Grim plet? Sådan redder du juledugen

Juletiden er over os, og det betyder en masse julemiddage - og desværre en masse beskidte juleduge, som heldigvis kan reddes med disse tips.

© Södahl

Sådan fjerner du vin

Der skåles, og armbevægelserne går højt, når vi fejrer julen. Det er derfor ikke usædvanligt, at der kommer pletter på dugen. Med disse tricks kan du heldigvis få bugt med de genstridige pletter.

 1. Du fjerner lettest pletten, hvis du opdager den, før den er indtørret i dugen. En frisk rødvinsplet fjernes bedst med en masse danskvand, hvor boblerne trækker vinen ud af stoffet.

 2. Sug herefter vinen op med en ren karklud. Pres karkluden hårdt ned mod dugen med dine knoer.

 3. Fortsæt proceduren indtil der ikke suges mere vin op.

 4. Er der stadig farve tilbage? Så kan du dryppe lidt blegende glycerin på pletten og lade det sidde i 6-8 timer, inden du kommer hele dugen til vask.

 5. Er der tale om en mørk dug, kan du komme en masse fint salt ovenpå pletten i 6-8 timer, inden du lægger hele dugen til vask. Salt suger væske, og kan måske tage det sidste vin, som du ikke fik med karkluden og danskvand.

Er der tale om en indtørret plet? Så er processen anderledes.

 1. Gennemvæd pletten på dugen med glycerin.

 2. Dæk pletten med plastik, så den så vidt muligt holdes fugtig.

 3. Lad glycerinen virke i 12 timer - mindst.

 4. Skrub herefter med en strid børste og sæbevand.

 5. Sug vandet op med rene karklude, imens du presser knoerne hårdt ned mod pletten.

 6. Vask dugen i vaskemaskinen.

Er pletten helt indtørret?

Så følg det gamle husmodertip, der siger, at selv de værst indtørrede vinpletter kan fjernes ved at ligge dugen i blød i kogende mælk.

Sådan fjerner du stearin
© Georg Jensen Damask

Sådan fjerner du stearin

Vi bruger mange levende lys i denne mørke juletid. Derfor vil der uundgåeligt komme stearinpletter på vores duge, når vi holder julemiddage. Det kan være svært at komme de genstridige pletter til livs, men det kan faktisk lade sig gøre med dette simple trick.

 1. Sørg for det første for, at stearinen er helt størknet, inden du pågynder projektet.

 2. Tag en ske og tryk forsigtigt spidsen af skeen på midten af den størknede stearin. Som regel deler stearinen sig og løsriver sig i den forbindelse også fra stoffet.

 3. Løsner stearinen sig ikke, kan du bruge et kaffefilter, som du placerer ovenpå pletten. Grib dit strygejern og stryg forsigtigt henover pletten. Idet stearinen smelter, absorberes den af kaffefilteret, og du har nu en ren dug.

© Juna

Sådan fjerner du fedt

Under en julemiddag bliver der indtaget en masse fed mad, der som regel serveres med en fed sovs til. Dette kan betyde, at der spildes små dråber fedt på din dug, som kan være meget vanskelige at fjerne.

 1. Smør gelen direkte på pletten.

 2. Vent 5 minutter og vask herefter dugen som normalt.

 3. Tilføj desuden en dosis Vanish Oxi Action Gel til vasken.

 4. Iblødsætning er anbefalet mod svære og indtørrede pletter.