sørger han for, at farverne passer sammen, men ellers synes han, at det er sjovt at blande alt muligt.

Tableau sammensat af figurer fra kollektionen Royal Whites, hvor Shane Brox i samarbejde med Royal Copenhagen har udvalgt en række figurer samt en tekande og en flødekande, som derefter er blevet produceret i ensfarvet hvid, så de mange små detaljer fra model-lørens hånd står endnu tydeligere frem.

De små træfigurer ar Shane Brox designet for Royal Copenhagen som en nyhed i deres julekollektion. Figurerne går igen på et nyt kalenderlys, som han tilsvarende har designet for Royal Copenhagen.

I entreen bydes gæsterne velkommen af en imponerende og fantasifuld opsats med lys, gran, kogler og sølvglimtende kronhjorte. Fliserne på gulvet har Shane Brox fundet i Bruxelles, hvor nogle havde smidt dem ud. Han tog dem med til Danmark og fik dem lagt i entreen til håndværkerens store undren. Ved siden af spejlet står støvlerne parat, når hunden Jacob skal luftes i den nærliggende Kongens Have.