Peter Elmegaard har altid elsket julen. Ikke bare som mange af os, der får julepyntet hist og pist i boligen, men ellers har lidt for travt til at nå at hygge rigtigt. Nej, for Peter Elmegaard, medindehaver af Normann Copenhagen - en af Københavns førende interiørforretninger - er det næsten den bedste tid på året, og han er vild med alt omkring begrebet jul.
Adspurgt, hvad det er ved denne højtid, han elsker så meget, lyder svaret:
- Det hele. Hyggen, stemningen, duften, det at pynte boligen op og lave dejlig mad til mine venner og familie, siger Peter Elmegaard.
For den profesionelle Peter Elmegaard starter julen tidligt. Allerede før sommeren skal han købe julepynt ind til Normann Copenhagen. Men i det private går det først rigtigt løs den første weekend i december. Dér går turen til skoven, hvor Peter Elmegaard selv trækker i arbejdstøjet og fælder årets juletræ.
De første uger af december står træet ude på terrassen fuldt dekoreret med den julepynt, der kan tåle kraftig vind og lidt regn. Når tiden nærmer sig den 24. december, bliver det taget ind og iklædt årets tendenser.
- Jeg er lidt miljøskadet, for jeg synes, det er utrolig sjovt at pynte træet på en ny måde hvert år. Alt andet omkring julen skal helst være traditionsbundet, men med selve træet må det gerne være fornyende, og jeg sidder gerne flere aftener i træk for at lave kræmmerhuse eller pomponer, hvis det er det, der skal til, fortæller Peter Elmegaard, hvis store glæde ved julen også kommer de ansatte i Normann Copenhagen til gode.
På luciadagen den 13. december står Peter Elmegaard således altid tidligt op og bager juleboller til alle.
I de seneste år har Peter Elmegaard og hans familie holdt jul i sommerhuset. Huset er fra 1969 og har, siden Peter Elmegaard overtog det for fem år siden, gennemgået en større renovering.
Det er her, alle barndommens juletraditioner får lov til at udfolde sig, og Peter Elmegaards nordjyske aner fornægter sig heller ikke, når julemaden skal tilberedes.
- For mig er julemenuen altid den samme, og det skal der helst ikke ændres på. Til frokost serverer jeg nordjysk grønlangkål drysset med sukker og kanel med brune kartofler, medisterpølse og rødbeder til.
Derefter går vi i kirke, og når vi kommer tilbage, er det til et glas gløgg, og så er stemningen sat til en rigtig dejlig julemiddag med både and og flæskesteg, fortæller han.
Anden juledag samler Peter Elmegaard vennerne til juleretter fra alverdens lande - og så lige endnu en gang grønlangkål fra Nordjylland.