Se familiens nordiske jul med stærke traditioner

Familiens jul er både ny og gammel med arvestykker og moderne detaljer.

katja falkenberg
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Hvid jul med enkel nordisk klang

I en ramme af træmøbler slår familien Falkenberg julen an med lyse toner i form af pynt i hvidt og guld. her er intet tilfældigt eller overflødigt, og derfor opstår en let og rolig stemning.

julepynt dekorationer adventskrans
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Adventskransen hos familien Falkenberg er ligesom indretningen i resten af huset fuld af poesi. Kogler og tørrede sommerblomster binder årstiderne sammen.

borddækning bestik opdækning julepynt
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Julebordet er dækket med nordisk elegance skabt af hvide porcelænstallerkener fra Lyngby Porcelæn, gyldent bestik fra Ilva og glas fra Broste Copenhagen, mikset med gran og grene fra naturen. Misteltenen er for familien et uundværligt element i julen, så den har fået plads på hver tallerken. Karaflerne, som Katja har arvet fra sin mormor, finder hvert år vej til julebordet. Portvinsglassene er fra Tine Antik i Holte, og hvert år køber parret et nyt, som dog for Katjas vedkommende bliver fyldt med nisseøl. Kransen og den krystalliserede pære er fra De fire Årstider, og velourbåndet er fra Jakodan.

spisestue spisebord stole spisestole
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Julemiddagen foregår i et lyst univers om et stort langbord af træ, lavet af snedker Gert Kjeldtoft, som er omkranset af de skulpturelle træstole In Between fra &tradition.

jul juletræ dekorationer pynt stue

Familien fælder altid deres eget juletræ, og hvert år ender det i diskussion om, hvor stort et træ de kan have. Flere gange har de måtte leje en trailer for at fragte det hjem, og et par gange er toppen endda blevet skåret af for at få plads. Guldæskerne fra Norman Copenhagen, som vogtes af familiens bassethund Esther, skaber et gyldent indslag i stuen. Julekuglerne på træet er fra Broste Copenhagen og et lille hvidt hjerte fra Finsdottir. Messinglampen i vindueskarmen er fra Karakter Copenhagen.

indkørsel have havelåge sne vinter jul
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

At være omgivet af natur var essentielt for parret, da de ledte efter hus. Den nyrenoverede villa ligger derfor i et naturskønt område.

Julen i den hvide villa

I den snedækkede have ligger en hvid murermestervilla, som nærmest går i ét med vinterlandskabet. Mens sneen daler udenfor, er der ild i pejsen indenfor. Her i den idylliske julestemning er det Katja Falkenberg, manden Lars og deres to børn, der byder indenfor i deres stilrene hjem i Holte.

hus villa vinter sne have terasse landskab
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Da familien efter nogle år i udlandet skulle flytte tilbage til Danmark, ledte de efter et sted med masser af plads og natur i baghaven. At de forelskede sig i netop huset her, er der en helt særlig og meget naturlig grund til.

– Min mand er fra Jylland, og et af hans største krav til vores kommende hus var, at det skulle være muligt at gå hele vejen rundt om det, og at man også skulle kunne høre fuglenes fløjten, når vinduerne var åbne. Det kan man heldigvis her, så vi var solgt, fortæller Katja.

stue sofa opholdsstue indretning
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Stuen er trukket i juletøjet, og på den stilrene daybed fra Menu står de sirligt indpakkede lyse gyldne gaver og skaber en forventningens stemning til jul. I sofaen fra Hay slænger familien sig, når gaverne skal pakkes op.

Selv faldt Katja for husets rammer og dets små hyggelige kroge. Hun nyder at sidde på trappen i haven, som nu er blevet hendes sted. Imidlertid har møblerne knap så stor betydning. Grundet Katjas arbejde som Brand Director i en designvirksomhed bliver de nemlig ofte skiftet ud. Derfor har de færreste af dem en egentlig værdi for hende. Således har hendes stil også skiftet meget over årene.

– Jeg startede som 15-årig med at afsyre mine egne møbler, og har eksperimenteret med alt fra en helt skrabet og stram indretning til at have huset fyldt med loppefund. Men jo ældre jeg er blevet, jo mere klassisk er min stil, og i dag sætter jeg utrolig stor pris på godt håndværk og solide klassikere.

stue sofa opholdsstue indretning
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Den store stue rummer både sofa- og kontorhjørne. Katja elsker at sidde ved skrivebordet og nyde udsigten fra vinduet, for det vigtigste for hende er, at møblerne er placeret, så de får det bedste frem i rummet. Skrivebordsstolen er Catch Chair fra &tradition, daybed'en er fra Menu, sofaen er fra Hay og sofabordet er fra Menu.

For Katja er julen lig med samvær med de nærmeste. Derfor har familien en lang række traditioner, som de vender tilbage til hvert eneste år. Således køber parret årligt et nyt portvinsglas fra den lokale marskandiser i Holte Midtpunkt, så de hver aften i december kan få sig et glas portvin.

jul julepynt dekorationer juledekorationer
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Serveringen af julegodter er der også tænkt over, og hvide lækkerier bliver serveret på et sort dekorativt marmorfad fra Menu.

– Selvom vi hvert år køber portvinsglas, er sandheden bare, at jeg har en skjult forkærlighed for nisseøl, så når min mand får portvin, får jeg et lille glas af det i stedet for. Og så spiser vi risengrød hver dag i december måned. Det stammer fra dengang, børnene var små og troede på nissen, som vi kaldte for Nissepok. Selvom børnene for længst har fundet ud af, han ikke findes, holder vi stadig fast i hans små drillerier, og min mand og jeg står gerne tidligere op for at rykke rundt på møblerne i stuen, eller fylde skoletaskerne op med kartofler, griner Katja og fortæller, at selvom parret hvert år har misteltenen hængende det samme sted i huset, har hun stadig til gode at få et kys under den.

køkken hvidt køkkenskabe indretning moduler

Når kalenderen siger december laver Katja alverdens søde sager i køkkenet, og familien nyder alt fra daddelkugler til æbleskiver, samt gløgg eller saftevand serveret i en kande fra Le Creuset.

Katja pynter op med elementer fra naturen, hvor grankogler, grene og kranse får plads rundt om i hjemmet og på bordet juleaften. Og så holder hun meget af, at mikse nyt med gammelt. Højtiden er nemlig for hende forbundet med nostalgi, så hun værner om historien bag hver eneste kugle på træet.

gaver julegaver pakker indpakning
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Katja pakker ind i alt fra gamle dameblade til nyt, skinnende guldpapir, og alle pakker får et silke- eller velourbånd om sig. Et fast element er også et lille julekort til alle.

Familien har en uskreven regel om, at jo tættere på juleaften de er, jo mere får børnene lov til at tage over. Således holder Katja det gerne pænt og klassisk i begyndelsen af måneden, men som december skrider frem, sniger børnene mere og mere pynt på træet og rundt om i krogene – derfor betyder det ikke alverden, at det ikke er koordineret til punkt og prikke.

jul julepynt dekorationer juledekorationer
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Træet skaffer familien på et julemarked helt ude på landet, hvor de selv fælder det. Selvom det er en hyggelig dag, ender den ofte i en smule kaos, da især Katja har en smule svært ved at begrænse sig.

gaver julegaver pakker indpakning

– Jeg forelsker mig altid i et juletræ, som er alt for stort, og selv om vi begge godt ved, at det nok ikke kan være derhjemme, er det flere gange endt med, at min mand har måtte køre tilbage for at leje en trailer, for så alligevel at skære en del af toppen af, når vi er kommet hjem med træet, siger Katja.

skrivebord kontor indretning skrivebordsstol
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

En skråvæg kan lave en begrænsning i en indretning, som Katja her har løst med en juleopstilling med dekorative og pyntede nøgne grene i en stor vase fra Lyngby Porcelæn.

Familien venter helt til juleaften med at lægge alle gaver under træet, og Katja pakker dem gerne ind i alt fra dameblade til guldpapir, ligesom hun altid skriver et personligt julebrev til hver og én. Gaverne kan indeholde alt fra diamantøreringe til nye dørhåndtag, men den bedste gave fik hun selv for 14 år siden.

skrivebord kontor indretning skrivebordsstol

Med udsigt over haven pakkes gaverne ind på husets første sal. Her findes variationer af papir, bånd og kort fra Broste Copenhagen. Som i resten af huset er enkelheden i indretningen i fokus med grafiske rene linjer, og næsten intet nips, hvilket skaber visuel ro. Den sorte stol ved bordet er fra Hay.

– Det var et år, hvor vi holdt jul med min familie. Vi var på vej til udlandet, så jeg troede ikke gaven fra min mand var noget særligt, men inde bag papiret var den smukkeste ring, og så spurgte han mig, om jeg ville gifte mig med ham. Det ville jeg selvfølgelig gerne, siger Katja.

badeværelse klinker spejl indretning
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Badeværelset er holdt i mørke nuancer, som skaber en luksuriøs stemning. Et vippespejl med marmorramme fra Menu underbygger, sammen med bordpladen af træ, atmosfæren.

badeværelse klinker bruseniche

I brusekabinen finder man badesalt og sæbe fra Munkholm.

badeværelse klinker spejl indretning
© Elisabeth Kruse og Maria Vous

Et gulvspejl fra Menu skaber rumlighed i badeværelset.