Gløgg
© Styling: Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt

Gløggekstrakt med alle julens krydderier

En hjemmelavet gløggekstrakt er ikke specielt krævende at lave, men den kræver en del ingredienser – især krydderier og spiritus. Til gengæld får du en stor portion og en fantastisk smag.

Hjemmelavet gløggekstrakt

Lav ekstrakten i god tid, så den får tid til at trække smag, og nyd den færdige gløgg i løbet af julemåneden. Af opskriften bliver der nok til 3 flasker a ca. 5 dl. Til den færdige gløgg skal du bruge 2 1⁄2 dl ekstrakt, 1 flaske rødvin samt rosiner, som har soppet i mørk rom, og smuttede mandler.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 flasker

  • 1⅓ vaniljestænger
  • 66 g rørsukker
  • 66 g brun farin
  • ½ tsk. revet muskatnød
  • 1⅓ tsk. hele nelliker
  • 1⅓ tsk. kardemommefrø
  • ½ tsk. sorte peberkorn
  • 2 kanelstænger
  • 3⅓ stjerneanis
  • 16 g frisk ingefær i skiver
  • 2½ dl appelsinjuice, friskpresset
  • 1⅓ økologiske appelsiner
  • ½ økologisk citron
  • ½ dl snaps
  • 2 dl mørk rom
  • 4½ dl portvin

Sådan gør du

  1. Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud.
  1. Rør vaniljekorn med rørsukker, og kom det i en gryde sammen med de tomme vaniljestænger, brun farin, krydderier, ingefær og appelsinjuice.
  1. Varm langsomt op til kogepunktet, og rør, til sukkeret er helt opløst.
  1. Tag gryden af varmen, og tilsæt appelsin og citron skåret i skiver samt snaps, rom og portvin.
  1. Hæld gløggekstrakten på et stort glas med låg, og lad det stå køligt i minimum 1 uge og gerne længere tid.
  1. Fordel ekstrakten på fine glas eller flasker, klar til at forære væk.
  1. Lad gerne krydderierne blive i ekstrakten, og filtrér den først, når gløggen skal laves.